Gå til indhold
Saudi-arabien

Saudi-Arabien kigger efter danske løsninger indenfor akvakultur

Med et mål om øget lokal fødevareproduktion og med en ambitiøs økonomisk diversificeringsstrategi satser Saudi-Arabien på akvakultur, der er den hurtigst voksende industri inden for landets fødevaresektor. Saudi-Arabien sigter efter en femdobling af den lokale fiskeproduktion frem til 2030, hvilket skaber gode markedsmuligheder for danske løsninger og for dansk ‘know-how’. 

Saudi-Arabiens målsætning er at øge den lokale fødevareproduktion for derved at reducere landets afhængighed af fødevareimport. I øjeblikket importerer Saudi-Arabien 75 – 80 pct af dets fødevareforbrug, hvorfor regeringen presser på for på sigt at opnå en selvforsyningsgrad på 85 pct med henblik på at gøre landet mere modstandsdygtigt over for fremtidige forstyrrelser i globale forsyningskæder samtidig med, at man diversificerer økonomien. 

Saudi-Arabien satser i dag stort på akvakultur gennem dets udviklingsprogram for fiskeri og animalsk produktion, som har en målsætning om at tiltrække mere end 4 mia. dollars til investeringer i landets akvakultur og den nationale udviklingsstrategi Saudi Vision 2030. Regeringen anser akvakultur som lovende på baggrund af en øget sundhedsbevidsthed blandt Saudi-Arabiens unge befolkning samt et øget fokus på bæredygtighed og ernæring. I 2023 er den saudiske befolkning på 32 mio. indbyggere og heraf er 63 pct yngre end 30 år. Regeringen forventer en fordobling af indbyggertallet ved udgangen af 2050.

aKVAKULTURPROJEKTER implementeres

Efter flere års forskning har den saudiske regering udpeget 15 lokationer som velegnede til akvakulturprojekter. Til trods for at Saudi-Arabien overvejende er et ørkenland, er der adgang til en 2.600-kilometer lang kystlinje langs Rødehavet og Den Persiske Golf. 

Saudi-Arabien producerer i øjeblikket arter såsom rejer, havaborre og havbars. Fra 2015 til 2018 steg den lokale akvakulturproduktion med 200 pct fra 25.000 tons til 75.000 tons, og der er udsigt til at udviklingen fortsætter. Landet har en målsætning om at øge den lokale akvakulturproduktion fra de nuværende 135.000 tons/år til 600.000 tons årligt i 2030 for derved at opnå en selvforsyningsgrad på 65 pct. Der bliver også investeret i produktion af laks og regnbueørreder i landbaserede og højteknologiske anlæg, som det kendes fra Danmark. Derfor har syv saudiske producenter og investorer været på besøgstur til Danmark i maj 2023 for at se på danske løsninger.

Regeringen har desuden sat et mål om at øge det årlige fisk- og skaldyrsforbrug fra 10 kg/indbygger til 25 kg/indbygger i 2030. Saudi-Arabiens befolkningsvækst og gryende turismeindustri er med til at øge efterspørgslen på flere slags proteinkilder i en fødevareindustri, der i øjeblikket boomer. Med det afsæt ønsker regeringen at imødekomme den øgede efterspørgsmål via hjemlig produktion. På længere sigt har regeringen et ønske om, at dele af den øgede produktion bruges til eksport og til at skabe flere lokale arbejdspladser. 

dIN KONTAKT I SAUDI-ARABAIEN

Danske løsninger til det saudiske marked er et solidt match, ikke mindst fordi der i Saudi-Arabien er stor efterspørgsel efter højteknologiske løsninger inden for fødevareproduktion, herunder akvakultur. Der er især stor interesse for bæredygtige og vandbesparende løsninger.

Akvakulturbranchen i Saudi-Arabien kalder på løsninger inden for alle dele af værdikæden, dog i særdeleshed inden for:

  • Foder
  • Vandteknologi til landbaserede anlæg (RAS)
  • Løsninger til havbrug
  • Forarbejdningsudstyr 
 

dIN KONTAKT I SAUDI-ARABIEN

Skal din virksomhed være den næste til at træde ind på markedet, og vil du gerne høre mere om, hvordan din virksomhed kan bidrage til akvakultursektoren i Saudi-Arabien?
Loading...