Gå til indhold
Sydkorea

Situationsrapport fra eksportmarkedet Sydkorea

Det sydkoreanske samfund er fortsat underlagt visse COVID-19-restriktioner, men restriktionerne bliver løbende løftet og forventes helt udfaset frem mod sommeren 2022. Herudover har der været præsidentvalg, og en ny politisk retning for Sydkorea er nu ved at blive formuleret.

Sydkorea var et af de første lande, der blev ramt af COVID-19. Myndighederne responderede hurtigt med en strategi, som fokuserede på at holde smitten nede men samfundet og økonomien kørende. Sydkorea har under hele krisen holdt landegrænserne åbne, betinget af krav om karantæne og testning ved indrejse. Fra den 1. april 2022 kan fuldt vaccinerede personer rejse ind i landet uden krav om karantæne, hvis man registrerer sine vacciner online inden afrejse.

Den 14. juli 2020 annoncerede regeringen en national genopretningsplan, Korean New Deal, med fokus på bæredygtighed og digital omstilling. Planen er at investere KRW 160 trio. (ca. EUR 110 mia.) inden for grøn og digital teknologi frem mod 2025, hvilket vil skabe muligheder for danske løsninger.

Klik her for mere information om Korean New Deal.

Herudover har Sydkorea afholdt præsidentvalg den 9. marts 2022, hvor den konservative kandidat Yoon Suk-yeol løb med sejren. Han overtager formelt præsidentembedet fra den liberale Moon Jae-in den 10. maj 2022, og Sydkorea befinder sig derfor i en transitionsperiode, hvor en ny politisk retning er ved at blive formuleret for landet.

Kan danske virksomheder søge om støtte i Sydkorea?

Udenlandske virksomheder med en forretningslicens og registreringsattest kan alle få del af de økonomiske hjælpepakker. Læs mere om hjælpepakkerne her.

covid-19 i sydkorea

Sundhedssituation

Sydkorea oplever for tiden høje smittetal, men i takt med at alle andre lande åbner op, og fordi Omikron-varianten har vist sig at give mildere sygdomsforløb sammenlignet med øvrige COVID-19-varianter, har man siden marts 2022 gradvist løftet restriktionerne i landet. Det forventes, at alle restriktionerne vil blive udfaset frem mod sommeren 2022. Men dette besluttes løbende af myndighederne, og forholdene kan hurtigt ændre sig.

I Sydkorea vaccinerer man børn ned til 5 år. Ud af den samlede befolkning, der kan blive vaccineret, er 86,7 pct. færdigvaccineret med to stik, mens 64 pct. af befolkningen har fået en booster.

Det er ikke længere nødvendigt at fremvise en negativ COVID-19-test eller coronapas for at kunne bevæge sig rundt i det offentlige rum, og restauranter, barer og fitnesscentre har derfor fri adgang for alle. 

Aktuelle smittetal og detaljer om COVID-19 kan findes via Verdenssundhedsorganisationen (WHO) eller Sundhedsministeriet i Sydkorea.

Du kan se status på vaccinationer her.

Den midlertidige suspension af visumfritagelsesaftalen og visumfri indrejse blev ophævet fra 1. september 2021. Rejsende fra Danmark, der ønsker at komme ind i Korea på et visumfritagelsesprogram (ophold op til 90 dage), behøver derfor ikke at ansøge om et indrejsevisum, men skal kun ansøge om en nyligt indført K-ETA (Korea Electronic Travel Authorization) inden afrejse fra Danmark. Man skal dog stadig kunne fremvise en negativ coronatest før afrejse og en ny negativ test efter ankomst. Læs mere på ambassadens hjemmeside 
her.

Alle indrejserestriktioner til Danmark er ophævet fra den 28. marts 2022. Ved indrejse til Danmark fra Sydkorea skal man derfor ikke testes eller fremvise coronapas. Læs mere om de gældende regler og retningslinjer her.

Rejseråd til erhvervsrejser (um.dk)

Videre information om K-ETA og karantæneregler kan findes her.

Vilkår for erhvervsrejsende

Sydkorea har ikke indrejseforbud for udenlandske statsborgere. Det betyder, at danske statsborgere kan indrejse, hvis de opfylder visum-kravene.

