Gå til indhold
Egypten

Danske muligheder i en af verdens logistik-knudepunkter

Den egyptiske regering har etableret en særlig økonomisk zone for Suezkanalen (SCZone), som siden 2016 har skabt attraktive forhold for udenlandske investeringer i Egypten, herunder også muligheder for danske virksomheder inden for investering, innovation, produktion og bæredygtige løsninger.

Egypten har i øjeblikket en førende position i Mellemøsten, hvad angår udenlandske investeringer (FDI). I Egypten har der det seneste år været en stigning på over 150 pct fordelt på over 148 projekter til en værdi af 11,4 milliarder dollars.

Disse investeringer spænder over flere sektorer med hovedvægt på energi, men tæller også produktion, logistik, medicin, teknologi og landbrug. En betydelig del af disse investeringer er placeret i SCZonen, der er et strategisk placeret industriområde langs Suezkanalen, som er afgørende for Egyptens økonomiske vækst.

Hvad er suezkanalens økonomiske zone?

SCZone er en industriudviklingszone, der ligger klods op af en af verdens vigtigste handelsruter. Egypten er i gang med at omdanne dette område, som pt. omfatter 461 kvadratkilometer og med seks havne, til et international kommerciel knudepunkt. Et af tiltagene er bl.a. skræddersyede lovgivningsmæssige rammevilkår for SCZonen for at mindske udfordringerne for virksomheder med udenlandske investeringer.

Mange af investeringerne i SCZonen vedrører omstillingen til bæredygtig energi. Der er mulighed for, at mange forskellige industrier kan etablere sig i området i form af alt fra innovativ energiproduktion og landbrug til produktion af tekstiler, reservedele og komponenter.

Hvad er de gunstige betingelser i SCzone?

Udover den strategiske beliggenhed tilbyder SCZonen særlig forretningsvenlig lovgivning med de følgende fordele:

Told: Varer importeret fra udlandet er ikke pålagt toldafgifter.

Momsfritagelse: Import, herunder fra det lokale marked til SCZonen, er fritaget fra moms.

Frihandelsaftaler: Egypten har nogle af de mest attraktive handelsaftaler i hele Mellemøsten og Nordafrika, herunder GAFTA, COMESA, Agadir, European Partnership Agreement, MERCOSUR, FTAA og den afrikanske frihandelsaftale.

Pris: Attraktive jordlejemål og adgang til kvalificeret arbejdsstyrke.

One-stop-shop:
Egyptens regering har introduceret en strømlinet ordning kaldet One-stop-shop, der har til hensigt at skabe hurtigere og mere effektiv sagsbehandling hos de forskellige egyptiske myndigheder. Dette inkluderer én tilknyttet kontaktperson, der står for registreringer, godkendelser mv. og garanterer en behandlingstid inden for 1-3 dage.

Hvor ligger yderligere potentiale?

I SCZonen arbejder man aktivt på at fremme væksten inden for forskellige industrier. Industrierne spænder over et bredt spektrum af bæredygtige energiprojekter inden for sol, vind og grøn brint, men også fremstilling af energikomponenter, reservedele, byggematerialer, landbrug og fødevareforarbejdning, tekstiler, hvidevarer og elektronik samt farmaceutiske produkter.

Der er flere aktive danske virksomheder i Egypten. De danske virksomheder har et godt omdømme i Egypten, hvor de anses som pionerer inden for bæredygtige, solide og vedvarende løsninger. Dette omdømme er opbygget af danske virksomheders trackrecord i Egypten suppleret med gode diplomatiske forbindelser, der senest gav sig til udtryk ved statsminister Mette Frederiksens succesfulde besøg i Egypten i marts 2023. Vestas, Mærsk og Aller Aqua er eksempler på danske virksomheder, der bidrager med innovative løsninger inden for landbrug, energi og vandsektoren. 

Den stigende efterspørgsel efter danske løsninger kombineret med Egyptens store behov på de ovennævnte områder gør Egypten til et interessant marked for danske virksomheder. For yderligere indblik i handelsmulighederne i Egypten, står ambassadens rådgivere klar til at vejlede dig og kan kontaktes på [email protected].

Kontakt os

Egypten

Loading...