Gå til indhold
TJEKKIET OG SLOVAKIET

Danske digitaliseringsløsninger kan bane vejen i Tjekkiet og Slovakiet

Tjekkiet og Slovakiet beundrer de offentlige digitaliseringsløsninger, der er implementeret i Danmark. Interessen for danske kompetencer og ekspertise skaber nye muligheder for danske virksomheder.  

Tjekkiet ligger på en 19. plads og Slovakiet på en 23. plads i Digital Economy and Society Index (DESI) 2021 (Hvor Danmark er nr. 1), og har løbende været i udvikling i de seneste år.

Begge lande har vist en pæn og stabil vækst de sidste fem år. Dette tilskrives den øgede digitaliseringsindsats, interesse og opbakning fra de respektive regeringer.

DIGITALISERINGSUDVIKLINGEN ER UUNDGÅELIG

De to lande, der ligger i Central- og Østeuropa regionen, har for alvor sat gang i udviklingen inden for digitalisering, og det skaber store muligheder for danske virksomheder, der kan levere modne løsninger og rådgivning i alle stadier. Den generelle tendens er at digitalisere de mest populære og statskritiske tjenester, hvor der for eksempel også kan opnås enorme besparelser.

Landene har arbejdet på deres egne versioner af digital identitet, e-tjenester, borgerportaler, e-indkøb, e-skat, et e-sundhedssystem og forskellige andre offentlig-private sektorydelser, som er beregnet til at forbinde de to sektorer bedre sammen og gøre kommunikationen lettere fra den ene til den anden.

COVID-19 har øget behovet for digitale værktøjer. For at muliggøre yderligere digitalisering, er e-Government projekter kraftigt finansieret af Tjekkiets nationale genopretningsplan, som har fokus på digitalisering, og hvoraf 22 % af den økonomiske tildeling er planlagt at blive brugt på digitalisering, hvilket lyder på i alt ca.:

  • DKK: 10,9 milliarder
  • CZK: 37,5 milliarder
  • EUR: 1,5 milliarder

DE 6 KERNESØJLER I TJEKKIETS GENOPRETNINGSPLANER

Derudover er NextGenEU Recovery Plan den overordnede paraply for Recovery and Resilience Facility (RRF), hvoraf det for Tjekkiet består af 6 kernesøjler. 

Vigtigt for landet er digitalisering af følgende områder:

  1. Grøn omstilling
  2. Digital transformation
  3. Smart og bæredygtig vækst. Det betyder økonomisk samhørighed, job, produktivitet, konkurrenceevne, forskning, udvikling og innovation, og et fungerende marked som giver mulighed for stærke SMV'er til at vokse.
  4. Samfunds- og geografisk samhørighed
  5. Sundhedsmæssig, økonomisk, social og institutionel robusthed, med henblik på at være parat til kriser som pandemier.
  6. Politikker for "den næste generation", børn og unge samt uddannelse og færdigheder. 

De nuværende digitaliseringsløsninger i Tjekkiet udnytter ikke deres potentiale, og har svært ved at opnå en kritisk brugertilslutning. Fx er det kun halvdelen af befolkningen, som skal indsende officielle formularer til offentlige myndigheder, der gør det elektronisk (gennemsnittet i EU er 67 %).

På trods af regeringens indsats for at fremme digital brug af offentlige tjenester, vokser antallet af e-Government brugere i et langsomt tempo. Ved udgangen af 2019 tilbød den centrale borgerportal allerede 120 tjenester online, men den havde kun 45.000 registrerede brugere, i et land med en befolkning på næsten 11 mio. 

2022 – KONKRETE PROJEKTER I DET NYE ÅR

Et ønske om digitalisering i Tjekkiet og et stærkt engagement har resulteret i konkrete flerårige planer. Inden for digitalisering og innovation af Tjekkiet er der etableret klare målsætninger, og 2022 viser fokus på særligt følgende områder:

  • Brugervenlige og effektive "Online" tjenester til borgere og virksomheder
  • Digitaliseringsklar lovgivning
  • Udvikling af et digitalt teknologimiljø inden for e-Government
  • Forøgelse af kapaciteten og kompetencerne hos personalet i den offentlige administration
  • Effektiv og centralt koordineret ICT (Informations- og kommunikationsteknologier) af offentlig forvaltning
  • Digitalt effektiv og fleksibel administration
  • Digital økonomi og samfund, innovative start-ups og nye teknologier
  • Digital forretningstransformation
  • Acceleration og digitalisering af byggeprocesser
Opsætningen af masterdata infrastrukturen har stor betydning for udførelsen af de givne planer. Sammenkoblingen og adgangen til masterdata er et nødvendigt grundlag for at muliggøre digitalisering og innovation af e-Government, offentlig forvaltningsinformationssystemer, de arkitektoniske principper for design og udvikling af informationssystemer og deres tjenester, samt IT-afdelingens ledelse. 

