Gå til indhold
EU-Japan

Task Force i Tokyo skal sikre at Danmark vinder på japansk frihandelsaftale

Den danske ambassade i Japan nedsætter en Task Force i forbindelse med EU's frihandelsaftale med Japan. Det skal gøre danske virksomheder klar til når aftalen træder i kraft.

EU og Japan blev i sommeren 2017 enige om en frihandelsaftale, der rummer store muligheder for danske eksportvirksomheder.

Aftalen træder i kraft senest 1. april 2019. Erfaringerne fra tidligere handelsaftaler viser, at det er en fordel at være hurtigt ude med en informationsindsats, så de danske virksomheder er klar, når aftalen træder i kraft.

Derfor nedsætter den danske ambassade i Tokyo en Task Force. Den inviterer alle virksomheder, organisationer og andre myndigheder med interesse for eksport til at være med i. Og der er ingen tvivl om, at den danske ambassadør i Japan, Freddy Svane, er klar.

”Danske virksomheder klarer sig allerede rigtig godt blandt Japans meget købestærke forbrugere og virksomheder. Det gælder fx fødevarer, pharma og skibsfart, men vi skal også sikre, at nye muligheder og markedsåbninger er velkendte fra starten, så det er os, der erobrer de nye markedsandele. Mit motto er ”Freddy is ready” og det håber jeg også, at virksomhederne bliver,” siger ambassadør Freddy Svane. 

Dansk overskud er EU-rekord

Danmark har EU-rekorden i relativt handelsoverskud med Japan. I 2016 eksporterede Danmark varer for 14,5 mia. kr. til Japan, mens vi blot importerede varer for 2,8 mia. kr.

EU har derimod et mangeårigt handelsunderskud med Japan, og målet med frihandelsaftalen er derfor at øge eksporten fra EU til Japan med 25 procent. De største stigninger forventes på de områder, hvor Danmark i forvejen står stærkest, nemlig på fødevarer og pharma.

Formålet med Task Forcen er derfor at sikre, at alle virksomheder og organisationer med interesse i det japanske marked forstår mulighederne i frihandelsaftalen. Det skal munde ud i, at danske virksomheder får den bedste platform til straks at kunne udnytte toldnedsættelser, toldkvoter og fjernelsen af andre handelsbarrierer maksimalt fra start.

Derudover er formålet, at virksomheder, organisationer og myndigheder kan sparre med hinanden og udnytte deres respektive erfaringer fra tidligere handelsaftaler. På den måde øges muligheden for at undgå negative overraskelser.

Task Forcen skal arbejde målrettet. Derfor kan arbejdet med aftalen efter behov deles op i en række spor, så der eksempelvis oprettes et fødevare-spor, et pharma-spor og et service-spor. Ambassaden i Tokyo vil koordinere og sikre den nødvendige vidensdeling.

Task Forcen gennemgår fire faser
Inden frihandelsaftalen er endeligt etableret vil Task Forcen gennemgå fire faser. Den første fase går ud på, at alle i Task Forcen skal nærstudere detaljerne i frihandelsaftalen, som omhandler virksomhedens produkter.

I den næste fase indsamles spørgsmål til indholdet af Task Forcen på ambassaden, hvorefter spørgsmålene forsøges besvaret af de relevante myndigheder. Det sikres også, at alle sektorer, der kan få væsentlige fordele af aftalen, kommer i fokus.

Herefter tages der hul på tredje fase, hvor der udarbejdes kortfattet informationsmateriale rettet mod sektorer og virksomheder, der beskriver fordelene i aftalen. Der vil desuden blive afholdt møder, hvor der vil være mulighed for Q&A’s i forhold til Japan generelt og mere specifikt i forhold til frihandelsaftalen.

Forløbet afsluttes med den fjerde fase. Her beslutter Task Forcen, om der er behov for at fortsætte arbejdet og informationsindsatsen.

Vil du vide mere om din virksomheds muligheder i Japan?

Så kontakt os og hør nærmere.

Loading...

    Læs mere

    Loading...