Chile efterspørger dansk knowhow til salmonellabekæmpelse i fjerkræindustrien
Kan din virksomhed hjælpe de chilenske fjerkræproducenter med at eliminere salmonella i kødproduktionen og arbejde frem mod de samme standarder, der har resulteret i dansk særstatus i forhold til salmonella i æg og kyllingekød?
Den chilenske fjerkræindustri står over for en kæmpe udfordring, og det giver gode muligheder for dansk eksport af teknologi og knowhow inden for fjerkræproduktion og salmonellabekæmpelse, hvor den danske ambassade i Chile har gode kontakter hos brancheorganisation såvel som hos virksomheder.
Efterspørgsel på dansk teknologi og knowhow
Den chilenske fjerkræindustri er karakteriseret ved, at de store fjerkræproducenter alle råder over en fuldt integreret værdikæde med egne fodermøller, egen ægproduktion, udklækning og opfedning og dermed fuld kontrol over råvarerne der ankommer til egne slagterier og forarbejdningsfabrikker.
Brancheorganisationen for chilenske kødeksportører, ChileCarne repræsenterer bl.a Agrosuper og deres datterselskab Sopraval, der står for langt størstedelen af kyllinge- og kalkunkødsproduktion og -eksport i Chile. ChileCarne og dets medlemmer har erkendt, at der ikke findes noget ”quickfix” til at løse de nuværende udfordringer. Derfor kigger de nu aktivt mod Europa og i særdeleshed Danmark for at hente succesfulde og allerede afprøvede erfaringer og løsninger til Chile og dermed mindske niveauet af salmonellaforekomster gennem hele værdikæden.
"Vi ser Danmark som en rollemodel og et eksempel at følge, når man tænker på det store arbejde, der er gennemført indenfor salmonella i de sidste 20 år. Jeg ved ikke om vi har 20 år til rådighed, så derfor håber vi at kunne sætte fart på processen ved at tage ved lære af erfaringer fra folk der allerede har været igennem samme proces, og forhåbentlig opnå succesfulde resultater inden for en overskuelig fremtid".
Flere konkrete udfordringer i 2020
EU Kommissionens General Direktorat for Sundhed og Fødevaresikkerhed, DG SANTE, var i marts 2020 på et auditørbesøg, der resulterede i suspendering af eksportcertifikater i maj 2020 og de facto nedlukning af eksport af fjerkrækød og forarbejdede produkter til EU grundet for høje forekomster af salmonella igennem hele værdikæden. Dette var et hårdt slag mod den chilenske fjerkræindustri, der normalt afsætter 10% af den samlede eksport til EU, derfor er blandt de mest profitable markeder for den chilenske eksportsektor. Chile eksporterede i 2020 fjerkræ for mere end USD 380 millioner.
Det er dog væsentligt at bemærke, at den helt store udfordring ligger inden for lågerne på farmene, hvor SAG (den chilenske pendant til Fødevarestyrelsen) i 2019 observerede hhv. 50,5% og 35,6% salmonellaforekomster i slagtekyllinger og –kalkuner på staldniveau, og de chilenske producenter har derfor et skarpt fokus på at finde løsninger til at højne standarderne, optimere driften og mindske sandsynligheden for overførsel af salmonella fra foder, til fjerkræ og videre til forbrugerne.
Opdatering af chilensk salmonellaprogram og udvalgte nøgleområder
I december 2020 ophævede EU igen den generelle suspendering af eksportcertifikater til chilenske fjerkræproducenter, men de største producenter er fortsat uden eksport til EU. SAG er ligeledes i gang med en stramning af det nationale salmonellaprogram, hvor SAG i første omgang lægger hovedvægt på de led i værdikæden der foregår på farm- og slagteriniveau, og målet er i første omgang at nedbringe salmonellaforekomster til 12% eller derunder i både stalde med bedsteforældre/avlsdyr og slagtekyllinger- og kalkuner i år 2030.
Dansk knowhow og teknologi har bragt dansk kyllingekød i førertrøjen inden for salmonellabekæmpelse med forekomster nede omkring 1%, og det er man tydeligt opmærksom på i Chile, hvor det danske brand blinker klart på lystavlen.