Gå til indhold
MArkedsnyhed

Ny banebrydende aftale skal forbedre investeringsklimaet i Indien

I forlængelse af erhvervsminister Morten Bødskovs besøg til Indien, blev der d. 18. september underskrevet en Fast Track Mechanism (FTM) mellem Udenrigsministeriet og Indiens erhvervs- og handelsministerium. En Fast Track Mekanisme er et formaliseret samarbejde, som har fokus på at fremme handel og investeringer mellem Danmark og Indien ved at forbedre erhvervsklimaet og adressere markedsbarrierer. Med en FTM-aftale etableres en særlig indgang, hvor både danske og indiske virksomheder får mulighed for at drøfte forretningsmiljøet og fremhæve konkrete udfordringer for de relevante myndigheder i Indien og Danmark.

Danske virksomheder i Indien oplever til tider bureaukratiske udfordringer, som besværliggør deres aktiviteter og investeringer i Indien. FTM-aftalen repræsenterer et vigtigt fremskridt, i det aftalen giver danske virksomheder mulighed for direkte dialog om udfordringer i Indien med højtstående beslutningstagere fra indiske myndigheder. 

Med aftalen får danske virksomheder en værdifuld platform til hurtigere håndtering af deres udfordringer i Indien. Som en del af aftalen vil der blive arrangeret regelmæssige møder med relevante indiske myndigheder, hvor konkrete danske udfordringer drøftes. Ved at rejse sagerne i et fælles forum kan de danske virksomheder samtidig spejle sig i hinandens udfordringer og tale med en stærkere stemme over for myndighederne.

Fast track mechanism

Fast Track Mechanism (FTM) aftalen blev underskrevet af Danmarks ambassadør I Indien Freddy Svane og Secretary, Shri Amardeep Singh Bhatia af Department of Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) under Ministry of Commerce and Industry (DPIIT) i New Delhi d. 18/9/2024. En FTM er en formaliseret dialog mellem danske virksomheder og DPIIT, hvilket har til formål at øge ease of doing business for danske virksomheder i Indien. FTM fungerer på case-by-case niveau med konkrete problemstillinger fra danske virksomheder, men også som en platform for en mere overordnet dialog. Indien har i forvejen en tilsvarende aftale med andre større lande som Holland, Tyskland, USA, Italien og UK. FTM-aftalen mellem Danmark og Indien er et udtryk for at handel og investeringer spiller en stigende rolle for det bilaterale samarbejde. På tilsvarende vis forpligter aftalen derfor  de danske myndigheder til at etablere et lignende for indiske virksomheder i Danmark med Invest in Denmark som den ansvarlige myndighed. 

Danske virksomheder oplever en række udfordringer i forbindelse med deres aktiviteter på det indiske marked. Dette er eksempelvis problemer med opkøb af land, investeringsbeskyttelse, eksplosiv stigning i nye kvalitetskontrolkrav ”Quality Control Orders” (QCO), som kræver jævnlige fysiske kontrolbesøg og licensfornylser, skattemæssige udfordringer, mm. Indiens størrelse og føderale struktur med decentraliseret magt betyder samtidig, at de forskellige stater har varierende regulering og bureaukratiske processer, som skaber en række problemer på lokalt niveau. Her tillægges geografiske, sociale, sproglige, kulturelle og institutionelle forskelle – ikke blot mellem Danmark og Indien, men også indbyrdes på tværs af de indiske stater. Dette gør, at Indien kan virke som en jungle for udefrakommende virksomheder. Det er netop udfordringer som disse, der kan tages op på FTM, hvor der på en formaliseret og struktureret måde kan findes løsninger, der gavner alle involverede.

Omkring 200 danske datterselskaber er tilstede i Indien (2022), og beskæftiger ca. 200.000 ansatte. Dette understreger, at FTM-aftalen kan blive en yderst værdifuld platform for de mange danske virksomheder, der udbygger deres fodfæste i verdens folkerigsteste land, der forventes at opleve imponerende vækstrater de kommende årtier.

Kontakt os

Kontakt ambassaden i New Delhi, hvis din virksomhed oplever udfordringer i Indien og udforsk mulighederne vedat tage part i Fast Track Mechanism!
Loading...