Gå til indhold
Egypten

Danske løsninger efterspørges i Egypten

Egypten ser sammen med resten af MENA-regionen ind i en fremtid med store udfordringer med vandforsyning. Det giver eksportmuligheder for danske virksomheder

Mere end en fjerdedel af verdens befolkning forventes at opleve alvorlig vandmangel i de kommende år. Befolkningstilvækst, masseforbrug, klimaforandringer og skovrydning har alt sammen en effekt på adgangen til drikkevand. Ligesom andre klimarelaterede problemer, vil udviklingslandene blive hårdest ramt. 11 af de 17 lande i verden som lider mest af vandmangel ligger i MENA-regionen.

Et af de 11 lande er Egypten, der følge FN står over for et årligt vandunderskud på omkring syv milliarder kubikmeter. Det betyder, at landet kan løbe tør for vand allerede i 2025. FN anslår, at i 2025 vil 1,8 milliarder mennesker leve i absolut vandknaphed.

Egypten er særligt udsat på grund af landets geografi og mangel på lokal ferskvandsforsyning. Nilen, der er Egyptens primære ferskvandsressource, står for 90 pct. af landets ferskvand. Men Nilen har sin oprindelse i flere andre lande, der også oplever udfordringer med vandforsyning. I takt med at vandknaphed bliver et større problem, er det forventningen at også ferskvandsforsyningen vil svinde ind.

Af de resterende 10 pct. af Egyptens ferskvandsressourcer er kun 5 pct. lokaliseret i Egypten. Resten kommer fra udenlandske kilder. Forsyningen fra udenlandske kilder er også sårbar, som fx den nuværende konflikt mellem Egypten og Etiopien, hvor dele af egypternes ferskvand kommer fra, illustrerer.

Ud over de eksisterende udfordringerne med adgang til ferskvandskilder, ser Egypten også ind i en fremtid med klimaforandringer, der bl.a. vil forårsage flere tørker, højere temperaturer og et stigende havniveau. Risikoen er, at et stigende havniveau vil føre saltvand fra Middelhavet længere ind i Egypten, og vil forurene både vand og jord.

Afsaltning som en løsning på vandmangel

På grund af både eksisterende og fremtidige udfordringer med vandforsyning, søger den egyptiske regering at sikre deres vandressourcer gennem teknologisk udvikling og projekter i landet. Det sker bl.a. ved at hjælpe landbruget med at implementere en mere bæredygtig kunstvandingspraksis. Det er styrkeområder for mange danske virksomheder inden for akva- og landbrug, og dermed også en oplagt markedsmulighed.

Den egyptiske regering fokuserer især på afsaltning, som er en proces, hvor de opløste mineralsalte i vandet fjernes. I øjeblikket er denne afsaltningsproces, der anvendes på havvand, en af de mest brugte i verden til at lave ferskvand til forbrug eller landbrugsformål.

I maj annoncerede de egyptiske myndigheder planer om at bygge yderligere 14 afsaltningsanlæg for at øge den samlede produktionskapacitet til 1,4 millioner kubikmeter om dagen. For at levere på den ambition, har den egyptiske premierminister nedsat et teknisk udvalg, der skal modtage tilbud fra virksomheder, som søger at gennemføre nye havvandsafsaltningsprojekter.

Der er altså et stort markedspotentiale i Egypten for danske virksomheder, der er specialiserede inden for vandforsyning, og særligt afsaltning. The Trade Council i Egypten er klar til at bistå din virksomhed med rådgivning, ekspertise og vejledning i forbindelse med deres rejse ind på det egyptiske marked.

Din kontakt i Kairo

Kunne du tænke dig at vide mere om dine muligheder i Egypten? Så kontakt os og hør mere.
Loading...