Eksportmarkedet Thailand
Analyse
Rapporten gennemgår væsentlige elementer i det langvarige samarbejde mellem Danmark og Thailand. Fokus i denne forbindelse vil være Thailands økonomiske vækst, politiske forhold, mulighederne for danske investeringer og eksport samt handelsdynamikken mellem de to lande. God læselyst.Økonomisk overblik
Thailand har oplevet en relativ beskeden økonomisk vækst de seneste år, men BNP-væksten har også været påvirket af flere faktorer. COVID-19-pandemien medførte et betydeligt fald i BNP i 2020, dog har landet i de efterfølgende år oplevet øget vækst i BNP. Thailand forventer det kommende år en vækst i BNP på 3,5%.
Thailands nuværende finanspolitik er ekspansiv, og regeringen fokuserer på at fremme økonomisk vækst inden for investeringer i infrastruktur, tilbyde skatteincitamenter og økonomiske hjælpepakker for at understøtte økonomien.
I de seneste år har Thailand oplevet udsving i import og eksport, som primært har været påvirket af globale økonomiske faktorer, men også interne forhold. Thailand importerede i 2023 for cirka USD 292 mia., og eksporterede for cirka USD 280 mia. Efter pandemien oplevede landet en stigning i eksport, især inden for sektorer som landbrug, elektronik og biler. På importsiden har Thailand oplevet øgede omkostninger som følge af stigende energipriser og råvarepriser, som har påvirket handelsbalancen. Samlet set har eksporten vist tegn på genopretning, men importomkostningerne, især inden for energi, har presset handelsbalancen.
Politiske Forhold
Thailands politiske miljø vurderes ofte som ustabilt og med relativ stor påvirkning fra militæret. Efter overgangen fra et absolut monarki i 1932 har landet stået over for vedvarende politisk uro. Tidligere premiereminister Thaksin Shinawatras indflydelse fra starten af det nye årtusinde førte til hans afsættelse ved et militærkup i 2006, som udløste igangværende konflikter mellem hans tilhængere og modstandere. Hyppige militærkup med deraf følgende uro har holdt militæret involveret i politik. På trods af oppositionens sejre ved valget i 2019 og igen i 2023 er der stadig politisk usikkerhed, især efter opløsningen af det reformistiske ’Move Forward Party’ i 2024. Ikke desto mindre har virksomhederne samlet set formået at klare sig godt på trods af ustabiliteten i det politiske system.
Thailandsk lovgivning er generelt blevet mere fleksibel særligt i forhold til international handel. EU og Thailand er i gang med at forhandle en frihandelsaftale med det formål at forbedre markedsadgangen, øge handlen og investeringerne mellem EU og Thailand samt fremme en bæredygtig udvikling. Disse forhandlinger blev genoptaget i 2023 efter at have været på pause i næsten et årti. Det forventes, at en aftale sandsynligvis vil kunne indgås inden for de kommende år.
Thailands udenrigspolitik beskrives ofte som et bambus diplomati, der kan svaje i vinden og kan forklare landets evne til at forblive fleksibel/neutral i sin udenrigspolitik, hvilket har betydning for forholdet til nabolandene og de helt store spillere som Kina og USA. Ved denne balancerede diplomatiske tilgang har Thailand formået at navigere i de komplekse politiske forhold i Sydøstasien og opretholde gode relationer med sine naboer og andre asiatiske aktører.
Arbejdsmarked
Arbejdsmarkedet i Thailand er præget af en lav og stabil arbejdsløshedsprocent, der ligger på 1,0%, hvilket indikerer en sund arbejdsmarkedssituation. Denne lave arbejdsløshed sammen med en stabil inflation på 0,7%, skaber en fornuftig økonomisk situation, der understøtter forbrug og investering.
Arbejdsmarkedet forventes forsat at udvikle sig stabilt grundet den forventede økonomiske vækst. Meget tyder på, at de nuværende tendenser for jobskabelse og beskæftigelse vil fortsætte, især i nøgleindustrier som bilindustrien, fødevarer, landbrug og turisme. Desuden gør landets strategiske placering i Sydøstasien og dets størrelse, som den næststørste økonomi i ASEAN, det til et attraktivt sted for virksomheder, herunder danske virksomheder, der søger markedsmuligheder i Sydøstasien og muligheder for lokal produktion.
