Gå til indhold
Finansiering 

Verdensmålsfond skal fremme bæredygtige investeringer

Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) har sammen med seks danske pensionskasser lanceret Verdensmålsfonden, der skal skabe bæredygtige selskaber i udviklingslandene og samtidig fremme salg og anvendelse af dansk teknologi og knowhow.

Dagligvaregiganten Coop Danmark har for et par år siden etableret sit eget kafferisteri i Kenya, og nu er vejen banet for, at flere af den slags projekter med danske virksomheder i udviklingslande kan se dagens lys.

Således har Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) etableret den såkaldte Verdensmålsfond, der med afsæt i FN’s 17 verdensmål skal “skabe bæredygtige selskaber, der kan medvirke til økonomisk og social fremgang i investeringslandene og samtidig fremme salg og anvendelse af dansk teknologi og knowhow,” som det hedder i en pressemeddelelse.

Fonden blev præsenteret ved et arrangement i FN-byen i juni, og her fortalte Coops bestyrelsesformand Lasse Bolander om sine erfaringer med kafferisteri.

"Det er et projekt, som i virkeligheden er fuldstændig kommercielt tænkt. Det risteri skal give overskud. Fordi vi er sikre på, at det eneste, der gør, at det risteri også er der om fem, ti og tyve år, er, at det giver overskud. Hvis det er et socialt projekt, jeg som formand sætter i gang, fordi jeg har lyst, så stopper det jo den dag, jeg ikke er formand mere. Og det er jo ikke sådan det skal være, det skal være bæredygtigt.”

Udover at skabe bæredygtige forretninger i udviklingslande kan Verdensmålsfonden også være med til at indfri et stort økonomisk potentiale. Således anslår Business & Sustainable Development Commission i en rapport, at verdensmålene kan åbne et marked på 12 billioner dollar.

Se hele temanummeret 'Bæredygtig Business' her
quote ikon

Vi har viden, hvis ting går galt, og der er behov for at finde løsninger og involvere lokale myndigheder. Så for at sige det som det er, så er det en stor fordel at have sådan nogen som os med, fordi vi er en del af den danske stat.

Tommy Thomsen, CEO Investeringsfonden for Udviklingslande, IFU

IFU har erfaring og viden 

Verdensmålsfonden er på i alt 4 mia. kroner, hvoraf en stor del kommer fra seks danske pensionskasser. Det er meningen, at beløbet skal fordeles ud på omkring 35-40 investeringer. Typisk vil det foregå på den måde, at en virksomhed har et projekt på vej i et udviklingsland, som IFU derefter spår som et projekt, de vil være med til at finansiere.

IFU har arbejdet i udviklingslande siden 1967, og det er bl.a. fondens lange erfaring, der gør det attraktivt at have dem med som partner, mener Tommy Thomsen, direktør i IFU.

“Vi har viden, hvis ting går galt, og der er behov for at finde løsninger og involvere lokale myndigheder. Så for at sige det som det er, så er det en stor fordel at have sådan nogen som os med, fordi vi er en del af den danske stat."

Et eksempel på, hvor de kan træde til er, hvis der skal strikkes en aktionæraftale sammen. Her har IFU stor erfaring med at få lavet og kender derfor også nogle af de faldgruber, der kan være ved at lave en sådan.

Et skridt i den rigtige retning

Fonden blev budt velkommen af blandt andre minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs og statsminister Lars Løkke Rasmussen.

“Det er blevet sagt, at politik handler om valg. Og det kan jeg sådan set godt bekræfte,” sagde Lars Løkke Rasmussen og holdt en kunstpause, hvad der udløste grin i det store publikum, inden han fortsatte:

“Men det gælder jo ikke kun politik. Det gælder jo hele livet. Vi kan vælge at have nok i os selv, bygge mure til verden omkring os, hytte vores eget skind. Vi kan også gøre noget andet. Vi kan vælge at forsøge at gøre en forskel med det, vi nu har, det vi nu kan. Gå sammen om at løse de problemer, som ødelægger livet for mennesker, der er født et andet sted på jorden.”

Han understregede sit ønske om et Danmark, som har modet og viljen til at vælge “den rigtige vej,” så vi både kan se os selv, alle andre og de kommende generationer i øjnene.

“Jeg synes, at den fond, der er etableret her i dag, er et skridt i den retning, og jeg glæder mig til at være med på og følge rejsen.”
Statsminister Lars Løkke Rasmussen til lanceringen af Verdensmålsfonden den 7. juni 2018 i FN-Byen i København. Foto: IFU/David Perrin

Forandringer i fællesskab

Med SDG-fonden er Lasse Bolander fra Coop Danmark sikker på, at danske virksomheder vil have større lyst til at tage chancen og investere i udviklingslande - ikke kun som et CSR-projekt, men med deres kernekompetencer.

Og han er sikker på, at det kombineret med pensionskassernes og skatteydernes penge og IFU og myndighedernes viden om, hvad der foregår i de enkelte lande, nok skal sørge for, at det bliver en succes.

"Så derfor er jeg rigtig glad for på dansk erhvervslivs vegne, at det er lykkedes jer at få den her fond op at stå, og vi skal nok gøre vores for også at komme med de gode projekter, sådan, at vi i fællesskab kan lave nogle forandringer.”

Se hele temanummeret 'Bæredygtig Business' her

sådan skal sdg-fondens midler investeres geografisk

30 - 40 procent til Afrika
30 - 40 procent til Asien
10 - 15 procent til Latinamerika
10 - 15 procent til europæiske lande

Vil du vide mere on din virksomheds muligheder for finansiering? 

Så kontakt os og hør nærmere.

Loading...