Offshore vind i Nordvesteuropa - Ambitioner er nøglen
I både Nederlandene og Tyskland er der ambitiøse mål for udbygningen af havvind. Ser man på den forventede udbygning mellem 2024 og 2028 i Europa, vil Nederlandene og Tyskland tilsammen stå for næsten en fjerdedel af den samlede udbygning på mere end 42 GigaWatt (GW).
Ifølge Global Wind Energy Council, vil mindst 40 GW blive sat i udbud allerede i 2024, hvis alle lande handler som planlagt.
Denne udsigt skaber et enormt potentiale for danske havvindmølleselskaber, for videre at udbygge deres førende rolle på det europæiske havvindmøllemarked.
RESULTATER VISER FORTSAT INTERESSE FOR HAVVIND
Resultater af auktioner i Nederlandene og Tyskland fra juni dette år viste, at virksomhederne fortsat har interesse i at udvikle havvind og at udbudsprocessen er på rette spor, på trods af et udfordrende marked.
I Nederlandene, blev der d. 11 juni tildelt to projekter på 2 GW til det dansk-svenske JV CIP og Vattenfall samt til britiske SSE sammen med pensionsfondene ABP og APG. Anlæggene er planlagt til at blive sat i drift i 2029. For begge anlæg var der to konkurrerende bud.
I Tyskland, annoncerede det føderale netværksagentur d. 21 juni tildelingerne af to områder på henholdsvis 1,5 GW og 1 GW. Områderne N-11.2 (1,5 GW) og N-12.3 (1 GW), er placeret i Nordsøen, og skal efter planen sættes i drift i 2031. Udbuddene endte i dynamiske auktionsprocesser, grundet ni nul-cent-bud på N-11.3 og syv på område N-12.3. Total Energies vandt område N-11.2 med en budværdi på 1,305 mio.euro/MegaWatt (MV) og EnBW vandt område N-12.3 med en budværdi på 1,065 mio.euro/MV.
FRA AMBITION TIL HANDLING
"Ambitionen og den seneste udvikling er nøglen til udbygningen af havvind, men handling er den afgørende komponent. Og i denne handling ligger der et enormt potentiale for danske virksomheder" , fortæller Markus Adrian, Teamleder for vind, The Trade Council NWEU.
Signalerende det første tegn på handling, havde Europa i 2023 et rekordår, hvor 3,8 GW ny havvindkapacitet blev sat i drift på tværs af seks markeder – hvilket især skyldes Nederlandene med en drift på 1.9 GW. Ifølge Windeurope vil der dog være behov for at de europæiske lande udbygger med 24 GW mellem 2027 og 2030, for at nå 2030-målene. Den nuværende forsyningskæde kan kun producere omkring 7 GW årligt. Undersøgelser peger på at produktionskapaciteten af komponenter som naceller, fundamenter, skibe, havneanlæg eller substationer, kan være nogle af de potentielle flaskehalse, der forhindrer ambitionen i at blive til virkelighed. Derudover kræver produktionen, transporteringen, installeringen samt vedligeholdelsen af disse komponenter, en stor mængde højt kvalificeret arbejdskraft, hvilket også udgør en potentiel flaskehals.
Mens industrien på den ene side søger statslig støtte og garantier, reagerer virksomhederne i forsyningskæden på den stigende efterspørgsmål med annonceringen af nye fabrikker i Polen, Danmark, Tyskland, Nederlandene og i Spanien. Eksempelvis bygger Sif en ny fabrik til fremstilling af fundamenter i Rotterdam, og Smulders og Neptun Werft er i gang med at oprette et anlæg til transformationsplatforme i Rostock. Seneste led i styrkelsen af forsyningskæden, er Titan Wind, der i slutningen af juni 2024 tog en endelig investeringsbeslutning (FID) om at investere i opførelsen af et anlæg til produktion af monopæle i Cuxhaven.
UDVIKLING PÅ OFF SHORE-OMRÅDET PASSER GODT TIL NYT SET-UP I THE TRADE COUNCIL
The Trade Council har gennemgået regionale justeringer, der passer perfekt til den udvikling, der ses på Off shore-området. En ny region, NWEU, er opstået ud af TC DACH, og denne indbefatter nu også Luxembourg, Belgien og - særlig relevant i forbindelse med havvind - Nederlandene. Samtidig er Wind Energy Advisory-teamet (WEA) i TC NWEU fokuseret på at udvide og udvikle samarbejdet på tværs af grænser. Efter at have afholdt offshore-workshops i Nederlandene, Tyskland og Danmark, havde WEA fornøjelsen af at arrangere en dansk seance på Wind & Maritim-konferencen i Rostock. Danmark var også partnerland på Windforce-konferencen i Bremerhaven i 2024. Disse initiativer viser, at der fra industriens side af, er en interesse i at have Danmark med ved bordet, når der skal tales om udfordringer og findes løsninger.
WEA-teamet i Hamborg ser nu frem til at byde den globale vindindustri velkommen til WindEnergy Hamborg, der er den største begivenhed i vindenergisektoren, og som finder sted i Hamborg i september. Konsulatet vil naturligvis være til stede og spille en vigtig rolle med at danne netværk mellem relevante aktører i branchen.