For at bistå med digitaliseringen af Tjekkiet og tilbyde vores know-how, igangsætter Danmarks Ambassade i Prag adskillige projekter og aktiviteter i løbet af Q1-Q2, 2022, som primært omhandler:

  • Sammenkobling af masterdata i og mellem den private og offentlige sektor
  • Digitalisering af manuelle processer i kommunale og offentlige kontorer
  • Delegation af tjekkiske interessenter og beslutningstagere til Danmark, for at mødes med relevante myndigheder og løsningsudbydere
  • Besøg i Danmark, hvor tjekkiske interessenter introduceres for konkrete danske digitaliseringseksempler
  • Besøg i Tjekkiet og Slovakiet, for at se hvor danske løsningsudbydere kan tilbyde deres ekspertise

ÅBEN MULIGHED FOR DANSKE VIRKSOMHEDER

The Trade Council i Prag, Tjekkiet, har i løbet af det sidste halvandet årti set tjekkere og slovakker gennemgå en delvis omstilling mod at udføre flere aktiviteter online.

Fra detailhandel i starten, større tillid til netbetalinger og netbank, til gradvist at blive introduceret til digital post, online registre og online formularafleveringer til blandt andet kommunale og statslige kontorer.

Landene har det kulturelle og teknologiske grundlag til at fortsætte deres digitale udvikling.

Dette har banet vejen for yderligere digitaliseringsudvikling inden for den offentlige og statslige sektor, men man er stadigvæk bagud i forhold til digitaliseringsniveauet i Danmark, da offentlig modstand og manglende fuld tilpasningsevne historisk har været høje i Tjekkiet og Slovakiet.

Disse aspekter er blandt andet årsag til, at de to lande kigger mod Danmark for ekspertise og viden. 

De statslige interesser og indsatser i de to lande har betydet, at digitaliseringsudviklingen har taget fart i de seneste år. 

Pandemien og indførelsen af NextGenEU Recovery Plan og Fund har accelereret udviklingen yderligere, og foranlediget flere initiativer samt åbnet muligheden for at eksterne eksperter kan konsultere og/eller bygge løsninger, baseret på Best Practice og erfaring fra gennemførte projekter i deres eget marked.  
Danmark har i lang tid været et foregangsland, når det kommer til digitalisering (forståeligt nok, med Danmark liggende som nr. 1 i DESI 2021), og vi er på et digitaliseringsniveau, som Tjekkiet og Slovakiet nu sigter efter. Det er således helt naturligt at forbinde danske løsningsudbydere med tjekkiske og slovakiske interessenter i de næste faser, som skal bygge den fremtidige infrastruktur og modernisering i landene.

DANSKE VIRKSOMHEDER KAN SPILLE EN AFGØRENDE ROLLE I DEN DIGITALE TRANSFORMATION AF TJEKKIET, SLOVAKIET SAMT CENTRAL- OG ØSTEUROPA

Danske virksomheder har en lang erfaring med implementering af adskillige succesfulde løsninger, som faciliterer bedre service til borgere og private virksomheder.

Et af nøgleelementerne har været den 'kundecentrerede' tilgang under alle udviklingsstadier og kommunikationen og fokus på ibrugtagning og forankring af løsningerne. 
Digitaliseringsstyrelsen bruger en stor del af deres tid og kræfter på at planlægge og eksekvere en grundig kommunikations- og forankringsstrategi. Det er et område, som Tjekkiet og Slovakiet skal lægge mere vægt på. Dette giver også danske virksomheder her mulighed for at stille deres ekspertise og erfaring til rådighed. 

Introduktioner mellem danske og tjekkiske / slovakiske interessenter har stor betydning for påbegyndelsen af planlagte og potentielle projekter i de to lande.

Danske virksomheder bør overveje samarbejde med lokale, eksisterende virksomheder på markedet, samt hvilken type involvering, der passer dem bedst: som rådgiver, produkt-/løsningstilbud (allerede udviklet eller fremtidig skræddersyet) eller partnerskab med en tjekkisk virksomhed. 

The Trade Council i Tjekkiet kan hjælpe danske virksomheder med at etablere kontakt til offentlige og private aktører, samt statslige interessenter og potentielle samarbejdspartnere, angående nuværende og fremtidige digitaliseringsprojekter.

Danske virksomheder har erfaring og teknologier, der kan spille en afgørende rolle i den digitale transformation i Tjekkiet, Slovakiet og resten af Central- og Østeuropa-regionen. 

Kontakt os

Læs mere om The Trade Council i Tjekkiet her.

Følg Danmarks Ambassade i Prag på de sociale medier. 
Facebook l Instagram I LinkedIn I Twitter 

Loading...