Gå til indhold
central- og østeuropa

Opgør med madspild skaber eksportmuligheder

En række central- og østeuropæiske lande vil reducere deres madspild, men mangler viden og løsninger på området. Behovene spænder fra apps og oplysningskampagner til smartere produktionsmetoder. Det åbner muligheder for danske virksomheder.

Central- og Østeuropa har kastet sig ind i kampen mod madspild: Polen og Tjekkiet har vedtaget love, som pålægger større butikker at donere deres overskudsfødevarer. Ungarn har en national fødevarebank, som modtager overskudsmad fra virksomheder og sender det videre til borgere, der har brug for det. I Tjekkiet har butikker mulighed for at sælge deres produkter efter ”bedst før”-datoen, så længe maden er sikker at indtage.´

Regionen mangler dog fortsat viden og løsninger på området. Det skaber markedspotentiale i alle dele af værdikæden – fra produktionen til det endelige forbrug – og åbner muligheder for danske virksomheder. Markedet er for eksempel relevant for danske virksomheder, som har erfaring med indsamling og genbrug af madaffald – eller med smarte produktionsmetoder, som reducerer madspild. Der er ligeledes markedsmuligheder for pr-virksomheder, som kan stå bag oplysningskampagner, og for udviklere af apps, der kan hjælpe forbrugere med at minimere madspild.

I løbet af 2020 vil de danske ambassader i regionen sætte fokus på bekæmpelse af madspild og fødevaretab gennem kampagner henvendt til danske virksomheder. Kampagnerne vil omhandle de nye initiativer, som er blevet igangsat af landene i regionen. 

Køber for stort ind

Omfanget af madspild varierer kraftigt blandt landene i Central- og Østeuropa. Målt pr. indbygger er Tjekkiet det EU-land, som er tredjebedst til at undgå madspild. Polen ligger derimod næsten nederst i EU. Fælles for landene er, at de forsøger at komme på linje med EU’s direktiver om reduktion af madspild. Målet for hele EU er en reduktion på 30 procent i 2025 og 50 procent i 2030.  

Årsagerne til spildet varierer fra land til land i Central- og Østeuropa. En vigtig del af forklaringen er dog, at forbrugerne køber for stort ind og derfor ikke når at bruge maden før udløbsdatoen. Blandt befolkningerne er der stigende bevidsthed om bæredygtighed, sundhed og miljøvenlig produktion. Det skaber gode muligheder for at sætte fokus på problemet med madspild.

Vil du være med?

Har din virksomhed erfaring med eksempelvis indsamling og genbrug af madaffald eller med smarte produktionsmetoder, som reducerer madspild?
Eller er I en pr-virksomhed, som hjælpe med oplysningskampagner? Eller ved I hvordan man kan udvikle apps, der kan hjælpe forbrugere med at minimere madspild?
Der søges erfaringer og ekspertise i alle dele af værdikæden - fra produktion til endeligt forbrug - i kampen mod central- og østeuropæisk madspild. Tag kontakt til vores regionale koordinator for fødevare- og landbrugssektoren nedenfor og hør mere om mulighederne.

Madspild i Central- og østeuropa

Årligt madspild pr. indbygger (2016):

Tjekkiet: 69 kg
Slovakiet: 108 kg
Ungarn: 189 kg
Polen: 236 kg  

Til sammenligning har Danmark et årligt madspild på 112 kg pr. indbygger. EU-gennemsnittet er ca. 173 kg pr. indbygger.  

Kilde: Eurostat  

vil din virksomhed bidrage til at stoppe madspild i central- og østeuropa?

Så kontakt os:

Loading...

    vil du vide mere om eksportmulighederne inden for fødevare- og landbrugssektoren? se vores relaterede indhold

    Loading...