Gå til indhold
EU-Japan

Hvad går EU-Japan frihandelsaftalen ud på?

Med den nye frihandelsaftale mellem EU og Japan, får dansk eksport og virksomheder meget lettere adgang til det japanske marked, der har hele 127 mio. forbrugere. Aftalen fjerner blandt andet de fleste toldbarrierer og øger det regulatoriske samarbejde.

Nedsættelse og fjernelse af told

Som følge af den nye frihandelsaftale mellem EU og Japan (EU-Japan Economic Partnership Agreement), kan danske virksomheder nu spare toldudgifter både ved eksport af varer til Japan og ved import af japanske varer til Danmark. Hele 91 procent af alle Japans toldtariffer bliver reduceret til nul told fra dag et. Næsten alle øvrige japanske toldsatser på varer fra EU bliver også reduceret til nul told i løbet af en gradvis toldreduktionsperiode på 7-15 år.

Tolden for bl.a. følgende varekategorier bliver ikke sat ned til nul procent den 1. februar 2019, men reduceret gradvist: Landbrugsvarer, fødevarer, træprodukter, lædervarer og fodtøj. Du kan se listen over europæiske eksportvarer, der er omfattet af en gradvis, årlig toldnedtrapning her.

En omfattende handelsaftale

Der er tale om den hidtil største og vigtigste frihandelsaftale, som EU nogensinde har indgået. Aftalen dækker næsten 30 procent af den globale økonomi og sætter helt nye standarder for alt lige fra beskyttelse af intellektuelle ejendomsrettigheder til god selskabsledelse.
   
Aftalen har et kæmpe potentiale til at løfte dansk eksport til Japan, når aftalen er fuldt indfaset. Japan er i dag verdens tredje største økonomi, og med et BNP, som er næsten 16 gange så stort som Danmarks, er Japan en attraktiv handelspartner.

EU-Japan handelsaftalen er omfattende, idet den dækker mange forskellige emner inden for eksport, blandt andet:

•Landbrug
•Fødevaresikkerhed og sanitære- og phytosanitære foranstaltninger (SPS)
•Markedsadgang
•Forsigtighedsprincippet
•Offentlige udbud
•Regulatorisk samarbejde
•Bæredygtig udvikling 

Forstå aftalen på 1 minut

Play video

Eksport og frihandel for din virksomhed

Ved eksport til Japan kan der kun opnås toldfrihed eller toldreduktion for varer, der har oprindelse i EU. Ved eksport af forsendelsesværdier over 6.000 EUR, kan en REX-registreret virksomhed selv udstede en oprindelseserklæring. Læs mere om REX-registrering og oprindelseserklæringer.

Danske virksomheder med fokus på eksport vil også kunne drage nytte af, at EU-Japan-aftalen om frihandel fjerner en række andre handelsbarrierer for eksport. Japan har blandt andet forpligtet sig til at anvende internationale produktstandarder for en række varetyper, herunder farmaceutiske produkter. 

Er eksport og frihandel med Japan relevant for dig? Den danske ambassade i Tokyo har etableret en task force, som skal hjælpe danske virksomheder med at gøre brug af aftalen. Læs om task forcen her. For vejledning om konkrete toldsatser og andre spørgsmål, kan du kontakte en af The Trade Council’s eksporttekniske rådgivere, som du kan finde nedenfor.

Find yderligere detaljeret information

Vil du vide mere om din virksomheds fordele ved EU's frihandelsaftale?

Så kontakt os og hør nærmere

Loading...