Gå til indhold
USA

Californiske fødevareproducenter efterspørger danske energieffektive løsninger

Fødevareindustrien i Californien har øget fokus på energieffektivitet – blandt andet som følge af grønne målsætninger, lancering af statslige støtteprogrammer samt efterspørgsel på markedet. Det skaber gode forudsætninger for dansk eksport af energieffektive teknologier.

Californien har altid været en foregangsstat hvad angår lovtiltag på klima- og miljøområdet. Staten sætter høje standarder for bæredygtig udvikling og har blandt andet et mål om 80 procent reduktion af drivhusgasser inden udgangen af 2050 – samt en ambition om en fordobling af energieffektiviteten inden 2030.

Californien har allerede opnået store reduktioner i energiforbrug hos private forbrugere ved hjælp af programmer gennemført af forsyningsselskaber. Nu er blikket vendt mod energiforbrug i industrien, herunder særligt fødevareindustrien.

Energistyrelsen i Danmark har i disse år en energiattaché udsendt i Californiens epicenter for innovation og teknologi, Silicon Valley – som en del af Danmarks myndighedssamarbejder med verdens største økonomier og udledere af drivhusgasser. Som et led i at hjælpe staten hen mod dens bæredygtige og grønne udledningsmål er der fra dansk side sat fokus på vand- og energiforbrug i den californiske fødevareindustri – særligt hos mejeriproducenterne.

Ny lovgivning på vandområdet, som vil stille krav til vandforbruget i den californiske fødevareindustri, træder i kraft i 2020. Mejeriproducenter har ofte en udfordring både med vand og energi i forbindelse med eksempelvis pasteurisering i deres produktion. Derfor efterspørger mejeriproducenterne allerede vandbesparings- og vandrensningsteknologier.

Desuden planlægges et californisk støtteprogram, der blandt andet skal hjælpe californiske fødevareproducenter til finansiering af projekter med fokus på energieffektive løsninger. Programmet forventes klar i starten af 2021 (se længere nede i artiklen).

”Udfordringen i Californien er, at man ikke traditionelt set tænker energieffektivisering fra et langsigtet, holistisk perspektiv, som vi er vant til i Danmark. Til gengæld er der stor opbakning fra staten, hvilket giver fødevareproducenterne et incitament til at opgradere deres ofte forældede udstyr i produktionen og gøre noget ved meget høje el- og gasregninger,” fortæller Niels Utoft Andersen, rådgiver ved The Trade Council på det danske generalkonsulat i Silicon Valley.

Derfor vurderer The Trade Council, at der er grundlag for, at danske virksomheder kan sætte ind med deres mange års erfaring samt teknologi på både vand- og energiområdet. Teknologier og løsninger, der efterspørges, omfatter blandt andet:

  • Energieffektive pumper og køleanlæg
  • Styresystemer til at udføre automationsopgaver i produktionen
  • Identificering af potentielle energibesparelser, fx udnyttelse af overskudsvarme

Dansk ekspertviden i stigende kurs 

Med et øget fokus på energieffektivitet i fødevareindustrien, især hos mejeriproducenter, er ekspertviden på området i stigende kurs. Danmark har i mange år været vant til, at energiforbruget i fødevareindustrien er reguleret, og derfor er danske virksomheder nogle af de få aktører, der kan tale direkte ind i Californiens dagsorden. 

”Danmarks styrkeposition er, at vi har 20 års erfaring på området. I kraft af den danske forsyningskæde af energivirksomheder og processpecialister har vi gode forudsætninger for at komme med løsninger og knowhow, der kan bidrage til Californiens grønne omstilling i industrielle sektorer som fødevareindustrien,” siger Niels Utoft Andersen fra The Trade Council.

Globalt myndighedssamarbejde og californiske støtteprogrammer

Den danske Energistyrelse samarbejder med California Energy Commission (CEC), der er Californiens svar på Energistyrelsen, og har i den forbindelse gennemført energisyn hos californiske mejerier – med udgangspunkt i den danske tilgang til energieffektivisering. Håbet er, at erfaringerne herfra kan spille ind i kommende californisk lovgivning på området.

”Hvis vi kan inspirere lovgivere i store økonomier som den californiske med erfaringer fra den danske grønne omstilling, skaber vi klimaeffekt langt ud over Danmarks grænser ved at åbne nye eller større markeder for grønne løsninger og dermed også dansk eksport,” fortæller Bo Riisgaard Pedersen, energiattaché udsendt af Energistyrelsen på det danske generalkonsulat i Silicon Valley.

I 2019 afsatte CEC 74 millioner US dollars til ’Food Production Investment Program’ – et støtteprogram, som hjælper californiske fødevareproducenter til finansiering af projekter med fokus på energieffektive løsninger. 

CEC modtog ansøgninger for en samlet værdi af 150 millioner US dollars, hvilket viser, at der er stor interesse for energieffektivt udstyr.  

Alle støttekroner fra 2019-programmet er uddelt, men samarbejdet mellem Energistyrelsen og California Energy Commission fortsætter de næste år – blandt andet med at udbrede energisyn ved at træne californiske konsulenter i den danske tilgang. Erfaringer og viden fra samarbejdet spiller ind i et nyt californisk støtteprogram, hvor der planlægges en indsats for energieffektivisering i store industrier, herunder fødevareindustrien. Programmet forventes som nævnt klar i starten af 2021. Derved vil der være et fortsat voksende marked for energieffektive løsninger i Californien, hvilket giver kommercielle muligheder for danske virksomheder.

Læs mere om Danmark og Californiens samarbejde om energieffektivitet her.

Interesse for danske løsninger

Den californiske fødevareindustri efterspørger dansk teknologi og erfaring inden for energieffektive løsninger til brug i deres produktion.

Det gælder blandt andet i forhold til:

  • Produktionsprocesser på mejerier og byggerier
  • Forarbejdning af kød
  • Forarbejdning af frugt og grønt

Vil du være frontløber på energieffektivitet i califoRnien?

Så kontakt det danske generalkonsulat i Silicon Valley og hør mere om mulighederne for din virksomhed:

Loading...

    Er du interesseret i at læse mere om markedsmuligheder i USA? Se relateret indhold

    Loading...