Gå til indhold
Markedsnyhed

Biosolutions: Stort potentiale i Tyskland og Nederlandene

Bioteknologi er en dansk styrkepositioner, og kan medvirke til en mere bæredygtig fremtid, ved erfaringsudveksling i arbejdet med at udvikle de politiske rammebetingelser. Samtidig giver store investeringer mulighed for samarbejde og eksport. 

En dansk styrkeposition

Danmark er et af verdens førende lande inden for bioteknologi, og danske traditioner har i mange år haft afgørende betydning for produktionen af bl.a. medicin, mejeriprodukter og øl. Men bioteknologi rummer også potentialet til at blive en væsentlig drivkraft bag den globale grønne omstilling. Især inden for udledningstunge og svært omstilbare sektorer som landbrug og fødevarer, industri og transport, kan danske bioteknologiske klima- og miljøløsninger (biosolutions) være en afgørende løftestang. Analyser viser, at biosolutions kan bidrage til en reduktion af de globale CO2-udledninger med 6-11% i 2030.

I Danmark arbejder vi målrettet på at styrke rammevilkårene for biosolutions, men disse skal også styrkes i resten af EU for at kunne indfri potentialet og bringe innovative danske løsninger ud over landets grænser. Dette kræver en fælles indsats og et stærkt samarbejde på tværs af landegrænser.

TYSKLAND: EN STRATEGISK MULIGHED

Tyskland, en af Europas største industrinationer, har en betydelig landbrugssektor og er en kæmpe inden for kemisk produktion. Dette åbner et enormt potentiale for danske løsninger på det tyske marked. I de seneste år har den danske ambassade i Berlin derfor arbejdet intensivt på at bringe biosolutions ind i bevidstheden hos tyske virksomheder, interesseorganisationer og beslutningstagere. Heldigvis ser vi en positiv udvikling.

De seneste år har bragt flere tiltag, der forbedrer rammevilkårene for biosolutions. I 2020 vedtog Tyskland Støtteprogrammet for Industriel Bioøkonomi, som sigter mod at opskalere bioteknologiske produkter og processer fra laboratoriet til industriel fremstilling. Dette program understøtter udviklingen af nye produkter, produktionsprocesser og forretningsmodeller samt integrationen af bioteknologiske løsninger i eksisterende regionale leverandørkæder.

Det tyske Ministerium for Uddannelse og Forskning samt Ministeriet for Fødevarer og Landbrug har afsat 3,6 milliarder euro fra 2020-2024 under den nationale bioøkonomistrategi. Hovedformålet er at støtte opskaleringen af bioteknologiske produkter. Desuden lancerede den tyske forbundsregering i juli 2022 en startup-strategi, der har til formål at styrke startup-miljøet i Tyskland med særligt fokus på "innovations- og transformationssektorer, herunder især bioøkonomi samt klima-, energi- og miljøteknologi." Denne strategi, udviklet af Erhvervs- og Klimaministeriet, omfatter 10 milliarder euro, som sammen med private investeringer forventes at vokse til i alt 30 milliarder euro frem mod 2030.
Denne kombination af offentlige og private investeringer skaber et dynamisk og støttende miljø for bioteknologiske innovationer. Det gør Tyskland til et yderst attraktivt marked for danske virksomheder, der ønsker at skalere deres biosolutions og spille en central rolle i den grønne omstilling.

NEDERLANDENE: EN PARTNER I INNOVATION

Nederlandene er, sammen med Danmark, en af frontløberne inden for biosolutions. Ligesom i Danmark arbejder man her for at styrke rammevilkårene inden for industrien og har et stærkt forskningsmiljø. Det er derfor et interessant marked for virksomheder, der ønsker at arbejde side om side med ledende forskningsinstitutioner og førende virksomheder inden for biosolutions.

I Nederlandene findes omkring 600 bioteknologivirksomheder spredt over en bred vifte af klynger, herunder industriel bioteknologi, agrofood, sundhed og diagnostik. Derudover ser man i Nederlandene også politiske tiltag, som er designet til at styrke biotekindustrien. Et af de nyeste initiativer er The Biotech Booster Program, som bl.a. tilbyder mentorskab, finansiel støtte og netværksmuligheder.

Dette gunstige miljø gør Nederlandene til en attraktiv partner for danske biosolutionsvirksomheder, der ønsker at udnytte synergier og samarbejde med nogle af de mest innovative aktører i bioteksektoren. Med stærk politisk støtte og et dynamisk erhvervsklima, er Nederlandene godt positioneret til at spille en central rolle i den grønne omstilling gennem bioteknologiske løsninger.

SAMMEN OM BEDRE RAMMEVILKÅR FOR BIOSOLUTIONS I EU

I starten af 2024 besluttede The Trade Council at sammenlægge DACH-regionen med BENELUX, hvilket har resulteret i dannelsen af TC North West Europe (TC NWEU). Denne strategiske sammenlægning åbner op for nye muligheder.

Med TC NWEU samarbejder vi på tværs af regionen, for at udnytte synergier og sikre, at danske biosolutions får den nødvendige opmærksomhed og støtte. Sammen kan vi skabe bedre rammevilkår og sikre, at innovative danske løsninger når ud til hele EU. Dette vil ikke kun styrke den danske biotekindustri, men også bidrage væsentligt til at accelerere den grønne omstilling på tværs af kontinentet.

Det arbejde bidrager de danske repræsentationer i Nordvest Europa gerne til med stærkt lokalt kendskab og kontakter til relevante stakeholders på markederne. Interesserede danske virksomheder kan kontakte The Trade Council i enten Tyskland, Nederlandene eller Belgien for at få yderligere information og rådgivning.

Kontakt

Loading...