Fra den 1. april 2022 kan fuldt vaccinerede personer rejse ind i landet uden krav om karantæne, hvis man registrerer sine vacciner online inden afrejse. Det er dog stadig påkrævet at fremvise en negativ PCR-test inden afrejse og igen inden for 24 timer efter ankomst.

Der er ingen rejserestriktioner internt i Sydkorea, og der er gode muligheder for at rejse rundt i landet.

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Find yderligere og løbende opdateret information om eventuelle indrejserestriktioner i Sydkorea her.

For erhvervsrejsende har Udenrigsministeriet udarbejdet særlige rejseråd. Klik her for at orientere dig om rejserådene.

Restriktioner

Det er obligatorisk at bære mundbind indendørs i det offentlige rum i Sydkorea og i samtlige offentlige transportmidler (bus, tog, metro) samt i taxa og på fly, både indenrigs- og udenrigsafgange.

Det er ikke længere nødvendigt at fremvise en negativ COVID-19 test eller coronapas for at kunne bevæge sig rundt i det offentlige rum, og restauranter, barer og fitnesscentre har derfor fri adgang for alle.

Fra den 1. april 2022 kan fuldt vaccinerede personer rejse ind i landet uden krav om karantæne, hvis man registrerer sine vacciner online inden afrejse. Det er dog stadig påkrævet at fremvise en negativ PCR-test inden afrejse og igen inden for 24 timer efter ankomst.

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Klik her for yderligere og løbende opdateret information om indrejserestriktioner i Sydkorea

økonomien i Sydkorea i lyset af COVID-19

Erhvervsklima

Sydkorea er det land i OECD, der har klaret sig bedst i 2020 trods COVID-19-krisen. Forbrugertilliden er stor, omend der begynder at kunne spores en voksende ungdomsarbejdsløshed. Landets eksport for 2021 har nået et rekordhøjt niveau, som forventes at fortsætte ind i 2022, og det er med til at finansiere de massive Green and Digital New Deal-støtteordninger. 

Dette giver store muligheder for virksomheder inden for grøn omstilling (særligt vindenergi, biogas og Power-to-X) og digitalisering (særligt Health Tech i forbindelse med smart hospitals-udbygningen). Landet har desuden et stort fokus på at sikre forsyningskæder, og det åbner blandt andet op for danske fødevare- såvel som landbrugsløsninger. 

Her er særligt løsninger inden for akvakultur og ingrediensområdet i stor efterspørgsel ift. at sikre henholdsvis en bæredygtig proteinproduktion såvel som forlængelse af holdbarheden af fødevarer solgt i detailbranchen. På energiområdet har virksomheder såsom Ørsted, Vestas og CIP annonceret store projekter og samarbejdsaftaler, hvor der pt. efterspørges en række danske underleverandører til branchen.

Ifølge Oxford Economics forventes en stigning i BNP på 3,8 pct. i 2021 og 3,1 pct. i 2022.

Økonomiske nøgletal

Purchasing Manager's Index (PMI)

 • 54,6 (april 2021)
 • 53.7 (maj 2021)
 • 53.9 (juni 2021)
 • 53 (juli 2021)
 • 51,2 (august 2021)
 • 52,4 (september 2021)
 • 50,2 (oktober 2021)
 • 50,9 (november 2021)
 • 51,9 (december 2021)
 • 52,8 (januar 2022)
 • 53,8 (februar 2022)
 • 51,2 (marts 2022)

Læs mere om PMI i Sydkorea her.

Arbejdsløshed grundet COVID-19

Det sydkoreanske økonomiministerium angiver, at beskæftigelsen samlet set faldt med 1,8 pct. (628.000 jobs) til 65,3 pct. fra december 2019 til december 2020. Derudover er arbejdsløshedsraten faldet med 0,5 pct. til 3,8 pct. fra juni 2020 til juni 2021, hvilket signalerer et økonomisk comeback.

Der forventes at blive skabt flere jobs i de kommende år som følge af regeringens offentliggørelse af Korean New Deal. Beskæftigelsen forventes støt stigende, mens arbejdsløsheden forventes at falde og ligge stabilt omkring 3,5 pct. de kommende år.

