Energimarkedet i Rumænien blomstrer
ELPRODUKTIONSSEKTOREN I RUMÆNIEN
Den rumænske el-produktion har en balanceret sammensætning af energikilder: vandkraft 29 %, atomkraft 20 %, gas 16 %, kul 16 %, vind 13 %, sol 3 %, andre konventionelle energikilder 3 %. Grundet landets egne naturressourcer og vedvarende energikilder er Rumænien et af de mest selvforsynende lande i EU – om end ikke fuldstændigt uafhængigt af importeret energi.Rumænien har pt. en teoretisk etableret elkapacitet på samlet 18 GW, men reelt udnyttes under 12 GW, hvoraf ca. 4,4 GW er vind- og solenergi. I de seneste år har Rumænien været nettoimportør af elektricitet.
I den kommende periode vil Rumænien udfase de kulfyrede energiværker og lukke en atomreaktor ned for at ombygge den.
DEN NATIONALE ENERGI- OG KLIMAPLAN
Ifølge Rumæniens mål for 2030, som man har forpligtet sig til gennem den nationale energi- og klimaplan - NECP, skal andelen af vedvarende energi i det endelige bruttoenergiforbrug nå op på 36 %. Dette mål forudsætter, at produktionen af vedvaren-de energi skal øges med mindst 10 GW.
Rumænien har et teknisk havvindspotentiale på 76 GW, hvoraf de 22 GW er knyttet til bundfikserede projekter i områder tæt på kysten og i vanddybder på op til 50 meter, mens 54 GW af potentialet ligger længere fra kysten. Energiministeriet i Rumænien arbejder på at udvikle de lovgivningsmæssige rammer, hvor den primære lovgivning forventes at være klar i 1. kvartal 2024. Målet er i første omgang at udvikle 3 til 5 GW havvind.
I øjeblikket er der ingen støtteordning for vedvarende energi i Rumænien, men regeringen sigter mod at:
1) Implementere en ”Contracts for Difference” (CfD)-mekanisme, der skal gælde i 15 år. Det første udbud forventes i 1. kvartal 2024
2) At afsætte midler fra den Nationale Genopretnings- og Resiliensplan til at nå det fastsatte mål.
3) Afsætte midler fra den nationale Moderniseringsfond rettet mod en forbedring af grid-infrastrukturen samt projekter for vedvarende energi.
Få mere at vide om mulighederne for danske virksomheder i Rumænien fra ambassaden, som løbende følger energimarkedet og de nye muligheder, der bl.a. følger af udbetaling af de mange EU-midler til understøttelsen af den grønne omstilling.