Gå til indhold
Indien

Indien stiller skarpt på grøn hydrogen - og det skaber muligheder for danske virksomheder

Indiens ambition om at producere 75% af landets hydrogen med energi fra vedvarende kilder inden 2050 skaber muligheder for danske virksomheder.

Indien er verdens tredjestørste producent og forbruger af elektricitet og et af de lande, som har den største produktion af energi fra vedvarende energikilder. I 2021 bestod sammensætningen af Indiens elektricitetsproduktion af 26,1 pct. fra vedvarende energi, 60,2 pct. fra kul, 1,7 pct. fra atomkraft og de resterende 12 pct. fra vandkraftværker og andre energikilder.

På verdensplan positionerer Indien sig som den tredjestørste i installeret kapacitet af vedvarende energi, den fjerdestørste i installeret kapacitet af vindenergi, og den femtestørste i installeret kapacitet af solenergi. Derudover har Indien verdens andenstørste Wind Manufacturing Hub. Indiens mål er at opnå en installeret kapacitet af vedvarende energi på 175 GW i 2022 og 500 GW i 2030. Indien har allerede gjort store fremskridt og har på nuværende tidspunkt en installeret kapacitet på 100 GW, mens 50 GW er under installation og 27 GW er i udbud.

På uafhængighedsdagen den 15. august 2021, annoncerede premierminister Narendra Modi lanceringen af en National Hydrogen Mission (NHM) med formålet at reducere udledningen af CO2 og øge kapaciteten fra vedvarende energikilder.

Målet med missionen er at gøre Indien til verdens største eksportør af grøn hydrogen ved at opskalere produktionen og udnyttelsen af hydrogen i landet, og indføre globale best practices inden for teknologi, politik og regulering.

Indien ser et stort potentiale på området, og forventer at have en installeret kapacitet på 15-20 GW fra grøn hydrogen i 2030. Derudover har Indien et mål om, at blive et globalt knudepunkt for fremstilling af hydrogen- og brændselscelleteknologier på tværs af værdikæden. Indiens regering har derfor afsat 3,2 mio. USD i unionsbudgettet for 2021-22 til forskning og udvikling inden for hydrogenenergi.

Hydrogen er endnu på et tidligt stadie i forhold til inkorporering i energisektoren i Indien. Offentlige såvel som ikke-offentlige finansieringsorganer er involveret i forsknings- og udviklingsprojekter inden for hydrogenproduktion, -lagring og -udnyttelse til elproduktion og transportformål. Indiens mål er et producere tre fjerdedele af landets hydrogen med energi fra vedvarende kilder inden 2050.

Gode rammevilkår for grøn hydrogen i Indien

Indiens gunstige geografiske forhold, rige muligheder for produktion af vedvarende energi, proaktive foranstaltninger til støtte for grøn omstilling og robuste handelsforbindelser giver fantastiske muligheder for, at Indien i samarbejde med en række udviklede lande kan drive udviklingen af hydrogen som en fremtidig energikilde.

Indien er et ideelt miljø for hydrogenproduktion grundet landets potentiale for at spille en vigtig tværgående rolle i fremtidens lavmissionsøkonomi på tværs af en række sektorer som industri, transport og elektricitet. De faldende produktionsomkostninger kan drive udbredelsen på langt sigt, mens den indledende opskalering skal drives af samarbejde mellem progressive offentlige og private aktører.

Det samlede investeringspotentiale for grøn hydrogen i Indien anslås at være 44 mia. USD i 2030.

I 2030 forventes grøn hydrogen at være konkurrencedygtig med fossile brændstoffer i Indien. Dette skyldes en reduktion i omkostningerne ved at lave elektrolyse, forbedret teknologieffektivitet og lavere omkostninger for elektricitet fra vedvarende energikilder.

Grøn hydrogen vil særligt være rettet mod sektorer, hvor fuldstændig elektrificering ikke er mulig, såsom transportsektoren hvor fjernbusser og tunge lastbiler, der kører på hydrogen, forventes at blive konkurrencedygtige i 2030. I industrien kan hydrogen ligeledes blive konkurrencedygtig i 2030 inden for sektorer som stål, ammoniak, raffinaderier og metanol. I 2040 er forventningen, at hydrogen vil kunne anvendes til energilagring i energisektoren på tværs af årstider.

Stort behov for danske løsninger

Den 28. september 2020 lancerede Indiens premierminister Narendra Modi og Danmarks statsminister Mette Frederiksen en fælles erklæring om etablering af et Grønt Strategisk Partnerskab mellem de to lande. Indien og Danmark har opbygget et strategisk sektorsamarbejde inden for vedvarende energi samt et indisk-dansk energipartnerskab (INDEP) om kapacitetsopbygning og teknologioverførsel inden for havvind, energimodellering og integration af vedvarende energi. Under den danske statsministers besøg i Indien den 9.-11. oktober 2021 blev premierminister Narendra Modi og statsminister Mette Frederiksen enige om at styrke det kommercielle samarbejde inden for nye teknologier, navnlig grøn hydrogen, energimobilitet og energilagring. 

