Gå til indhold
Storbritannien

Den britiske og irske fødevareindustri skal gøres grønnere

Efter BREXIT har Storbritannien sat fokus på at øge produktiviteten, mindske CO2-udledningen og styrke konkurrenceevnen for på den måde at kunne fastholde sin store fødevareindustri - og det kan give muligheder for danske eksportører. 
Mejerier, bryggerier, slagterier og alle andre slags fødevareproduktion kræver energi, og den skal nu være grønnere og mere effektiv. 

Med grøn omstilling øverst på agendaen, er der sat turbo på investeringerne i energieffektivitet i den britiske fødevaresektor. Fra politisk hold er der de seneste år blevet igangsat en række initiativer for nedbringelsen af emissionerne fra industrien og tidligere i år blev de første ”støttekroner” fra den så kaldte Industrial Energy Transformation Fund frigivet til konkrete projekter. I alt vil der over de næste par år være £315bn (el. godt 2,7 mia. kroner) til rådighed til energieffektiviseringer og til at investere i decentrale vedvarende energiløsninger. 

Fra detailledet presses der ligeledes på. I marts i år skruede Storbritanniens fjerdestørste detailkæde Morrisons op for kravene til en række af deres leverandører om, at de allerede inden for et par år skulle være klimaneutrale, hvis de ville fortsætte med at være leverandører til kædens 500 supermarkeder. Således har startskuddet lydt til en investeringsbølge i energieffektivisering og elektrificering af energiforbruget i fødevareindustrien. Dette var også konklusionen på et nyligt afholdt webinar, hvor Ambassaden i London havde samlet nøglepersoner fra den britiske fødevareindustri til at give deres bud på de fremtidige udsigter. Klik her for at se de afholdte præsentationer og læse et referat.

Fødevaresektoren er den vigtigste industrielle sektor i Storbritannien og udgør 20% af den samlede industriproduktion. Mere end 450,000 personer har deres direkte ansættelse her. I alt er der 11.000 fødevarevirksomheder i Storbritannien. Størstedelen små og eller mellemstore virksomheder, men også store internationale virksomheder som 2 Sisters, Bakkavor og Iglo.

På baggrund af dette har The Trade Council valgt at fokusere på markedsmulighederne for energieffektivitet i fødevareindustrien. Ved at kortlægge de vigtigste aktører, og skabe relationer til de britiske fødevarevirksomheder, der ønsker at være forrest på den grønne agenda, skabes der et godt udgangspunkt for at danne en strategisk salgsalliance for danske virksomheder med løsninger til at hjælpe briterne med at gøre deres fødevareindustri grønnere. 
quote ikon
"Sammen kan vi tilbyde de britiske fødevarevirksomheder en genvej til den grønne omstilling."
Rasmus Leth Traberg  Eksportrådgiver, den danske ambassade i London

Hvis du vil høre mere om salgsalliancen og afsætningsmulighederne for energieffektive løsninger på det britiske og irske marked, så kontakt Rasmus Leth Traberg på den Danske ambassade i London på [email protected]

Du er også velkommen til at deltage den 26. august, når DI Energi igen afholder Green Energy Export Day 2021, hvor du kan høre mere om det britiske marked.