Gå til indhold
ANALYSE

Ambassadøranalyse: Danmark og Bangladesh - fra bistand til business

Danmark har i dag den højeste relative samhandel med Bangladesh af alle EU-landene, og det er især den danske tøjindustris køb fra Bangladesh på godt 10 milliarder kroner årligt, der driver den bilaterale handel. Samtidig står danske virksomheder for nogle af de største private investeringsprojekter fra EU i Bangladesh, bl.a. inden for fødevarer, logistik/shipping og vedvarende energi.

Men hvad ligger bag denne særligt stærke danske position for handel og investeringer med vækstlandet Bangladesh? Og hvad gør vi for at fastholde og fortsat udvikle vores kommercielle samarbejde med Bangladesh, som forventes at være blandt verdens 25 største økonomier omkring 2035?

Det kræver først og fremmest gåpåmod og resiliens at være tilstede i Bangladesh, som vi fx så det her i sommer, da landet oplevede en studenterledet revolution - men potentialet er stort og dansk erhvervsliv er allerede med helt fremme.

Bangladesh var det land, som modtog næstmest dansk udviklingsbistand i perioden 1970-2020. Som supplement til den danske udviklingsindsats (Danida) ”Business-2-Business”-projekter etablerede den danske ambassade i Dhaka i 2010 en handelsafdeling – først med én medarbejder, som siden er vokset til i dag at have hele 7 medarbejdere.

Der har været tale om en målrettet omlægning, hvor medarbejdere, der tidligere har arbejdet med udviklingsbistand, gradvist er blevet omskolet til at anvende ikke bare ’Danida-business’ instrumenter til at støtte etablering af bangladeshisk-danske kommercielle partnerskaber, men også til ren kommerciel rådgivning, hvor medarbejdernes sektorkendskab og netværk opbygget fra bistandsprogrammerne nu kan udnyttes til stor værdi for danske virksomheder. 

Det stærke danske kommercielle fodfæste i Bangladesh har således været hjulpet af en gradvis og målrettet omlægning af udviklingsbistanden ”fra bistand til business”, men også af den ret unikke organisering af den danske udenrigstjeneste, hvor både udviklingsbistanden, eksportfremmeindsatsen og den klassiske udenrigspolitik koordineres under samme tag. 

I 2026 kan Bangladesh se frem til at ”graduere” fra ”LDC”-gruppen af verdens mindst udviklede lande. Fattigdommen er nedbragt fra ca. 50 procent i 2000 til ca. 15 procent i 2023. Dermed skal Bangladesh også i højere grad stå på egne økonomiske ben i verden uden en række favorable handelsvilkår, som landets LDC-status har givet, herunder toldfri adgang til EU.

Det danske engagement i Bangladesh udvikler sig også som følge heraf. I dag er fokus på et partnerskab om bæredygtig vækst. ”Bæredygtig” forstået som vedvarende økonomisk, social ansvarlig og grøn vækst. Konkret arbejder vi med at understøtte Bangladesh i at bevæge sig fra et globalt ”produktionscentrum” til at blive et ”bæredygtigt produktionscentrum”. Til gavn for både Bangladesh og Danmark.

For Bangladesh, som er blevet verdens andenstørste tøjeksportør kun overgået af Kina, er det nu helt afgørende for landets økonomi, at produktionen fremover kan leve op til EU’s nye ”due diligence”-direktiv, der stiller krav til store europæiske virksomheder om at sikre bæredygtighed og arbejdstagervilkår i deres værdikæder. Fra dansk side skal vi bidrage til, at ambitiøs EU-lovgivning ikke bliver opfattet som en barriere for vækst og samhandel, men derimod som en katalysator for bæredygtig omstilling og klimatilpasning i de yderste led af værdikæden. 

Tekstil udgør således hele 86 pct. af Bangladesh’ eksport, og næsten 60 pct. heraf går til EU. Men ud over den økonomiske betydning, vil de nye EU-krav også kunne være en formidabel løftestang til omfattende sociale og miljø- og klimamæssige fremskridt i Bangladesh. Og samtidig skal Bangladesh finde løsninger på de problemer med et dysfunktionelt demokrati, der har præget landet siden uafhængigheden fra Pakistan i 1971. Det er en hovedopgave for den midlertidige regering der efter en studenterledet opstand blev indsat primo august i år, ledet af den berømte økonom og Nobel-fredsprisvinder Dr. Muhammad Yunus. 

Danmark har gennem 50 år været en tæt partner med Bangladesh i bestræbelserne for at skabe en stærk økonomi. I årtier via traditionel udviklingsbistand som har gjort en kæmpe positiv forskel. Nu er tiden til nye instrumenter. Som et helt centralt instrument - for sammen med Bangladesh at løfte udfordringen med at skabe øget bæredygtighed igennem hele værdikæden - arbejder den danske ambassade nu med et integreret ”værdikæde-rådgivningsteam” (Sustainable Supply Chain Advisory). Teamet står klar til at rådgive danske virksomheder med en indsats der trækker på både bistands- og kommercielle instrumenter i fuld synergi mellem Danida og The Trade Council under Udenrigsministeriet. Fokus er således både på fortsatte forbedringer af arbejdsvilkårene på fabrikkerne i Bangladesh og guidance til danske virksomheder ift. bæredygtig business - men også på hvordan kommercielle danske investeringer i bl.a. energiområdet og logistik/shipping vil være med til at gøre hele værdikæden endnu grønnere og effektiv – til gavn for både Bangladesh, Danmark og det globale klima.

Af Christian Brix Møller, Danmarks ambassadør i Bangladesh.