Litauen satser på havvind
Fakta om det litauiske offshore vindprojekt
- Kapacitet: 700 MW
- Produktionsbegyndelse: 2028
- Vindhastighed: 8-10 m/s
- Beliggenhed: 30 km fra kysten
- Dybde: 25-40 m
Danmark og Litauen har et langt og tillidsfuldt energisamarbejde på mange områder, og da Litauen i 2017 vedtog en ny lovgivning for udviklingen af offshore projekter, var det netop inspireret af dansk lovgivning på området.
Danmark er et af de førende lande inden for offshore vind, så danske kompetencer og erfaringer med vindmølleprojekter er i høj grad efterspurgte. For at understøtte de danske muligheder for eksport til markedet, har ambassaden i Vilnius været i løbende dialog med de litauiske myndigheder omkring offshore vind bl.a. for at fremhæve danske kompetencer og fremme danske løsninger. The Trade Council i Vilnius har derfor et veletableret netværk af stakeholders i vindindustrien og kan hjælpe med at facilitere kontakter og sætte danske virksomheder i en god position i forhold til at gribe de kommende eksportmuligheder.
Klimamål og massive investeringer i vedvarende energi
Havvindmølleprojektet er en del af Litauens nationale energi- og klimaplan, hvor Litauen har forpligtiget sig til, at 45 pct. af energiforbruget skal komme fra vedvarende energi i 2030 og 80 pct. i 2050. Den litauiske regering regner med, at der frem mod 2030 skal investeres 80,6 mia. kr. i bl.a. vedvarende energi og energieffektivitet for at nå deres mål. Offshore vind kommer til at spille en central rolle, men der er ikke kun behov for ekspertise inden for offshore vind. The Trade Council i Vilnius har identificeret en række andre konkrete områder, hvor der også er gode muligheder for danske virksomheder:
- Udvikling af Klaipeda havn med henblik på at gøre havnen til knudepunkt for al offshore servicering i Østersøen
- Udvikling af onshore vindmølleparker
- Energieffektive løsninger inden for især boligsektoren
- Effektivisering og udvikling af fjernvarmesektoren
I tillæg til regeringens mål har det litauiske energiselskab Ignitis Group lagt en vækstplan for hele regionen, hvor den grønne dagsorden står centralt. Ignitis er allerede aktiv i flere onshore vindmølleprojekter og er parat til at gøre sig erfaringer inden for offshore området. Firmaet lægger ikke skjul på, at energiproducenten er inspireret af den udvikling, som Ørsted har været igennem. Ignitis vil selv byde på den kommende offshore opgave, men er på jagt efter en erfaren international partner, som de kan opbygge erfaringer og kompetencer sammen med til at håndtere kommende offshore vindmølleprojekter.
Uafhængighed fra Rusland
Foruden at bidrage til den grønne omstilling og vedvarende energi tjener havvindmølleparkerne også til at gøre Litauen energiuafhængig. Siden lukningen af det litauiske atomkraftværk Ignalina i 2009 har Litauen importeret størstedelen af sin energi fra især Rusland. Litauen importerer således i dag ca. 75 pct. af elforbruget fra udlandet. Det skal der laves om på.
"For Litauen er energiuafhængighed hjerteblod, hvorfor vedvarende energi er afgørende at få udviklet. Offshore vind skal nu til at spille en central rolle. Målet er at øge Litauens energiproduktion, således at de selv producerer 70 pct. af landets energiforbrug i 2030 og 100 pct. i 2050. Vindenergi skal yde et stort bidrag til at nå disse mål, og der er derfor stor national opbakning til havvindmølleprojektet."
Frontløber i Baltikum
Vil du vide mere om offshore vind og andre eksportmuligheder til Litauen?
Så kontakt os og hør nærmere: