Gå til indhold
Saudi-arabien

Ambitiøse målsætninger for Saudi-Arabiens grønne omstilling

Grøn omstilling og vedvarende energi er en stor prioritet i Saudi-Arabien. Læs Ambassadørens mini-industrianalyse for at blive klogere på, hvordan landets "Vision 2030"-reformprogram kan generere eksportmuligheder for danske virksomheder.
Reformprogrammet ”Vision 2030”, der udspringer af behovet for at diversificere Saudi-Arabiens økonomi, har affødt et stort fokus på bæredygtighed og fremme af den grønne omstilling. Det centrale pejlemærke i Saudi-Arabiens grønne omstilling er økonomisk vækst og jobskabelse i nye værdiskabende industrier, som ikke er relateret til olie. Blandt de centrale prioriteter er omstillingen af energiproduktion og sikring af energieffektivisering. Det er en central ambition at reducere landets ressourcespild og overgangen til en cirkulær økonomi med fokus på bæredygtig affaldshåndtering. Saudi-Arabiens grønne omstilling kræver avanceret teknologi og kvalificeret ekspertise. Med udgangspunkt i danske erfaringer inden for grøn omstilling har danske virksomheder et stærkt udgangspunkt for at søge kommercielle muligheder i Saudi-Arabien samt at bidrage til at fremme landets grønne omstilling.    

Bæredygtighed og grøn omstilling er centrale pejlemærker i Saudi-Arabiens energisektor

Saudi-Arabien lancerede i 2016 reformprogrammet Vision 2030. Fundamentalt i målsætningen for Vision 2030 er en differencering af økonomien og en markant reduktion af oliesektorens rolle for Saudi-Arabiens økonomi. Reformprogrammet har øget fokus på bæredygtighed, og fremme af den nationale grønne omstilling, der indgår som led i ”re-brandingen” og moderniseringen af Saudi-Arabien – elementer der bl.a. skal tiltrække investorer, som er afgørende for at kunne realisere reformerne.

Saudi-Arabien er blandt verdens største drivhusgasudledere. Med en erklæret målsætning om at opnå klimaneutralitet i 2060, er en central prioritet i den grønne omstilling derfor også en reduktion af emissioner. Det skal bl.a. opnås via en omstilling af energisektoren. Saudi-Arabiens ambition er at opnå et energimiks, hvor 50 pct. af landets samlede energiforsyning skal produceres via ikke-fossile brændstoffer i 2030. Størstedelen af den vedvarende energi forventes at komme fra solenergi. Samtidig bliver vindenergi frem over et bærende element i Saudi-Arabiens energiforsyning. I den forbindelse påbegyndtes elektricitetsproduktion fra vindmølleparken Dumat Al-Jundals i 2021. Med 99 Vestas-turbiner og en ambition om at forsyne 70.000 saudiske husstande er vindmølleparken regionens største.

Saudi-Arabiens sigter også efter at anvende grøn hydrogen som en central energikilde. I mega-projektet NEOM produceres grøn hydrogen til den globalt set laveste produktionsomkostning, som lagres og konverteres til grøn ammoniak. Processen, kaldet ”Power-to-X”, omdanner grøn elektricitet til hydrogen ved at tilføje kvælstof i synteseprocessen. Via Power-to-X kan NEOM producere grøn ammoniak, hvilken igen anvendes som grønt brændstof.

I Vision 2030 arbejdes der også med en national målsætning om at optimere energianvendelsen. Omkring 70 pct. af Saudi-Arabiens samlede elektricitetsforbrug anvendes til aircondition og kølesystemer. Det er derfor en central målsætning at energieffektivisere dette område. Det skal ske ved at satse på en udbredelse af fjernkølingssystemer. Ved at optimere energianvendelse anslås det, at fjernkølingsteknologi kan reducere Saudi-Arabiens kølingsenergiforbrug med op til 50 pct.


Nedsat ressourcespild og cirkulær økonomi

Et vigtigt element i Vision 2030 er at undgå ressourcespild. Det gør sig særligt gældende i vand- og miljøsektoren. Saudi-Arabien er blandt verdens mest vandressource-begrænsede nationer, og en prioritet er derfor at optimere vandsektoren og at imødegå unødigt vandspild. Det gør sig særligt gældende grundet den demografiske udvikling og ekspansion af industrier og produktion som følge af den økonomiske diversificering. Vision 2030 forventes at medføre en reduktion på 43 pct. af det gennemsnitlige vandforbrug pr. indbygger i 2033.

Ifølge Vision 2030 skal en væsentlig del af den økonomiske diversificering og dermed den grønne omstilling drives af stigende privatisering og offentlige-private partnerskaber. Tendensen ses eksempelvis i vandsektoren, hvor private investeringer skal være drivende for en bæredygtig produktion af afsaltet havvand. Det er en central prioritet for Saudi-Arabien at etablere nye rensningsanlæg til spildevand samt at optimere og udvide den generelle genbrugsinfrastruktur. Optimeringen sigter på at reducere landets enorme produktion af affald, der i dag udgør ca. 50 mio. ton årligt hvoraf 95 pct. ender på lossepladser. Det er Saudi-Arabiens hensigt helt at have afskaffet lossepladserne i 2035 og på sigt at overgå til en cirkulær økonomi. Denne overgang forventes at skabe kommercielle muligheder – eksempelvis ved at omdanne affald til energi på nyetablerede renovationsanlæg.  


Muligheder for Danske virksomheder

Saudi-Arabiens grønne omstilling kræver avancerede teknologiske løsninger og højkvalificeret ekspertise. Danske virksomheder har gode forudsætninger for at bidrage hertil. Årtiers investeringer i grønne løsninger har positioneret Danmark som et forgangsland i den grønne omstilling. Danske virksomheders løsninger, produkter og avancerede teknologi giver et stærkt fundament for at søge kommercielle muligheder i Saudi-Arabiens grønne omstilling.

Eksporten af grøn energiteknologi som fx vindmøller, komponenter til udstyrs-industrien samt løsninger og produkter inden for energieffektivisering udgør i dag en væsentlig del af den grønne danske eksport. Det globale marked for grøn energi forventes også at vokse markant frem mod 2030. Mange lande, heriblandt Saudi-Arabien, har inkorporeret Power-to-X-strategier, og derfor investeres der intensivt.

Blandt Golf-landene er fjernkølingsteknologien i hastig udbredelse, og det vurderes at fjernkøling vil dække ca. 30 pct. af Golf-landenes samlede kølingsbehov i 2030. Det saudiske marked for fjernkøling forventes samtidig at være regionens største inden 2025. Danske virksomheder har den avancerede teknologi og viden der skal til for at have kommercielle muligheder i denne sektor.

Udvikling og eksport af løsninger, teknologi og viden inden for vandsektoren er en styrkeposition for dansk erhvervsliv. I forhold til dansk eksport af grønne vand- og miljøteknologier til Saudi-Arabien findes der bl.a. store kommercielle muligheder inden for delkomponenter til spildevands- og rensningsanlæg. Den danske overgang til en cirkulær økonomi er veludviklet og anerkendt. Danske erfaringer inden for affaldshåndterning danner ydermere et stærkt fundament for dansk eksport af grøn affaldsteknologi. Samlet set står mange danske virk-somheder med gode muligheder for at bidrage mærkbart til indfrielsen af Sau-di-Arabiens ambitioner om grøn omstilling.