Gå til indhold
marokko og egypten

Marokko og Egypten efterspørger udenlandsk ekspertise i fødevaresektoren

Kan I levere udstyr, know-how eller ny teknologi til fødevare- og forarbejdningsindustrien? Så er der mulighed for vækst i Marokko og Egypten.

Flerårig vækst i fødevare- og forarbejdningsindustrien for både Marokko og Egypten skaber et øget nationalt fokus fra begge lande på udvikling af sektorerne og en vision om øget eksport. Dertil har COVID-19 medført et øget fokus fra hele MENA-regionen på fødevaresikkerhed og ønsket om en lavere import af fødevarer. 

Både de marokkanske- og egyptiske myndigheder har gjort det til en prioritet at udvikle fødevare- og forarbejdningsindustrien. De har et mål om at fokusere på investeringer inden for disse sektorer, og dertil er der blevet brugt yderligere tiltag for at øge incitamentet for udenlandske virksomheder og investorer til at investere i sektorerne og opererer i landene. 

Markedsmulighederne i disse lande er interessante for danske virksomheder med ekspertise inden for fx: 

  • Udstyr og ingredienser til brug i fødevare- og forarbejdningsindustrien
  • Optimering af produktionsprocesser
  • ”Know-how” inden for eksport
  • Nye innovative teknologier til modernisering af forarbejdningsindustrien

marokko

Marokko byder på rige- og varierende mængder af ressourcer inden for landbrug- og fiskeområder. Med landets 3.500 km lange kystlinje, høje kvalitet af landbrugsjord og dets tempererede klima, har den marokkanske regering et øget fokus på udvikling af fødevaresektoren igennem ”Generation Green Plan 2020-2030”. 

Det marokkanske marked i dag: 

  • 97 pct. stigning i eksport af fødevarer fra 2010 til 2018
  • Fødevaresektoren udgør 21 pct. af den samlede eksport fra Marokko
  • I 2019 eksporterede Marokko fødevarer til en værdi af USD 5,2 milliarder

Især bearbejdning af fødevarer har en stor betydning for den marokkanske økonomi. Selve industrien genererer 156.000 arbejdspladser og udgør mere end 25 pct. af den totale industrielle arbejdsstyrke. Værdien af fødevaresektoren i Marokko er estimeret til at være USD 12,5 milliarder og er den næststørste sektor - kun overgået af kemikalieindustrien. 

Marokkos strategi for at udvikle fødevaresektoren bygger på at udvikle værdikæden som fx forskning og udvikling, samt sundhed- og hygiejnekontrol. Eksempelvis er Ministeriet for Landbrug og Ministeriet for Industri gået sammen om en etablering af flere innovationscentre til fødevareindustrien, som placeres i forskellige regioner og har til opgave at promovere den teknologiske- og kommercielle udvikling af virksomhederne, der opererer i de to markeder.  

egypten

Med 99 millioner indbyggere og en voksende befolkning er Egypten det største forbrugermarked i MENA målt på indbyggere. Dertil er der også en stigning i den disponible indkomst, som forventes at resultere i en stigning i efterspørgslen af kød-, sukker- og mælkeprodukter. 

Det egyptiske marked i dag:

  • Forarbejdningsindustrien i Egypten er vokset med 23 pct. fra 2012-2017
  • Der er over 7.000 fødevare- og forarbejdningsvirksomheder i Egypten, med en samlet omsætning på USD 22 milliarder.
  • Egypten importererede i 2017 fødevareingredienser for USD 4 milliarder. 

Egypten vurderer, at deres fødevare- og forarbejdningsindustrien har udviklet sig til en avanceret industri, som gør, at de er blevet en betydelig fødevareeksportør, primært til andre lande i MENA-regionen. Egypten importerer dog stadig fødevarer til en værdi af USD 2,5 milliarder, hvilket er tilsvarende 40 pct. af deres nationale fødevareforbrug. 

Forarbejdningsindustrien i Egypten spiller en stor rolle for den egyptiske økonomi både i forhold til arbejdspladser og eksportpotentiale. Sektoren bliver sjældent begrænset af sæsonmæssige ændringer i klimaet, og der er gode forsyningsmuligheder for vand, primært på grund af vandtilførslen fra Nilen. De mest populære produkter i sektoren er juice, marmelade samt frosne eller tørrede frugter. 

muligheder for danske virksomheder  

Der er et stort markedspotentiale for danske virksomheder i fødevare- og forarbejdningsindustrien i Marokko og Egypten, hvis de forstår at drage nytte af de nyopståede dynamikker og krav fra aktørerne på markedet. Dog er eksport af dansk ekspertise og produkter til sektorerne ikke uden udfordringer, især grundet sproglige og kulturelle forskelligheder. For at hjælpe danske virksomheder i begge lande, står specialisterne i The Trade Council derfor klar til at assistere danske virksomheder. 

kontakt os

Vil du bidrage til udviklingen af fødevare- og forarbejdningsindustrien i Marokko og Egypten?

Så kontakt de danske ambassader i Rabat og Kairo: 

Loading...