Gå til indhold
Norge

Norsk sundhedsløft kan sikre dansk eksportudsigt

Det norske statsbudget for 2019 har frigivet 1.3 mia. NOK med det formål at investere i et forbedret sundhedssystem. Sundhed står nemlig højt på dagsorden i Norge med øget politisk prioritering, nye satsningsområder og store investeringer. Hvilket også har skabt nye teknologiske ambitioner fra områdets beslutningstagere. En udvikling der kan være en gevinst for dansk sundhedseksport.

Det er ikke en nyhed, at der er stor efterspørgsel for danske sundhedsprodukter- og tjenester på det globale marked - hvilket i sig selv er et kvalitetsstempel. Men denne efterspørgsel er i øjeblikket stigende fra det norske marked, specielt efter danske virksomheder med ekspertise i sygehusbyggeri, medicinsk teknisk udstyr og digitale sundhedsløsninger.

Velfærdsteknologi er blevet det nye buzz-ord inden for sundhedssektoren, og dette gør sig også gældende på det norske marked. Danmark begyndte allerede i 2012, at introducere velfærdteknologi i form af telemedicin, som et led i en national handlingsplan. Dette foregik gennem et pilotprojekt i danske regioner og kommuner, hvilket resulterede i en forøget produktivitet, som betød at man gik fra at kunne behandle én patient, til i stedet at kunne behandle fire patienter inden for samme tidsrum. Derfor blev det i 2018 vedtaget som et tilbud til borgere i alle regioner – og nu efterspørger Norge den samme type løsning.

Det har medført en realvækst på 2,6 milliarder NOK i den norske kommunesektor, som skal sikre flere og forbedre velfærdstjenester. Så med en stigning i de offentlige budgetter, tiltag om effektivisering og fokus på øget produktivitet, skaber det nye satsningsområder for en udbredt digitalisering af sundhedssystemer- og tjenester i Norge.

quote ikon
"Der vil til efteråret 2019 komme en fornyet sundheds- og sygehusplan, hvor målet er at kunne levere patient sundhedstjenester på en måde der er bæredygtig – også i årene fremover. Vi ved allerede, at nogle af de centrale temaer vil være; bedre brug af teknologiske løsninger og udvikling af kompetencer."
Mia Kråkstad Eksportrådgiver, The Trade Council Oslo

Store sundhedsprojekter åbner døren for danske virksomheder

Sygehusbyggeri og renovering af de nuværende hospitaler er også højt prioriteret hos vores nordlige naboer. I det norske statsbudget, fremlagt for 2019, er der afsat 1,3 milliarder NOK til driftsbevillinger for at øge patientbehandling på sygehusene. Dette har blandt andet medført nye projekter, hvor nøgleordet er kompetenceopbygning. Det er altså ikke kun ved produkter og tjenester, at der sker en markant udvikling, men også i hele værdikæden i byggebranchen – de er selvsagt ikke på udkig efter gårsdagens løsninger.

Et af projekterne er et nyt super-sygehus i Drammen med planlagt åbning i 2025, hvor planen er klar: det skal være moderne og teknologisk avanceret, og der er brug for danske løsninger og knowhow. Lignende projekter med fælles målsætninger kan afspejles i planerne om et nyt supersygehus i Oslo og nye sundhedscentre. Alle disse projekter stiller bestemte krav til den enkelte leverandør, og det er krav som danske virksomheder både inden for bygge- og medicinsk teknisk udstyr kan imødekomme.

¨Vi ser en spændende udvikling og stor vækst i det norske sundhedsmarked, og i de projekter vi har kørerende nu, ser vi vigtigheden i at skabe en god dialog mellem virksomheder og markedet for at forstå hinanden og skabe bedst mulige løsninger¨ siger Mia Kråkstad, eksportrådgiver hos The Trade Council Oslo.

kan din virksomhed hjælpe med at løfte sundhedssektoren i Norge?

Eller ønsker du at høre mere om markedsmulighederne i Norge? Så tag en uforpligtende snak med vores sundheds-eksportrådgiver ved Danmarks ambassade i Oslo. 
Loading...

    vil du vide mere om nye markedsmuligheder? Se vores lignende indhold

    Loading...