Gå til indhold
Analyse

Oprustning af Europas forsvar øger eksportmuligheder

Efter Ruslands invasion af Ukraine i 2022 er europæiske forsvarsbudgetter steget markant, og blandt andet lande som Polen og Finland har øget deres udgifter med henholdsvis 78 % og 88 %. For danske virksomheder, der producerer forsvarsmateriel og dual-use løsninger, skaber dette nye eksportmuligheder, især som underleverandører til større udenlandske forsvarsproducenter.

Større forsvarsudgifter

Siden Ruslands angreb på Ukraine i februar 2022 har landene i Europa oprustet mere end alle andre regioner i verden. Fra 2021 til 2023 steg de europæiske landes forsvarsudgifter i gennemsnit med 36 % (kilde: SIPRI Milex). Ikke overraskende har især landene i Østeuropa afsat markant flere budgetmidler til deres forsvarsstyrker – en stigning på 113 % fra 2021 til 2023. Altså mere end en fordobling af forsvarsudgifterne på bare 2 år.

Hvis man ser på oprustningen i nogle af de vigtigste eksportmarkeder for danske virksomheder, der producerer forsvarsmateriel og dual-use løsninger, ser den %-vise og absolutte stigning i udvalgte landes forsvarsudgifter fra 2021 til 2023 sådan ud (alfabetisk rækkefølge, faste priser, i USD):

Finland:      88 %            3,2 mia.
Frankrig:    8 %              4,1 mia.
Litauen:     38 %             0,5 mia.
Norge:       13 %             1,0 mia.
Polen:        78 %             11,6 mia.
Sverige:     24 %             1,7 mia.
Tyskland14 %              7,5 mia.
Ukraine:    802 %            55,2 mia.
UK:            10 %              6,1 mia.
USA:          1 %                9,3 mia.  (USA har fortsat verdens største forsvarsbudget)

Tendensen er således klar: Jo tættere et land er placeret på Rusland, jo mere er udgifterne til forsvar steget fra 2021 til 2023. Til sammenligning steg Danmarks forsvarsudgifter med 51 % fra 2021 til 2023, svarende til en stigning på 2,6 mia. USD.

 

De forøgede forsvarsudgifter anvendes til at anskaffe en bred vifte af både militære kapabiliteter (kilde: Western Military Capability in Northern Europe 2023. Part 1: National Capabilities). Det interessante set ud fra et dansk eksport-perspektiv er, at mange af anskaffelserne matcher løsninger, som danske virksomheder kan bidrage til – bl.a. drone-teknologier, maritime teknologier og rum-baserede teknologier.

 

Eksport til ukraine

Ukraine udgør i sagens natur et særtilfælde med en 9-dobling af forsvarsudgifterne fra 2021 til 2023. Her er de direkte kommercielle eksportmuligheder til Ukraine for danske virksomheder imidlertid begrænsede, da ukrainske forsvarsvirksomheders og Ukraines forsvars købekraft er begrænset. Til gengæld afføder Ukraines enorme forsvarsudgifter, i høj grad båret af vestlige donationer, store afledte eksportmuligheder, også for danske virksomheder. Dels ender stadig flere danske virksomheders forsvars-løsninger hos det ukrainske forsvar, finansieret af danske eller EU-donationsmidler. Dels indkøber vestlige landes forsvar store mængder forsvarsmateriel for bl.a. at erstatte eget materiel, som er doneret til Ukraine.

Bliv underleverandør

Især større lande med en relativt stor hjemlig produktion af forsvarsmateriel foretager i høj grad indkøb af våben og andet forsvarsmateriel hos egne nationale virksomheder. Til gengæld kan danske virksomheder have gode muligheder for at blive underleverandører til udenlandske forsvars-virksomheder. Især hvis den danske virksomheds løsning er konkurrencedygtig på kvalitet, integrationsmuligheder og innovative egenskaber. Men det er naturligvis en forudsætning for et salg, at den udenlandske forsvarsvirksomhed opdager den danske virksomheds løsning. Her kommer danske ambassader ind i billedet.

Få eksport-støtte fra danske ambassader

Danmarks nationale eksportfremme-organisation, The Trade Council (Innovation | Eksport | Vækst - Få rådgivning hos The Trade Council), er en integreret del af Udenrigsministeriet og danske ambassader. Det indebærer, at udsendte danske og lokale medarbejdere på danske ambassader arbejder som eksport-konsulenter for danske virksomheder, mod betaling.

I perioden 2021 til 2023 er danske virksomheders efterspørgsel efter støtte fra danske ambassader til at fremme deres eksport til udenlandske forsvar og forsvarsvirksomheder steget markant. Således er antallet af timer, som danske virksomheder har betalt danske ambassader for eksportfremme-tiltag inden for forsvarsindustri-sektoren, steget nøjagtig 50 % i løbet af de to år.

Trade Council-medarbejdere og forsvarsattacheer på ambassaderne tilbyder danske virksomheder inden for forsvars-sektoren en række services, blandt andet:

  • Arrangere møder med udenlandske forsvarsvirksomheder og forsvarsstyrker. F.eks. med henblik på at demonstrere danske virksomheders løsninger.
  • Informere og vejlede om udenlandske forsvarsmyndigheders anskaffelsesplaner og offentlige udbud.
  • Informere og vejlede om krav til certificeringer og sikkerhedsgodkendelser.
  • Arrangere deltagelse i forsvarsindustri-messer, som regel i samarbejde med en dansk erhvervsorganisation.
  • Samle interesserede danske virksomheder i ”virksomheds-alliancer” i udvalgte eksport-markeder, for at etablere længerevarende samarbejder mellem de deltagende virksomheder og en dansk ambassades ressourcer. Erfaringen viser, at det øger mulighederne for markedsadgang.

Vil du høre mere?

Kontakt os i dag

Loading...

    Seneste nyt fra forsvarsindustrien

    Loading...