Gå til indhold
Case

Frihandelsaftaler sætter fart på FLS-markeder

De globale aftaler om frihandel har positiv effekt for væksten på markederne for cement- og minekoncernen FLSmidth. Selskabet handler på kryds og tværs af verden og råder andre virksomheder til at trække på ekspertise i forhold til frihandel fra blandt andre Udenrigsministeriet.

Global handel på kryds og tværs af lande. Der sættes gang i en kædereaktion af krydshandler, når industrivirksomheden FLSmidth sælger cement- eller mineudstyr på et af koncernens mange markeder verden rundt. Indkøb og fabrikation af komponenter og udstyr foretages over hele verden og på tværs af en række lande, hvilket gør anvendelse af landenes indbyrdes handelsaftaler til en fast del af hjemmearbejdet.

Når der indgås nye frihandelsaftaler, som senest mellem EU og Japan, er det sjældent direkte udslagsgivende for at lande flere eller færre ordrer. I stedet handler afsætning af cementfabrikker og udstyr til bygge- og anlægsindustrien i langt højere grad om det enkelte lands økonomiske vækst. Og her kan handelsaftaler ofte være en katalysator for at skabe økonomisk vækst i de udviklingslande, som FLSmidth fortrinsvis opererer i.

quote ikon
Vores forretning er langt fra drevet af handelsaftaler, men de økonomiske effekter af aftalerne er vigtige i forhold til timingen af at lande ordrer på vores markeder. Vores forretningsmuligheder er afhængige af udviklingen på emerging markets og fremgangen i det enkelte lands økonomi. Så vores fokus er rettet mod, hvordan den globale udvikling påvirker de enkelte markeder, som kan være meget forskelligt.
Gregers Schmidt, General Manager, Sales FLSmidth

Henrik Alsing, General Manager, Logistics hos FLSmidth nævner, at den danske virksomhed primært ser effekten af frihandelsaftalerne gennem kundernes øjne, hvor udstedelse af oprindelsescertifikater som regel indgår i den pakke af dokumenter, som er en del af projektleverancen. Ifølge Henrik Alsing fungerer systemet ret godt, selv om der altid er udfordringer i trekantshandler, ikke mindst når man handler mellem Kina og flere lande i Sydøstasien. Her kan det være relevant at anvende Kinas frihandelsaftaler med andre asiatiske lande.

Kina kickstarter Pakistan

Et eksempel på, at handelsaftaler kan medføre økonomisk vækst, finder vi i Pakistan. Landet har haft stor økonomisk gevinst af den voksende interesse fra Kina de senere år, hvilket også har medført flere forretningsmuligheder for FLSmidth.
”Her kan man ganske tydeligt se, hvor vigtige effekterne af aftalerne har været for Pakistan. Detaljer og teknikaliteter i aftalerne er mindre vigtige for vores muligheder for at lande ordrer på det marked, hvor den økonomiske vækst er en driver for os,” siger Gregers Schmidt.

I den modsatte ende har FLSmidth haft store forventninger til markeder som Rusland og Iran. Her har den geopolitiske udvikling dog trukket markederne i en helt anden retning og ganske enkelt lukket mulighederne ned eller udsat dem på ubestemt tid. I Irans tilfælde inden markedet reelt nåede at blive genåbnet efter årelange økonomiske sanktioner og indefrysning af enorme summer.

Ræk hånden ud efter information

Handelsaftaler og gældende regler i de enkelte lande kan være en jungle at holde sig ajour med. For at holde sig skarpe på udviklingen, som ofte rykker sig hele tiden, har FLSmidth fast kontakt med Udenrigsministeriets rådgivere i The Trade Council for at trække på viden og kontakter.

quote ikon
Hvis vi skal et spadestik dybere i et nyt land, har vi god erfaring med at benytte Udenrigsministeriets folk og adgangen til repræsentationerne, som er en virkelig god start i forhold til at samle information og skabe netværk i landet.
Henrik Alsing, General Manager, Logistics FLSmidth

Selv om FLSmidth er blandt de fremmeste danske eksportvirksomheder med aktiviteter gennem mere end et århundrede, trækker selskabet i høj grad også på andre selskabers erfaringer, når det grundige indtog på et nyt marked skal planlægges. Netop fordi regler, aftaler og lovgivning er så forskellige fra marked til marked. Og Henrik Alsing anbefaler andre selskaber til at bruge hinanden.

”Vi gør det selv, når vi skal ind på nye markeder. Og jeg er overbevist om, at de fleste store danske virksomheder gerne vil give råd og vejledning, så dem skal man endelig læne sig op af, hvis man er på vej ind i et nyt marked,” siger Henrik Alsing.


Om FLSmidth

Industrikoncernens fokusområde er at levere tekniske løsninger, viden og service til cement-og mineindustrien. Koncernen omsatte i 2017 for 18 mia. kr. og opererer på en lang række markeder verden rundt. FLSmidths historie går helt tilbage til 1882 og står som et af flagskibene inden for udviklingen af dansk eksporterhverv.  I dag har koncernen kontorer i mere end 60 lande.

Cement- og mineindustrien spiller en vigtig rolle i den globale udvikling med øget urbanisering, global vækst og industrialisering, hvor FLSmidth indtager en førende rolle med fokus på at levere design, udstyr og service, der både er innovative, bæredygtige og produktive.