Dansk eksport til Sydkorea

Der forventes positiv økonomisk vækst i Sydkorea de kommende år. Samtidig vurderes Sydkorea til at være et af de lande i OECD, som har udsigt til at komme bedst ud af COVID-19-krisen. Sydkorea har den 2. december 2020 vedtaget et udvidet budget på KRW 558 bio., hvortil den KRW 7,5 bio. Store forhøjelse af det oprindelige budget skal bruges til at finansiere støtte til COVID-19 samt målet om at realisere landets grønne ambitioner.

Den økonomiske vækst afspejles også i handelsforholdet med Danmark, hvor eksporten til Sydkorea er vokset med lidt over 4 pct. fra 2020 til 2021. 

 

Frihandelsaftale med EU

Få yderligere information om EU-Sydkorea frihandelsaftale her.

handelssituation og eksportmuligheder

Handelssituation

Handelshindringer

Den sydkoreanske regering har stort fokus på understøttelse af lokale virksomheder, og ambassaden har observeret skævvridende støtteordninger i industrien, som kan gøre det svært for danske virksomheder at konkurrere lokalt. Endvidere har Sydkorea generelt meget lave medicinpriser, hvilket kan hindre tunge innovationsudgifter. De respektive sager hånderes på EU-niveau.

Effekt af COVID-19 på sektorniveau

Teknologiindustrien er ikke blevet synderligt påvirket af krisen, og de store tech-giganter som Samsung og LG overraskede positivt selv i 2. kvartal af 2020 med kun et mindre fald i omsætningen. Af de hårdest ramte industrier er turist-, bil- og luftfartsindustrien, som regeringen forsøger at understøtte. Positive tendenser ses i onlinehandel med fødevarer og madlevering samt informations- og kommunikationsteknologi (ICT) som de mest voksende sektorer.

Stimulipakker

I kølvandet på COVID-19 indførte den koreanske regering yderligere programmer for at lette byrden af forsikringsomkostninger for virksomhedsejere, der står over for lukning eller konkurs, og for folk med lav indkomst der kæmper for at opretholde deres levebrød. Dette er første gang, at den koreanske regering gennemfører så omfattende programmer for at sænke byrden af socialforsikringspræmier og forsyningsregninger. 70 pct. af koreanske borgere og ægtefæller har modtaget cash vouchers på ca. USD 200.

Sektorer berørt af stimulipakker

Sydkorea har særligt fokuseret på energi og digitale løsninger. Der satses stort, og målet er at være CO2-neutral i 2050. Det inkluderer fortsat støtte til udbygning af havvind med forventet 12 GW inden 2030. Udbygningen vil ske i dialog med lokale regioner og sikre sameksistens og opbakning fra civilbefolkningen. 

Som led i den proces annoncerede den tidligere præsident Moon Jae-in så sent som i februar 2021 en plan for opførslen af et offshore vindkompleks ved Sinan, South Jeolla Province. I juni 2021 underskrev ambassaden en MoU med South Jeolla-provinsen om samarbejde vedrørende offshore vindenergi. 

Korea har bl.a. via et myndighedssamarbejde med Danmark opnået indsigt i planlægningen af en effektiv implementering af havvind, og der ses gode muligheder for, at danske virksomheder kan drage fordel heraf og øge ordretilgangen i landet. Herudover planlægger regeringen at integrere flere digitale løsninger inden for bl.a. sundhed- og uddannelsessektoren, hvilket inkluderer Big Data, 5G-netværk, kunstig intelligens (AI) samt opbyggelse af en ny digital infrastruktur.

Bæredygtighedsfokus og grønne muligheder

Som en del af femårsplanen har den sydkoreanske regering offentliggjort Korean New Deal, hvori to hovedpolitikker Green New Deal og Digital New Deal indgår. Målet er at skabe 1.901.000 jobs inden 2025 ved at stimulere økonomien og styrke investeringer inden for bl.a. grøn energi, miljøteknologi og sundhed. Regeringen regner med investeringer for omkring USD 64,5 mia. i grønne tiltag og vedvarende energi samt USD 59 mia. i digitaliseringstiltag frem mod 2025.

Dermed lægges der i forbindelse med Korean New Deal og Korean New Deal 2.0 specielt vægt på omstillingen til en grøn og digital økonomi. Ud over den grønne omstilling og digitalisering er der også fokus på sektorer såsom sundhed, medicinsk udstyr, landbrug og fødevarer, tøj, design og shipping.

