Tyrkiet, Egypten og Israel efterspørger danske bæredygtige fødevareingredienser
tYRKIET: eT UDFORDRENDE MARKED MED STORE MULIGHEDER
Landbrug er en vigtig, international del af den tyrkiske økonomi i kraft af de eksportindtægter som sektoren genererer. Innovative danske fødevareingredienser spiller allerede i dag en helt afgørende rolle for store dele af den tyrkiske fødevareindustri og er medvirkende til, at sektoren kan imødekomme internationale markeders krav til fødevarepriser, -kvalitet og -sikkerhed.
På områder som mejeriprodukter og bagværk er innovative danske fødevareingredienser allerede markedsledende og udbredte, men de opererer i et til tider komplekst lovgivningsmæssigt landskab. Selvom markedet er i vækst kræver det således lokale medarbejdere med evner til at navigere i et ofte politiseret miljø, hvor man gerne fremmer lokale frem for importerede løsninger. Dertil er den tyrkiske opinion konservativ i sit syn på fødevarer og fortsat præget af en holdning om, at sådanne skal være fri for tilsætningsstoffer af en enhver slags. Generalkonsulatet i Istanbul arbejder derfor tæt sammen med danske virksomheder for særligt at fremme tyrkiske myndigheders forståelse for den særlige danske knowhow på fødevareområdet, og for hvordan danske løsninger arbejder sammen med – og ikke imod – tyrkiske interesser, hvad angår økonomi, konkurrenceevne og bæredygtighed.
DET TYRKISKE TOLD- OG LOVGIVNINGSLANDSKAB
I udgangspunktet kan tyrkiske regler for indførsel forekomme uproblematiske: Eksempelvis pålægges importerede fødevareingredienser under HS-kode 3507 (enzymer) ingen importtold og afgifter, men alene 20% moms. Til gengæld findes en rækkes lokale krav om at indførsel af sådanne produkter forudgående deklaration, tilladelse fra landbrugs- og skovbrugsministeriet samt laboratorietest foretaget af tyrkiske myndigheder, der kan virke både forsinkende og fordyrende.eGYPTEN: ET STRATEGISK MARKED FOR BIOSOLUTIONS OG FØDEVAREINGREDIENSER
Efter COP27, som blev afholdt i Egypten i 2022, har landet udviklet sig til at være en central aktør inden for den globale fødevare- og landbrugssektor. Det egyptiske marked, med sin voksende befolkning og strategiske placering, tilbyder betydelige muligheder for virksomheder, der arbejder med biosolutions og fødevareingredienser. Egypten har adskillige handelsaftaler, hvor handel lettes med lande, der er involveret i disse aftaler, hvilket gør Egypten til et attraktivt marked:
1. EU-Egypten strategisk partnerskab: Dette partnerskab styrker relationen og udbygning af frihandelsområdet mellem EU og Egypten, hvor EU er Egyptens største handelspartner. Partnerskabet omfatter blandt andet støtte til Egyptens bæredygtige økonomiske og sociale udvikling samt god regeringsførelse.
2. Den Store Arabiske Frihandel: Egypten har en frihandelsaftale med Den Store Arabiske Frihandelszone, som inkluderer 18 arabiske lande i Nordafrika og Mellemøsten samt Golfstaterne.
3. COMESA: Det Fælles Marked for det Østlige og Sydlige Afrika betragtes som den største regionale økonomiske organisation i Afrika og inkluderer 19 medlemslande og en befolkning på omkring 400 millioner.
mULIGHEDER FOR DANSKE VIRKSOMHEDER
Grønne landbrugsinitiativer: Egypten er i sig selv et stort marked og har som producent potentiale til at udbygge landets bæredygtige og økologiske produktion, hvor danske miljøvenlige teknologier og ekspertise kan bidrage til udviklingen.
Landbrugsinnovation: Egypten har en stor produktion og stigende interesse for landbrugsinnovation, hvilket skaber en platform for danske agro teknologiske løsninger, herunder smarte landbrugsværktøjer og ressourceeffektive systemer, hvilket understøttes af en gunstig lovgivningsmæssig ramme for teknologiadoption.
