Ny vind i sejlene for dansk-indisk samarbejde om Offshore Vind
BEHOV FOR DANSK EKSPERTISE
De afgørende fremskridt gennem VGF-ordningen inden for offshore energi, giver momentum for danske virksomheder der arbejder inden for vindsektoren. Ordning vil ikke kun kickstarte udviklingen af offshore vindenergi i Indien, men også føre til skabelsen af det nødvendige økosystem i landet, hvor danske virksomheders ekspertise kan udnyttes.
Dansk ekspertise inden for avancerede vindturbine-teknologier og andre relaterede tjenester kan være afgørende, for at udfylde huller i eksisterende værdikæder, især inden for kritisk komponentforsyning og tilgængelighed af kvalificeret arbejdskraft.
På havneområdet, hvor der er afsat 500 millioner kroner til to havne, er der ligeledes gode muligheder for danske virksomheder. Havnene skal stille faciliteter til rådighed, der muliggør offshore vindprojekter, hvilket danske virksomheder har stor erfaring med. Derudover kan danske virksomheder med energieffektive løsninger bidrage væsentligt til disse projekter.
"At sikre Viability Gap Funding (VGF), er et afgørende skridt i at realisere Indiens ambitiøse mål for offshore vindenergi. Den økonomiske støtte udfylder ikke kun den kritiske omkostningskløft, men katalyserer også investeringer og accelererer implementering.
Med godkendelsen af VGF, kan vi udnytte det enorme potentiale i havvind til at fremme bæredygtig energivækst, og bidrage væsentligt til den grønne omstilling. Det er blot første skridt på vejen. Danmark har arbejdet målrettet med den indiske regering om offshore vind. Det er nu sat i aktion. Danmark står klar til at støtte - hvor der er vind, er der en vej. "
VINDENERGI ER NØGLEN TIL INDIENS GRØNNE MÅL
Vindenergi er afgørende for Indiens mål om at opnå 50 % af sin elforsyning fra ikke-fossile energikilder inden 2030, og for at imødekomme nationens mål om en energiovergang og Net Zero-forpligtelser i 2070. Vindenergisektoren har på det seneste oplevet en bølge af fornyet momentum. Med over fire årtiers historie inden for vindenergiproduktion har Indien opnået en samlet vindkraftkapacitet på 46,4 GW per maj 2024, hvilket gør det til den fjerde største globalt set.DANSK-INDISK SAMARBEJDE
Indien og Danmark har i flere år haft et partnerskab med fokus på offshore vind. Samarbejdet mellem vores to nationer har ført til etableringen af det Dansk-Indiske Centre of Excellence for Offshore Wind i 2021. Endvidere har Energistyrelsen for nylig offentliggjort en rapport om maritim planlægning for offshore vind i samarbejde med National Institute of Wind Energy (NIWE) og Ministry of New and Renewable Energy (MNRE) i Indien.
The Trade Council i Indien har igangsat initiativet Wind Alliance India (WAI), der samler danske virksomheder inden for vindenergi. WAI sigter mod at skabe et dynamisk økosystem, der fremmer samarbejde mellem virksomheder, offentlige organer, forskningsinstitutioner og finansielle interessenter for at støtte udviklingen og implementeringen af on- og offshore vindprojekter i Indien.
For yderligere at engagere interessenterne i vindsektoren samarbejder Trade Council i Indien med Danish Energy Export, DI India og Energy Cluster Denmark om et dansk fremstød til Windergy India 2024, et årligt flagskibsevent der vil blive afholdt fra 23. - 25. oktober i Chennai.