Klimafrontpost

Den danske ambassade i Seoul er udnævnt som en af Udenrigsministeriets klimafrontposter og er med sine kompetencer inden for grøn teknologi således godt rustet til at vejlede danske virksomheder med grønne ambitioner.

Senest har ambassaden bistået Vestas, som i marts 2022 har underskrevet en JV-aftale med koreanske CS Wind om lokalisering af vindmøllefabrikker i Sydkorea. Dermed er Vestas godt på vej ind i de lokale forsyningskæder på det koreanske marked for havvind, som gennemgår en betydelig modning i disse år, og som forventes at rumme store eksportmuligheder for danske virksomheder i fremtiden.

Den danske ambassade i Korea er én blandt de 20 udpegede danske klimaambassader. Som klimafrontpost har ambassaden dermed et stort fokus på at fremme dansk erhvervsliv inden grønne løsninger og bæredygtighed. The Trade Council hjælper aktivt danske virksomheder på det sydkoreanske marked og arbejder målrettet inden for sektorerne: energi, fødevarer og landbrug, sundhed, shipping, mode og design samt by- og miljøløsninger.

Digitalisering

Ifølge FN’s E-Government Survey fra 2020 er Sydkorea en global leder inden for e-governance udvikling, kun overgået af Danmark.

Som en del af Korean New Deal vil regeringen accelerere digital omstilling i en række sektorer. Især innovative teknologiske løsningerne indenfor Big Data, 5G netværk og kunstig intelligens skal implementeres i den sydkoreanske økonomi. Ligeledes digitaliseres infrastrukturen i uddannelsessektoren og sundhedssektoren, hvor der etableres smart skoler og hospitaler. 

Ambassaden arbejder intensivt med at øge opmærksomheden på danske Health Tech-løsninger i forbindelse med ombygningen af 18 hospitaler til smart hospitals. Således underskrev ambassaden d. 21. april 2021 en MoU med Keimyung University Dongsan Medical Center om samarbejde vedrørende deres smart hospital-transformation. Udbygningen af smart hospitals forventes at give gode muligheder for danske virksomheder i 2021.

Ambassaden har ligeledes fokus på energirenoveringen af sydkoreanske skoler ud fra inspiration fra Nordhavn, og en række kompetencer fra danske virksomheder efterspørges i processen. Herudover vil den sydkoreanske regering skabe yderligere incitament for anvendelsen af digitale løsninger frem for fysiske møder i virksomheder.

Der er pt. et stort fokus på digitaliseringen af sundhedsområdet, afledt af Korean New Deal. Ambassaden vil derfor i den kommende tid afholde workshops for danske virksomheder. Her vil de have mulighed for at pitche deres løsninger inden for Heath Tech direkte for de koreanske underleverandører. Derudover vil de danske virksomheder, som de koreanske underleverandører finder interessante, blive inviteret til en uges B-2-B møder efterfølgende.

 

Handelsmuligheder

Sydkorea er i fuld færd med sin største økonomiske transformation siden afslutningen af Koreakrigen og har stort fokus på bæredygtige løsninger. De mest iøjefaldende muligheder foreligger inden for energi (vind, hydrogen, biogas, effektivisering), sundhed (smart hospitals), landbrug ift. sikring af landets fødevaresikkerhed (akvakultur og ingrediensområdet), bæredygtig high-value mode og cirkulær økonomi.

Myndighedssamarbejde

Handelsafdelingen på den danske ambassade i Seoul består af et hold kompetente handelsrådgivere inden for Sundhed, Lifestyle, Klima og Energi, Fødevarer og Landbrug, Shipping, Life Science såvel som en innovationsafdeling. Derudover har ambassaden et stærkt netværk blandt både det private og offentlige.

Ambassaden i Seoul står højt på listen over troværdige partnere i Korea, og særligt har P4G-samarbejdet åbnet for dialog om danske løsninger med koreanske stakeholders. Seoul var vært for det prestigefyldte topmøde i maj 2021, hvor der efterspurgtes konkrete virksomhedsløsninger inden for alle bæredygtige områder. Danmark og danske løsninger var helt i front til topmødet med 52 prominente danske deltagere på tværs af topmødets events. På den mere kommercielle bane har The Trade Council et omfattende virksomhedsnetværk, der muliggør adgang til en lang liste af købestærke koreanske partnere.

