Gå til indhold
Magasinet indsigter

Bag de selvkørende biler står AI - en teknologi danske virksomheder bør satse stort på

Det stormer frem med computere og robotter, der udfører opgaver, som kun mennesker hidtil har kunnet løse. Det gælder eksempelvis de længe ventede selvkørende biler. Kraften bag er AI. En teknologi som virksomheder for alvor skal forholde sig til, hvis de vil fortsætte med at udvikle deres forretning og klare sig godt i fremtiden.
Artificial Intelligence eller AI er en af de største teknologier lige nu og er blevet kernen i løsninger, der skal optimere alt fra vores sundhed og energiforbrug til verdens byer og infrastruktur.
 
“AI er potentielt revolutionerende for den måde, vi kommer til at leve og drive forretning på og bliver i stigende grad et konkurrenceparameter. Anvendelse af AI er vigtigt for danske virksomheder at forholde sig til, hvis man vil stå sig godt i den internationale konkurrence,” siger Katrine Paaby Joensen, der er chef for Innovation Centre Denmark i Silicon Valley.
 
En virksomhed, der har spottet potentialet i AI, er samkørselstjenesten Lyft. Her har mere end 400 ingeniører og eksperter siden 2017 kastet sig over udviklingen af den selvkørende teknologi, hvor AI spiller en bærende rolle.

Motoren der driver de selvkørende biler

Med på holdet er danske Johan Jessen, som er Design Manager hos den amerikanske virksomhed. Han har med en fortid hos Google og X (The Moonshot Factory) allerede været med til at bringe nogle af de mest banebrydende AI-projekter til live. Nu er turen kommet til de selvkørende biler.
 
“AI er i bund og grund ren matematik, hvor man forsøger at lave modeller, der trænes på historisk data og observationer fra den virkelige verden” forklarer Johan Jessen.
 
En forudsætning for, at AI-motoren kan køre, er derfor data – enorme mængder data – som processeres ved hjælp af machine learning. Lyft indsamler deres data via kameraer, lidar-sensorer og radarer, som sidder på taget af deres biler. På den måde bliver bilen i stand til at forstå sine omgivelser, herunder skelne skilte fra cyklister og forudsige forskellige handlemønstre blandt bilister.
 
“En selvkørende bil, styret af en computer, har adgang til mange flere informationer om, hvad der sker i trafikken, end mennesker har. Det gør, at bilen kan forudsige og forsøge at undgå farlige situationer og på længere sigt køre i kortege og dermed mere brændstoføkonomisk til fordel for klimaet,” siger Johan Jessen.

AI - In the wild

Den selvkørende teknologi har været længe undervejs, og selvom mange af de helt store spillere står klar med løsninger, er de førerløse biler stadig et sjældent syn på vejene. Johan Jessen peger på en række forhindringer:
 
“Robotter har eksisteret siden 70’erne – i lukkede omgivelser. Men når vi pludselig slipper dem løs i virkeligheden, møder vi langt flere udfordringer.  Træner vi fx en model i San Francisco kan vi ikke bare implementere den overalt, da forhold som infrastruktur, kørselsmønstre og vejr skifter fra by til by. Derfor er der behov for store mængder unikke data til at træne på - såkaldte “edge cases,” forklarer Johan Jessen.
 
Derudover ligger der en stor opgave i at skabe tillid til brugen af AI.
“Både med selvkørende biler og andre løsninger, hvor autonome robotter skal integreres i vores hverdag, er det vigtigt at få folk til at forstå ræsonnementet bag og behovet for de nye teknologier. For os handler det ikke kun om brugeroplevelse, men om at modstå det stigende pres på infrastrukturen i byerne og nedbringe antallet af mennesker, der omkommer i en bilulykke.“
Johan Jessen Design Manager, Lyft
Allerede nu kan Lyfts brugere i udvalgte byer bestille et selvkørende lift (dog stadig med én bag rattet), og Johan Jessen tror ikke, der går længe, før endnu flere kan få glæde af den nye service. 

Står højt på investorernes ønskeseddel

Lyft er langtfra den eneste virksomhed, som i øjeblikket satser stort på AI-teknologien. Ifølge CBinsights blev der i 2019 investeret for et tocifret milliardbeløb i US dollars i AI-virksomheder på verdensplan, hvoraf cirka 40 procent var amerikanske. Indtoget mærkes i Silicon Valley, hvor de dagligt ser nye og interessante måder at bruge teknologien på.
 
“I Silicon Valley lægger man mærke til, hvor stærkt udviklingen går. Teknologien vinder indpas utroligt mange steder, og anvendelsesmulighederne går lige fra fx betjeningsløse supermarkeder som Amazon GO over diagnosticering af sygdomme til intelligente tandbørster, der gennem en app på din telefon kan fortælle dig, hvordan du skal forbedre din tandbørstning” fortæller Katrine Paaby Joensen.
 
De store investeringerne kommer primært fra USA, Kina og Japan og inden for områder som sundhed, fintech, retail og endelig cybersecurity. 

Danske virksomheder kan opnå en vigtig strukturel fordel

Det er dog ikke kun i USA, at AI vinder frem. En undersøgelse lavet af EY for Microsoft ”Artificial Intelligence in Europe” viser, at Danmark er blandt de lande i Europa, der har bedst fat i teknologien, som rummer store muligheder for at skabe vækst og konkurrencemæssige fordele.
“Vi er generelt gode til at tage nye teknologier i brug i Danmark, godt hjulpet på vej af et mangeårigt fokus på digitalisering. Derudover er man i Danmark meget bevidst om digital ansvarlighed, og hvordan man skal respektere data, herunder loven om GDPR. Det er noget, man som virksomhed formentlig med fordel kan brande sig på overfor forbrugere. Det gælder også i USA, hvor der er stigende opmærksomhed omkring virksomheders respekt for personlige data.”
Katrine Paaby Joensen Chef for Innovation Centre Denmark i Silicon Valley
Også Johan Jessen opfordrer danske virksomheder til at kigge nærmere på deres forretningsmodel og undersøge, hvorvidt AI kan skabe øget værdi.
 
“Ved at bygge sin forretning op omkring data og indsigter kan man være bedre allerede i morgen. Det er et konstant positivt loop, når AI først er sat i system, og mange virksomheder kan opnå en strukturel fordel ved at komme i gang nu – inden alle andre gør det”.

er du interesseret i at vide mere om teknologi der kan forandre din virksomhed? Bliv inspireret her

Loading...