Indiens National Hydrogen Mission er en fremtidsvision, der kan hjælpe landet med ikke blot at reducere sine kulstofemissioner, men også at sprede sin energisammensætning over flere kilder og reducere afhængigheden af importeret energi. Desuden har Indien muligheden for at nedbringe omkostningerne ved grøn hydrogen ved hjælp af billige vedvarende energiproduktionsanlæg og erfaringer med omkostningsindskrænkning opnået gennem omvendte auktioner af sol- og vindenergi. Dertil kommer det enorme markedspotentiale grundet den unge demografi og hastigt voksende økonomi.

I Indien er direkte udenlandske investeringer (FDI) på op til 100% tilladt i sektoren for vedvarende energi, og der kræves ingen forudgående godkendelse fra regeringen.

The Trade Council i Indien kan hjælpe danske virksomheder med at etablere kontakten med offentlige og private aktører samt statslige organer for kommende hydrogenprojekter og potentielle partnere. Danmark er førende på verdensplan, når det gælder udviklingen af hydrogen teknologier.
Et dynamisk og innovativt dansk forskningsklima har sikret hydrogens kommercielle gennembrud i Danmark. Danske virksomheder ligger inde med erfaringer og teknologier, som kan spille en afgørende rolle for den grønne omstilling i Indien.

Det indiske erhvervsliv investerer i grøn hydrogen

  • Ohmium International, en nyopstartet virksomhed med rødder i USA, har lanceret Indiens første grønne hydrogenelektrolyse gigafabrik i Bengaluru, Indien.
  • Reliance Industries Ltd. (RIL) vil investere 10 mia. USD i grøn energi for at gøre selskabet CO2-neutralt inden 2035. Reliance har sat et mål om at producere hydrogen til en pris på 1 USD pr. kg inden for de næste 10 år.
  • Reliance (RIL) indgik for nylig et samarbejde med det danske selskab Stiesdal A/S gennem datterselskabet Reliance New Energy Solar (RNESL) om at udvikle og fremstille maskiner til hydrogenelektrolyse.
  • I marts 2021 annoncerede indiske Adani Group et partnerskab med italienske Maire Tecnimont om udvikling af grønne hydrogenprojekter i Indien.
  • Indian Oil Corp (IOC), som kontrollerer omkring en tredjedel af Indiens 250 mio. tons olieraffineringskapacitet, planlægger at bygge et grønt hydrogenanlæg på sit Mathura raffinaderi i Uttar Pradesh inden for de næste 2-3 år.
  • National Thermal Power Corporation Ltd. (NTPC), der er Indiens største producent af elektricitet, har planer om at producere grøn hydrogen i kommerciel skala med elektricitet fra solpaneler i selskabets nye 4.750 megawatt store energipark i Rann of Kutch, Indien.
  • NTPC kører et pilotprojekt på sit anlæg i Vindhyanchal, hvor omkostningerne for hydrogen anslås at være omkring 2,8-3 USD pr. kg. Omkostningerne forventes at falde fremadrettet pga. stordriftsfordele i produktionen.
  • NTPC har desuden annonceret planer om at oprette Indiens første grønne hydrogenbrændstofstation i Leh, Ladakh.
  • NTPC ønsker at oprette et pilotprojekt for iblanding af hydrogen med naturgas til brug i byernes gasdistribution.
  • Larsen & Toubro (L&T) planlægger at bevæge sig ind på området ved at etablere et grønt hydrogenanlæg i Hazira-komplekset, Indien.
  • GAIL Ltd., et offentligt selskab inden for naturgas, planlægger at bygge Indiens største grønne hydrogenanlæg for at supplere deres naturgasforretning med kulstoffrit brændstof.
  • GAIL kører også et pilotprojekt for iblanding af hydrogen i naturgas i en indisk by.
  • The Ministry of Petroleum & Natural Gas har to pilotprojekter om opførelse af to soldrevne hydrogentankstationer til demonstration af brændselscellekøretøjer på turiststeder som Delhi-Agra, Gujarat (Statue of Unity), osv.
  • The Ministry of Petroleum & Natural Gas har et pilotprojekt om etablering af et grønt hydrogenanlæg for at undersøge muligheden for at erstatte konventionel hydrogen i raffinaderiet med grøn hydrogen.
  • The Ministry of Petroleum & Natural Gas har desuden et pilotprojekt i Rajasthan om produktion af grøn hydrogen og dens iblanding med komprimeret naturgas (CNG) med henblik på salg i detailforretninger.

Læs mere om det særlige partnerskab mellem Danmark og Indien her
Læs mere om de spændende muligheder på det indiske marked her
Læs mere om det indiske marked i situationsrapporten her.
Læs mere om The Trade Council i Indien her.

Følg ambassaden i New Delhi på de sociale medier. 
Facebook l Instagram I LinkedIn I Twitter 

 

Vil du vide mere?

Kontakt gerne vores rådgivere i New Delhi.

Loading...