Indiens grønne omstilling åbner markedet for dansk biobrændstof
For at reducere CO₂-udledningen fra industri, transport og energisektoren, investerer Indien i udbygning af vedvarende energi og udvikling af grønne brændstoffer som biobrændstof, grøn brint og syntetiske alternativer. Internationalt samarbejde er nøglen til at styrke indsatsen. Det Grønne Strategiske Partnerskab mellem Indien og Danmark samt Green Transition Alliance India (GTAI), der er et initiativ fra Innovation Centre Denmark (ICDK) og det The Trade Council i Bangalore, synliggør hvordan dansk ekspertise kan bidrage til Indiens grønne energi mål.
For at mindske afhængighed af fossile brændstoffer, prioriterer Indien biobrændstoffer, grøn brint og bæredygtige flybrændstoffer. Biobrændstoffer skiller sig ud som skalerbare, lokalt tilgængelige løsninger, der understøtter energidiversificeringen, reducerer importen og booster økonomien i landdistrikterne. Indien er verdens næststørste producent af landbrugsaffald og producerer omkring 900 millioner tons biomasse om året. Selvom størstedelen allerede bliver brugt, går cirka 230 millioner tons til spilde, hvilket repræsenterer en enorm, uudnyttet mulighed. Med stærk opbakning fra den indiske regering er Indien hastigt ved at udvikle sig til et centrum for biobrændstofteknologi og investeringer.
Dansk-indisk samarbejde om biobrændstoffer
Et godt eksempel er den dansk-indiske virksomhed MASH Makes, der har været aktiv i Indien siden 2018. MASH Makes er en klimateknologisk virksomhed, der udspringer fra et forskningsprojekt på Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Virksomheden har specialiseret sig i at omdanne landbrugs- og skovbrugsbiomasse til biobrændstoffer, og ved hjælp af en modulær og skalerbar platformsteknologi forarbejder MASH Makes afgrøderester til bioolie, syntesegas og biokul.
I december 2024 lancerede MASH Makes anden fase af sit anlæg til kulstoffjernelse i Karnatakas Udupi-distrikt, således virksomheden i dag er klar til at fordoble den årlige produktion til 7.000 tons biobrændstof og 14.000 tons biokul. Virksomheden består af et team på 60 medarbejdere i både Indien og Danmark og anlægget er den største af sin slags i Indien.
MASH Makes er førende når det gælder innovative metoder til at omdanne landbrugsaffald og -overskud til CO₂-negativ biobrændstoffer og biokul af høj kvalitet. Ved hjælp af avanceret pyrolyseteknologi omdanner virksomheden biomasse til vedvarende bioolie, der for eksempel egner sig til skibsmotorer, sammen med biokul, der forbedrer jordens kvalitet og binder kulstof i århundrede. I et land som Indien, der producerer over 500 millioner tons afgrøderester, hvoraf en stor del brændes og bidrager til sundhedsskadelig smog, tilbyder MASH Makes et skalerbart alternativ.
Ved at bekæmpe afbrændingen af stubbe, reducere CO₂-udledningen, berige jorden og skabe beskæftigelse i landdistrikterne leverer virksomheden en holistisk løsning på en af Indiens mest presserende miljømæssige og socioøkonomiske udfordringer.
En handlingsorienteret strategisk alliance
MASH Makes var med til at stifte den dansk-indiske Green Fuels Alliance India (GFAI) i 2024, som senere udviklede sig til Green Transition Alliance India (GTAI). GTAI, der blev lanceret af The Trade Council i Bangalore har til formål at tilbyde eksponering til partnere på det indiske marked gennem målrettede aktiviteter, herunder adgang til politiske rundbordssamtaler, markedsindsigter, webinarer på højt niveau samt adgang til investorer og virksomhedsbesøg. Målet med alliancen er at skabe en tværsektoriel platform, der samler virksomheder, myndigheder og forskningsinstitutioner – et vigtigt skridt i retningen af at åbne op for muligheder i den grønne omstilling.Det er enormt værdifuldt at være en del af denne alliance. For det første bringer den målorienterede virksomheder og institutioner sammen hvilket skaber en stærkere tilstedeværelse i Indien. Mange nordeuropæiske virksomheder tøver med at gå ind på ukendte markeder, og denne alliance hjælper med at normalisere tilstedeværelsen i Indien.