Det samlede billede af arbejdsmarkedet påvirker handelssituationen positivt. Med en relativt veluddannet arbejdsstyrke og lave arbejdskraftomkostninger er Thailand velegnet til out-sourcing. Den voksende middelklasse i Thailand understøtter også forventningen om en øget efterspørgsel efter produkter, især inden for energieffektivitet, sundhed samt design og fødevarer. Samlet set skaber Thailands arbejdsmarked et stabilt grundlag for handel og investering.
Erhvervsklima
Erhvervsklimaet i Thailand er overordnet set attraktivt, men virksomheder skal være opmærksomme på de politiske og økonomiske rammer for at kunne navigere effektivt i markedet. Politisk stabilitet er et centralt emne i Thailand, hvor politiske uroligheder tidligere har skabt udfordringer for erhvervslivet. Siden de seneste valg er der dog kommet mere politisk ro. Regeringens planer som "Thailand 4.0"-strategien søger at modernisere økonomien gennem innovation og teknologi.
Forretningsklimaet i Thailand er generelt positivt og åbent over for internationale investorer, hvilket understreges af Verdensbankens Doing Business Report, der gennem årene vurderer landet som det næstbedste i ASEAN til at drive forretning. Flere end 150 danske virksomheder har allerede erkendt potentialet og er repræsenteret i det thailandske marked.
Selvom den thailandske kultur kan fremstå kompleks for udefrakommende, så er der en forståelse for, at udlændinge ikke altid har fuld indsigt i kulturen og dens uskrevne regler. Thailændere er generelt imødekommende over for dem, der viser interesse for at forstå og respektere deres traditioner.
Handelssituation
De geopolitiske spændinger påvirker handelssituationen i Thailand. Landet står over for udfordringer i relation til de stigende spændinger mellem USA og Kina, hvilket kan tvinge Thailand og andre lande i regionen til at håndtere politisk pres og komplekse handelsforhold. Som nævnt praktiserer Thailand bambus diplomati, som medfører at Thailand bestræber sig på at opretholde stabilitet i alle sine internationale relationer.
Dog kan konflikter i regionen, såsom potentielle stridigheder i det Sydkinesiske Hav og i situationen i forhold til Taiwan forstyrre handelsruter og påvirke den regionale stabilitet. Dette kan have direkte indflydelse på forsyningskæder for virksomheder, der opererer ind og ud af Thailand.
For at imødegå disse risici bør danske virksomheder overveje at integrere Thailand i en bredere forsyningskædestrategi, der omfatter flere lande i Sydøstasien. Ved at kombinere Thailand med andre regionale markeder kan virksomheder reducere sårbarheden og samtidig drage fordel af Thailands styrker. Investering i lokale partnerskaber og at holde sig informeret om geopolitiske udviklinger vil hjælpe virksomheder med at navigere i risici og maksimere mulighederne på det thailandske marked.
I Thailand er en række sektorer i vækst, herunder landbrug, fødevareforarbejdning, vedvarende energi og elektronikproduktion. Landet fokuserer på grøn omstilling og innovation. Derudover bliver Thailand en central aktør i regionen inden for den digitale økonomi, med fokus på digitalisering, udvikling af internationale datacentre og forbedret datainfrastruktur.
Der er konkrete eksportmuligheder for danske virksomheder i førnævnte sektorer. Danmarks styrker inden for bl.a. grøn teknologi og bæredygtighed kan anvendes i Thailands bestræbelser på at forbedre landbruget og industriens bæredygtighed. Desuden giver Thailands kvalificerede arbejdsstyrke danske virksomheder muligheder inden for elektronikproduktion og sourcing.
Eksportmuligheder på sektorniveau
Danske virksomheder har gode muligheder for eksport på det Thailandske marked inden for landbrug/fødevarer, cirkulær økonomi/affaldshåndtering, sundhed samt inden for energi-området.
Landbrug- og fødevaresektoren
Thailand beskriver sig selv som som ”Verdens køkken”, og fødevaresektoren bidrog i 2023 til 23% af landets BNP. Thailand rangerer som det 12. største eksportland af fødevarer, hvor landet eksporterede forarbejdede fødevarer for USD 26,5 mia. og importerede for USD 8,2 mia.
Den thailandske regering og industriministeriet har udarbejdet planen ”Thailand 4.0”, som har til formål at modernisere landsbrugs- og fødevaresektoren, herunder ved brug af ”Smart farming”, bioteknologi og innovation i fødevareforarbejdning. Behovet for modernisering skyldes mange små og ineffektive landbrug blandt andet en faldende fødselsrate i kombination med en aldrende befolkning.
Der er gode afsætningsmuligheder for danske virksomheder i fødevare- og landbrugssektoren. Dette gælder særligt for foderudnyttelse, professionalisering, mekanisering og stigende efterspørgsel efter mejeriprodukter. Hertil kommer stigende vækst i ”ready-to-eat” produkter, biotekløsninger og effektivitet i forarbejdningssektoren. Der er tillige fortsat stor interesse for løsninger inden for sundhed og miljøbeskyttelse samt bedre datahåndteringssystemer.
Strategisk sektor samarbejde i forbindelse med cirkulær økonomi
Thailand har et stort affaldsproblem, eftersom blot en mindre del af den samlede affaldsmængde genanvendes. I 2023 producerede Thailand 26,95 mio. tons affalds. Af disse blev ca. 35% genanvendt, 38% blev deponeret forsvarligt og 27% blev deponeret uforsvarligt.
Danmark og danske virksomheder nyder generelt godt af et godt omdømme blandt de thailandske myndigheder og organisationer som en seriøs partner, der både kan tilbyde hjælp på CØ og affaldsområdet. Kombineret med den stigende efterspørgsel efter affaldsløsninger, betyder dette, at der vil være et marked efter danske affaldsløsninger i de kommende år. Konkret drejer det sig om løsninger indenfor:
- Databehandling og styring af datastrømme
- Anden forvaltning af udvidet producentansvar
- Forvaltning af affaldsstrømme
- Konsulentydelser ifm. infrastrukturplanlægning og udbygning
- Teknisk udstyr til affaldsbehandling
Thailand ses som et foregangsland i ASEAN regionen, og der er derfor mulighed for at danske virksomheder kan bruge et engagement i Thailand som springbræt for yderligere eksport af tilsvarende løsninger bredere i regionen.
Sundhedssektoren
Der er gode markedsmuligheder inden for sundhedssektoren drevet af flere nøglefaktorer. I 2030 forventes Thailand at blive et ”super-aging” samfund, hvor 30 % af befolkningen er 60 år og derover, hvilket vil medføre en betydelig efterspørgsel efter effektive og tidsbesparende sundhedsløsninger. Det demografiske skift fører til en stigende forekomst af ikke-smitsomme sygdomme (NCD'er). Især kræft, hjerte-kar-sygdomme, diabetes og kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), der påvirker 400.000 liv om året og er ansvarlige for 74 % af alle dødsfald i Thailand.
Thailand er kendt for at have et af de bedste sundhedssystemer i verden og lå i midten af 2024 på en 9. plads i Global Healthcare Index. Desuden har Thailand længe været en kendt destination for medicinsk turisme i verden med en omsætning på over DKK 8 mia.
Regeringens »Ignite Thailand«-politik har til formål at positionere landet som et globalt knudepunkt for medicinske ydelser. For at forbedre det indenlandske sundhedssystem investerer regeringen i telemedicinske og sundhedsteknologiske løsninger, udnytter AI til datastyring og forsøger at øge antallet af sundhedspersonale for at imødekomme den stigende efterspørgsel. Med løbende investeringer i sundhedsinfrastrukturen er markedspotentialet i Thailands sundhedssektor betydeligt.
Energisektoren
Thailand står over for flere udfordringer inden for energisektoren på grund af faldende naturgasreserver og en høj afhængighed og import af fossile brændstoffer. Forbruget af elektricitet forventes at stige med 75% i de næste to årtier, hvilket nødvendiggør investeringer i alternative og vedvarende energikilder.
Den thailandske regering har derfor udviklet en plan for alternativ energiforvaltning frem mod 2036. Denne plan fokuserer på at fremme brugen af biomasse, sol- og vindenergi som de tre største kilder til vedvarende energi. Målet er, at biomasse skal udgøre 13% af energiforbruget, solenergi 9% og vindenergi 6% inden for to årtier. For at støtte disse mål er Thailand den første ASEAN-nation, der indførte en Feed-in-Tariff (FiT), og der arbejdes på reformer for at integrere vedvarende energi i det eksisterende el-net.
Danske kompetencer inden for energieffektive løsninger og kan potentielt hjælpe Thailand med at forbedre energieffektiviteten med 30% i de kommende to årtier. Der er særlige muligheder for forbedringer inden for energieffektivt byggeri, bæredygtig transport og effektive kraftværker. Dette åbner op for eksport- og investeringsmuligheder for danske virksomheder, der ønsker at bidrage til udviklingen af grøn energi i Thailand.