Voksende markedspotentiale for danske PtX-virksomheder i Norden
De danske ambassader i Norge, Sverige og Finland er parate til at hjælpe danske virksomheder ind på markedet.
Power-to-X (PtX) defineres som processen, hvor grøn elektricitet omdannes til brint, eller andre PtX-produkter baseret på brint. Disse produkter kan bruges i sektorer, hvor elektrificering ikke er en oplagt mulighed. F.eks. i den tunge industri og den tunge transport. Interessen for PtX har for alvor taget fart i de nordiske lande og PtX er nu et centralt omdrejningspunkt for politikere, forskere og industrien, der i sidste ende skal aftage de grønne drivmidler. Brugen af PtX har potentialet til at kunne sænke landenes CO2 udledning ved eksempelvis at anvende grøn hydrogen som indsatsfaktor i procesindustrien eller ved at anvende PtX til produktion af grønne drivmidler.
Gode rammevilkår & Politiske ambitioner
Fælles for de nordiske lande er tilgangen til store mængder grøn strøm kombineret med politiske planer om at udbygge landenes grønne energiproduktion de kommende år. Billig grøn strøm samt industriel erfaring gør dermed de nordiske lande oplagte til placering af PtX-anlæg. Foruden vedvarende energi er det vigtigste for, at et land skal kunne få succes med udvikling af PtX, at der skabes de rette rammebetingelser. På dette område har man også set Norden gøre sig gældende. Omend der forsat bør arbejdes med de tekniske rammebetingelser, så har man ved stort politisk fokus arbejdet på at forbedre vilkårene for teknologianvendelsen.
Både Finland og Norge har allerede offentliggjort PtX strategier og handlingsplaner, som sætter konkrete målsætninger for den fremtidige udvikling. I Sverige er man ved at udarbejde en brintstrategi samt en strategi for elektrificering, der begge vil blive præsenteret ultimo 2021.
Gennem 2021 har ambassaderne i Norge, Sverige og Finland arbejdet intensivt med at kortlægge PtX-udviklingen i de tre lande. Igennem en række møder med de største industrivirksomheder samt andre interessenter, har ambassaderne udarbejdet en større analyse af PtX-markedet i Norden, som kortlægger nuværende og kommende projekter, interessen for interaktion med danske leverandører og forventninger til kommende teknologi.
Stort dansk markedspotentiale
Analysen af de tre nordiske markeder viser, at det største fokus inden for PtX er på produktion af brint. Teknologier, som kan producere grøn brint gennem elektrolyse, vil derfor have store muligheder på de nordiske markeder. Efter brint er der muligheder på alle tre markeder for teknologi som kan producere andre grønne drivstoffer. Der er eksisterende projekter i opstartsfasen på markederne, som satser på produktion af ammoniak, metanol, metan, E-jetfuel, mv.
Analysen viser, at tidspunktet for at interagere med stakeholders på de nordiske markeder er nu. Partnerskaber bliver hele tiden formet, og mange projekter vil i løbet af den næste periode have udpeget de teknologier, som vil blive udbredt. Endvidere er der stor tilstrømning af kapital til området. Mange investorer er klar til at investere i et grønnere klimaaftryk, og her kan netop PtX teknologier spille en afgørende rolle.
Har jeres virksomhed kompetencerne, teknologierne og ambitionerne til at blive en del af denne omstilling, så bør I ikke tøve med at kontakte The Trade Councils rådgivere på området. Vi kender aktørerne og kan bistå med at introducere jeres løsning for de lokale beslutningstagere.
Som opfølgning på vores markedsanalyser vil The Trade Council i Norden lave et fælles webinar omkring mulighederne på PtX området. Vi vil løbende publicere både mere information omkring webinaret samt markedsmulighederne på vores respektive LinkedIn sider. I kan følge os her: Norge, Sverige & Finland.
fAKTABOKS: NORGE
- Stort potentiale for udvikling af PtX projekter i Norge, da man har et overskud af vedvarende og billig energi.
- Primært fokus på produktion af grøn hydrogen og ammoniak.
- Man planlægger at anvende PtX-teknologi inden for skibsfart, landtransport og procesindustri.
- Den norske regering har startet adskillige støtteordninger for udvikling, produktion og forbrug af grønne brændsler. Se mere info her: HEILO.
- Målsætning om 5 brinthubs langs den norske vestkyst, to større industriprojekter og 5-10 pilotprojekter inden 2025.
- Politisk vilje til aktivt at nedbringe klimagasudslippet.
- Stor mængde af pilotprojekter er under etablering og flere store industrikonsortier er i undersøgelsesfasen.
Faktaboks: Sverige
- Stor interesse for PtX løsninger inden for stålindustrien, kemikalieindustrien og i petroleumsindustrien.
- Udviklingen er fortsat på et tidligt stadie, men partnerskaber bliver etableret nu.
- ”Nearshoreing” er en faktor, som tages i betragtning, og danske løsninger vil derfor have en fordel.
- Ambitiøs klimamålsætning, som driver udviklingen frem.
- Flere x’er er i spil og der er forsat mulighed for at præge dagsordenen.
- Offentlig strategi for brint lanceres ultimo 2021.
Faktaboks: Finland
- Målsætning om klimaneutralitet i 2035, hvilket skaber stort offentligt fokus på PtX.
- Brint er en del af den nationale energi- og klimastrategi. Business Finland har endvidere publiceret et hydrogenvejkort.
- Nuværende projekter er næsten alle på deres indledende faser, hhv. pre-engineeering fasen eller undersøgelsesfasen.
- Større industriskala projekter er forventet implementeret i Finland om 5-10 år.
- Energi-intensiv eksportindustrier som skovdrift, stål og kemikaliefremstilling synes har den største interesse i PtX for nuværende.
- Finland mangler fortsat at intensivere deres produktion af vedvarende energi før prisen på elektricitet når et favorabelt niveau for storskala PtX.
De planlagte PtX projekter er i høj grad basseret på internationale partnerskaber. Vi oplever, at de norske aktører holder øje med de danske virksomheder, men ofte mangler de at tage initiativ til at række ud. Det er derfor vigtigt, at de danske virksomheder træder frem og markerer deres tilstedeværelse på de nordiske markeder.
Vil du videre mere om ptx i norden?
Kontakt os for at høre nærmere.