Gå til indhold
USA

Texas er nyt epicenter for vedvarende energi

USA og især Texas står over for en stor energiomstilling, og det skaber nye muligheder for danske virksomheder. Derfor var mere end 30 danske energivirksomheder i marts på tur rundt i delstaten. Målet var at fremme dansk eksport og etablere partnerskaber over Atlanten. 

Det er nok de færreste, som forbinder Texas med grøn omstilling. Men der er faktisk god grund til, at danske energivirksomheder undersøger mulighederne i statens energiindustri. 

Sektoren er i disse år i markant vækst, og ud over at være førende inden for traditionel energiproduktion, indtager Texas en klar førsteplads som den delstat med flest opstillede vindmøller i USA. I dag produceres ca. 40 GW af landets 135 GW samlede produktion af vindenergi i Texas. Det skaber gode muligheder for eksport af dansk energiteknologi.

Specielt i området omkring millionbyen Houston er der stort fokus på udvikling af grønne energiformer. Houston har verdens største koncentration af energivirksomheder, og med resten af delstatens store olie- og gasinfrastruktur og vindkraft er der stort potentiale,  for at accelerering af den grønne omstilling i USA kan tage afsæt i Houston. Særligt udviklingen af brint har siden annonceringen af præsident Joe Biden administrations Inflation Reduction Act været centrum for store ambitioner, både på det føderale og kommercielle niveau i delstaten.

Ifølge Kasper Frölich fra ingeniør- og arkitekturrådgivningsvirksomheden, COWI, har fokusset på produktion af vedvarende energi også været med til at præge virksomhedens årlige vækst: 

quote ikon
"COWI’s grønne energiforretning vokser lige nu med 20 pct årligt, ikke mindst på grund af den øgede aktivitet i Texas og USA generelt. I Texas mærker vi tydeligt den samlede politiske opbakning fra lokalt såvel som føderalt niveau til et grønnere USA."
Kasper Frölich, Business Development Director for Green Fuels & CCUS
Det er også noget, som biogas virksomheden Biogasclean kan nikke genkendende til. Særligt Texas’ infrastruktur og fokus på vedvarende energi har haft stor betydning for virksomhedens beslutning om at etablere et datterselskab i Houston:
quote ikon
"Vi har igennem vores eksportaktiviteter til USA været vidne til en eksplosiv og enorm attraktiv udvikling i den amerikanske energisektor - især de seneste år. Som teknologileverandør til både biogas og Power-to-X industrierne har det været indlysende, at Texas er, og fortsat vil være, en ressourcestærk energihub."
Cecilie Engell Sørensen, General Manager for Biogasclean Americas Inc.

turen går til texas

Danmarks mangeårige erfaring med udvikling af bl.a. vindmøller og biogas har gjort danske virksomheder til markedsledere inden for grøn energi. Texas’ udvikling i retning af at blive en af de vigtigste aktører i den amerikanske grønne omstilling betyder, at der er god grobund for udveksling af viden, erfaringer og grønne energiteknologier mellem Danmark og Texas. Med en netop overstået vindenergi og Power-to-X delegation til Texas er et sådan fundamentet for vidensdeling allerede lagt.

Delegation er et resultat af et tæt samarbejde mellem The Trade Councils energiteam i Nordamerika, Dansk Erhverv og Dansk Industri. I månederne op til delegation oplevede de tre samarbejdspartner stor interesse fra danske virksomheder og myndigheder i alle hjørner af vedvarende energi.

En af deltagerne på dele af delegationsprogrammet var erhvervsminister, Morten Bødskov. Han fortæller om delegationen:

quote ikon
"Det har været en fantastisk oplevelse at besøge Texas sammen med over 30 danske virksomheder. Det står klart, at der er et stort potentiale for at anvende danske erhvervskompetencer i USA's grønne omstilling, som Inflation Reduction Act kan være med til at skubbe til. Derfor er det vigtigt, at vi viser det amerikanske erhvervsliv de store muligheder og fordele, der er ved at investere i Danske grønne løsninger."
Erhvervsminister, Morten Bødskov
Danske teknologier og varer er allerede i høj kurs i Texas. I løbet af de seneste år har danske virksomheder investeret stort i delstaten. Sidste år var Texas den amerikanske stat, hvor danske virksomheder har flest ansatte og med det nuværende indryk af danske virksomheder til staten, må det kun forventes, at den danske Texas relation bliver større og stærkere i de kommende år. 

gOD eKSPORTMULIGHED FOR DANSKE VIRKSOMHEDER

Der er god grund til, at over 30 danske virksomheder i marts deltog i en vindenergi og Power-to-X delegationstur til Texas. Delstaten producerer nemlig mere energi end nogen anden stat i USA – også når det kommer til vedvarende energi - og det er gode nyheder for danske virksomheder, som er specialiseret inden for energi og grøn omstilling. 

En af de virksomheder som allerede har etableret sig i delstaten er energigiganten Ørsted:

quote ikon
"Texas er det førende marked for konkurrencedygtig vedvarende energi i USA, og vi er begejstret for de muligheder, som staten har at tilbyde. Med delstatens historiske energiekspertise, dygtige arbejdsstyrke, store naturressourcer og høje efterspørgsel efter elektricitet, ser vi frem til fortsat vækst og succes i Texas."
 
Susan Sloan, Head of Onshore Government Affairs & Market Strategy hos Ørsted
Udover Ørsted, tæller nogen af de danske virksomheder som med hjælp fra The Trade Council er ved at etablere kontorer i Texas bl.a. COWI, European Energy,  MFT Energy og Biogasclean. Det blev fejret med en velkomstreception i Texas' kongres i Austin den 7. marts. 

Din kontakt i usa

Skal du også ind på det texanske energimarked? Tag fat i vores rådgiver hos The Trade Council i Houstion: 
Loading...