Fødevaretab i Kenya
Hvert år mister Kenya omkring en tredjedel af landets landbrugsvarer enten på grund af fødevaretab efter høstning eller madspild. Under World Food Summit 2019 i København forpligtede den Kenyanske regering sig til at forbedre landets fødevaresikkerhed samt at reducere madspild. Den lokale regerings ”Big Four” plan, et initiativ som bl.a. prioriterer øget fokus på fødevaresikkerhed, har netop fokus på at reducere landets fødevaretab efter høstning fra 20% til 15% i 2022.
Samtidig er det en klar prioritet for den kenyanske regering at løse udfordringerne med madspild ved hjælp af investeringer, og der er fokus på at forbedre incitamentet for udenlandske investeringer i Kenya.
Kenya is committed to improving food safety and preventing food waste and is trying to achieve the objectives of the two commitments made, and we will present a comprehensive progress report on these two commitments at the next World Food Summit.
Den Danske Ambassade i Kenya udarbejdede i 2021 et markedsstudie om fødevaretab efter høstning, som viste et klart behov for løsninger, partnerskaber og investeringer, der kan hjælpe med at løse sektorens udfordringer. Derfor kan danske virksomheder med erfaring på området med fordel kigge mod Kenya.
Det største fødevaretab i Kenya sker inden for korn-, frugt- og grøntsagsproduktion, hvor sidstnævnte er den største subsektor inden for den kenyanske landbrugssektor, og estimeres at udgøre ca. 33% af landbrugssektorens GDP og 38% af sektorens eksportfortjeneste. Kenya er førende inden for eksport af frugt- og grøntsagsproduktion i Afrika, men er langt fra at nå landets fulde produktionspotentiale. Det anslås, at 30-60% af afgrøderne går tabt på grund af fødevaretab efter høstning, og derfor oplever landmænd i kornproduktionens værdikæde tab på op mod 300 millioner USD om året. Disse tab sker gennem hele værdikæden bl.a. under produktion på gårdene, i den logistiske håndtering af afgrøderne samt i både engros- og detailsalg.
En reducering af fødevaretab efter høstning vil kræve en sammentækning af løsninger, såsom forbedring af afgrødernes kvalitet, korrekte opbevaringsløsninger, bedre koordination mellem knudepunkter i værdikæden en route til markedet, og korrekt temperaturregulering igennem hele værdikæden.
Der er markedsmuligheder for danske virksomheder med ekspertise inden for:
• Kølerumsopbevaring
• Kolde værdikæder
• Small scale høstteknologi
• Fragtemballage og logistik
• Opbevaringsteknologi
• Korntørringsteknologi
Implementerbare løsninger inden for ovenstående områder vil give bedre profit for Kenyanske landmænd ved at reducere deres omkostninger, øge eksportpotentialet og bidrage til en reduktion af sultrelaterede katastrofer. Danske løsninger har potentialet til at levere på flere vigtige prioriteter i Kenya ved at kombinere landbrugsbistand, teknologi og handelsaftaler på gode kommercielle betingelser.
The Trade Council i Kenya planlægger flere aktiviteter, som kunne interessere virksomheder inden for sektoren; bl.a. boots-on-the-ground assistance, individuel rådgivning, forretningsudvikling med identificerede kunder, B2B matching, finansieringsmuligheder og adgang til relevante stakeholders i den offentlige sektor.
Den Danske Ambassade i Kenya har garvede medarbejdere med både kommerciel og teknisk erfaring. Ambassaden er også en del af FN’s SDG Partnership Programme i Kenya, som fokuserer på fødevaresikkerhed og ernæring, hvilket repræsenterer endnu en platform, hvor virksomheder kan engagere sig.
Er du en del af en dansk virksomhed, som specialiserer sig inden for løsninger, der kan reducere fødevaretab, og er du interesseret i at undersøge mulighederne inden for området? Så kontakt os for at høre mere.