I lyset af de fortsatte restriktioner er ambassaden en oplagt samarbejdspartner ift. lokal partnerdialog, netværksopbygning, myndighedssamarbejde, facilitering af kontakt til lokale partnere, teknisk bistand og andre aktiviteter, som normalt kræver fysisk tilstedeværelse, eller hvor et stærkt lokalt kendskab vurderes som en betydelig fordel.

 

Eksisterende alliancer

En alliance på sundhedsområdet med fokus på bæredygtige (smart) hospitals er under udarbejdelse, da der planlægges opførelse af 18 smart hospitals i Seoul, hvor der efterspørges en række løsninger inden for Health Tech.

Senest blev der i august og september 2021 afholdt seminarer om mulighederne inden for smart hospitals i Korea, og der vil igen være seminarer i løbet af foråret 2022.

 

The Trade Council i Sydkorea

Handelsafdelingen på den danske ambassade i Seoul består af et hold kompetente handelsrådgivere inden for Sundhed, Lifestyle, Klima og Energi, Fødevarer og Landbrug, Shipping, Life Science såvel som en innovationsafdeling. Derudover har ambassaden et stærkt netværk til det private og offentlige.

Den danske ambassade i Korea er én blandt de 20 udpegede danske klimaambassader. Som klimafrontpost har ambassaden dermed et stort fokus på at fremme dansk erhvervsliv inden grønne løsninger og bæredygtighed. The Trade Council hjælper aktivt danske virksomheder på det sydkoreanske marked og arbejder målrettet inden for sektorerne: energi, fødevarer og landbrug, sundhed, shipping, mode og design samt by- og miljøløsninger.

Ambassaden i Seoul står højt på listen over troværdige partnere i Korea, og særligt har P4G-samarbejdet åbnet for dialog om danske løsninger med koreanske stakeholders. Seoul var vært for det prestigefyldte topmøde i maj 2021, hvor der efterspurgtes konkrete virksomhedsløsninger inden for alle bæredygtige områder. Danmark og danske løsninger var helt i front til topmødet med 52 prominente danske deltagere på tværs af topmødets events. På den mere kommercielle bane har The Trade Council et omfattende virksomhedsnetværk, der muliggør adgang til en lang liste af købestærke koreanske partnere.

I lyset af de fortsatte restriktioner er ambassaden en oplagt samarbejdspartner ift. lokal partnerdialog, netværksopbygning, myndighedssamarbejde, facilitering af kontakt til lokale partnere, teknisk bistand og andre aktiviteter, som normalt kræver fysisk tilstedeværelse, eller hvor et stærkt lokalt kendskab vurderes som en betydelig fordel.

Oplysningerne giver et øjebliksbillede og er ikke udtømmende, da landene – ligesom Danmark – løbende tilpasser indsatsen i lyset af situationen. Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret på de links der er indsat. Det fremgår her på siden, hvornår oplysningerne senest er opdaterede.

Kontakt Har du brug for eksportrådgivning i sydkorea?

Som følge af den danske regerings Eksport- og Investeringspakke 19. april 2020 er priserne for eksportrådgivning hos The Trade Council reduceret signifikant. Samtidigt er der introduceret en fordobling af tilskuddet til fonde for fælles eksportfremme og en stigning i TC-finansieret støtte fra 50 pct. til 75 pct. i 2021.

Kontakt vores leder af handelsafdelingen for yderligere rådgivning.

Loading...

  Eksporthjælp COVID-19 Genstart din eksport med hjælp fra den nye eksport- og investeringspakke

  En bæredygtig genstart af dansk økonomi, eksport og udenlandske investeringer vil være en absolut hovedprioritet for Udenrigsministeriet i 2020 og 2021. 
  Læs mere her om de nye initiativer og den nyoprettede hotline, der skal hjælpe danske eksportvirksomheder med at få ordrebøgerne fyldt.  

  Eksport nyheder Vil du have seneste nyt fra The Trade Council direkte i din indbakke?

  Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så hører du fra os snart.