Egypten som hub: Drag fordel af Egyptens omfattende geografiske placering og mange frihandelsaftaler for ikke kun at betjene det lokale marked, men også fungere som en kanal for at nå bredere afrikanske og mellemøstlige markeder med danske kvalitetsprodukter og innovationer.
FØDEVAREINGREDIENSER OG BIOLØSNINGER I EGYPTEN
Egypten er stigende grad orienteret mod at implementere nye metoder, løsninger og teknologier for at forbedre fødevareproduktionen, det gælder også bageriindustrien. Egypten er kendt for sin rige kulinariske tradition og madvarianter. Som en del af de arabiske, islamiske og afrikanske lande deler Egypten mange fødevareingredienser med forskellige regioner, såsom: spidskommen, sort peber, kirsebærpeber, blandede krydderier (Boharat) og mange andre.iSRAEL eN ENGAGERET PARTNER I SEKTOREN
Israel er et førende land inden for bioløsningssektoren på globalt plan. Fra 2014 til 2023 har Israel investeret omkring 1,2 milliarder USD i alternativ proteinudvikling, hvilket gør det til den næststørste globale investor i sektoren. Israel rangerer også konsekvent blandt de bedste lande i verden for satser for veganisme og vegetarisme, og viser betydelig offentlig støtte til og interesse for plantebaserede proteinalternativer. Danske virksomheder vil derfor skulle konkurrere på et lokalt marked med en levende sektor med mange nystartede virksomheder bakket op af betydelige offentlige og private midler. Det svenske mælkeerstatningsmærke Oatly som eksempel har dog haft succes med at etablere sig på det lokale marked, hvilket beviser, at der stadig er nicher på markedet. Ydermere er EU den vigtigste importkilde for Israel i landbrugssektoren, med en samlet import på over 900 millioner USD i 2022.dINE MULIGHEDER I TYRKIET, EGYPTEN OG ISRAEL
The Trade Council har aktivt støttet danske virksomheder i at navigere på markedet. Gennem initiativer som markedsundersøgelser, kortlægning af interessenter og lobbyisme med beslutningstagere har The Trade Council faciliteret flere succesrige markedsadgange for danske virksomheder. I Egypten er fødevare- og landbrugssektoren afgørende for økonomien og byder på et betydeligt vækstpotentiale. Dansk teknologi inden for bioløsninger kan imødekomme det presserende behov for bæredygtige landbrugsmetoder og forbedringer af fødevaresikkerheden. Da Egypten søger at forbedre sin fødevareproduktionseffektivitet, kan danske virksomheder udnytte deres innovative teknologier til at imødekomme lokale krav, hvilket bidrager til fødevaresikkerhed og økonomisk udvikling.
I Israel giver viljen til at investere i start-ups i sektoren mange muligheder for danske start-ups, der søger finansiering og hjælp til at skalere deres virksomheder, både inden for foderproduktion og andre sektorer, der relaterer sig til bioløsninger. Ydermere er Israel grobund for F&U-samarbejder for danske virksomheder, da Israels akademiske miljø konsekvent bryder terræn på innovationer i sektoren. Den israelske offentlighed viser stor interesse for at købe innovative, bæredygtige fødevarer, hvilket gør Israel til et oplagt interessepunkt for danske virksomheder, der ønsker at trænge ind på nye markeder.
Tyrkiet, Israel og Egypten præsenterer unikke muligheder og udfordringer for virksomheder inden for bioløsninger og fødevareingredienser. Mens det tyrkiske marked er stort og internationalt er det ligeledes kendetegnet ved en forholdsvis stram lovgivning på området og en vis skepsis blandt forbrugere når det gælder fødevareingredienser i almindelighed. Ægypten er derimod et hurtigt voksende marked uden samme grad af regulering, mens rammevilkårene i Israel generelt er gode for bioløsninger og fødevareingredienser. Her har befolkningen en forholdsvis stor købekraft og et positivt syn på især skandinaviske fødevarer og ingredienser. Med støtte af The Trade Council, har danske virksomheder.