Tyskland vil være førende i EU på AI
Der er stort politisk fokus på digitalisering, digital suverænitet og kunstig intelligens i Tyskland. Med en vedtaget handlingsplan og nye tiltag for at skabe bedre forretningsmæssige rammer, er der stort potentiale ikke bare for innovative tyske virksomheder, men også for danske kompetencer på området.
Da Tysklands digitale topmøde, Digital Summit, i efteråret løb af staben i Frankfurt, var det med prominente navne på gæstelisten. Forbundskansler Olaf Scholz, vicekansler og forbundsminister for økonomi og klima, Robert Habeck, samt forbundsminister for transport og digitale anliggender, Volker Wissing, var alle til stede, hvilket vidner om, det storepolitiske fokus på området.
Årets slogan var Digital Germany - Innovative. Sovereign. International. Med digital suverænitet og kunstig intelligens øverst på debat-dagsordenen.
Her blev der diskuteret målsætninger, og den politiske udmelding var klar:
”Tyskland skal være det førende europæiske land, når det kommer til brugen af kunstig intelligens. Og for lidt er sket for længe”. Olaf Scholz, BMDV & DW.com.
Og nye tiltag skal bane vejen. Regeringen vil skabe bedre rammer for AI ved forretningsvenlig implementering af EU’s AI-regulering, forbedrede vilkår for AI-forskning og øget dataadgang for innovative virksomheder.
Helt konkret etableres der nationale testcentre, hvor virksomheder på det tyske marked kan teste AI-løsninger, få svar på juridiske spørgsmål og udvikle praktiske implementeringsmetoder.
Desuden blev Datahub Europe lanceret, hvor bl.a. Tysklands nye AI-håb start up’en Aleph Alpha er partner. Initiativet skal give tyske og europæiske virksomheder mulighed for at træne AI-modeller i et databeskyttet miljø, der opfylder europæiske lovkrav, med fuld suverænitet over de data deres modeller trænes på.
Med en kollapset tysk regering og et nyvalg i februar 2025, må man forvente en påvirkning af implementeringen af strategien, men den i 2023 vedtagne AI-handlingsplan er allerede stadfæstet, og den afhænger i høj grad af regional ekspertise og arbejdsindsats, hvilket giver vedholdenhed trods udskiftninger regeringen.
AI-Handlingsplanen afsatte:
- 3 mia. euro til AI-udvikling med fokus på at styrke forskningen, bygge bro mellem forskning og praktisk anvendelse samt fremme internationalt samarbejde.
- 500 mio. euro af handlingsplanens budget for 2025 er øremærket til europæisk samarbejde. Tyskland er opmærksom på, at det kræver tæt internationalt samarbejde for at nå deres ambitioner, hvilket åbner op for gode markedsmuligheder for danske og europæiske virksomheder.
- Samtidig er der et øget fokus på at styrke europæisk digital suverænitet, hvilket giver danske virksomheder fordele i forhold til kinesiske og amerikanske løsninger, som Tyskland ønsker at distancere sig fra.
”Tyskland halter fortsat bagefter på digitaliseringen, hos private virksomheder såvel som i offentlige administrative processer”.
Danske virksomheder skal spille ind
Hvis Tyskland skal lykkes med at integrere AI-løsninger på højeste niveau, er landet nødsaget til at opnå et vist digitaliseringsniveau. Man har fra tysk side længe kigget mod Danmark, for inspiration og erfaringer inden for digitaliseringen, og et øget fokus og ambitioner inden for AI vil styrke denne interesse.
Undersøgelser fra CISCO viser, at Tyskland sakker bagud på integrationen og brugen af AI ift. andre EU-lande, hvilket direktør for virksomheden Cisco Germany, Christian Korff, kalder ”alarmerende”. Tyskland kritiseres netop af markedsobservatører for at være i international klasse på AI-forskning, men være betydeligt bagud når det kommer til implementeringen af AI i praksis. Udover den politiske retning kræves det absolut, at proaktive virksomheder træder ind på markedet og driver udviklingen.
Danmark og danske virksomheder har et rigtig godt ry i Tyskland som moderne, innovative og handlekraftige, når det kommer til digitalisering. Med regeringens digitaliseringsstrategi er desuden blevet udsendt en digitaliseringsdiplomat, som har til formål at facilitere tættere samarbejde mellem danske og tyske myndigheder indenfor offentlig digitalisering, herunder anvendelsen af AI. Det giver Danmark og danske virksomheder en fordelagtig position og konkurrencemæssige fordele ift. implementering af AI processer. Særligt for danske løsninger, der kan bygge bro og lede udviklingen i Tyskland, vil der være et stort markedspotentiale.
I starten af 2025 udgives The Trade Councils uddybende industri-rapport, hvor der bl.a. kan læses mere sektor-specifikke anbefalinger omkring AIs markedspotentiale i nordvest Europa.