Gå til indhold
Tyrkiet

Fokus på bæredygtige værdikæder i Tyrkiet

De fleste virksomheder gentænker i disse dage deres forsyningskæder. Uanset om det skyldes erfaringer fra pandemien, krig i Europa eller usikkerhed om udviklingen i andre dele af verden, så har mange virksomheder med god grund fokus på at øge fleksibiliteten og sikkerheden i internationale forsyningskæder. Hvis din virksomhed vil have et øget fokus på bæredygtighed og risikospredning, så er Tyrkiet måske svaret. 

Mange råvarer, komponenter og tjenester har sit udspring i udlandet og er en vigtig del af danske virksomheders forretning og konkurrencedygtighed. Men bæredygtighed standser ikke ved grænsen. Så hvordan skal man som virksomhed forholde sig til det, når man er på udkig efter nye eller supplerende leverandører i udlandet? Det kan være en stor udfordring, ikke mindst for små og mellemstore virksomheder med begrænset indsigt og tilsvarende begrænsede ressourcer.

Tyrkiet er et af de lande, som danske virksomheder kigger i retning af, når danske SMV'er skal finde nye eller supplerende leverandører. Det er med god grund, for landet byder på mange muligheder og der er konkret hjælp at få – til at finde nye samarbejdspartnere og til at sætte fokus på bæredygtigheden.

Der er hjælp at hente i Tyrkiet

Rikke Agerholm Therkildsen har i mange år arbejdet med dansk erhvervsliv og bæredygtighed. Som regional bæredygtighedsrådgiver på generalkonsulatet i Istanbul arbejder hun sammen med de lokale handelsrådgivere om at hjælpe ikke mindst SMV'er, når de kigger efter tyrkiske leverandører. 
quote ikon
”Virksomhederne har oplevet forsinkede eller afbrudte leverancer med stor usikkerhed til følge og de ønsker at mindske den risiko, de har oplevet i deres internationale forsyningskæder i de senere år. Det har bl.a skabt et øget fokus på den eksisterende danske samhandel med Tyrkiet og de muligheder, der er i det Tyrkiske marked. Vi hjælper virksomhederne med at finde nye leverandører og samarbejdspartnere, som ikke kun er finansielt bæredygtige, men hvor vi også sikrer at de vurderes på miljømæssig og social aspekter af bæredygtighed. Selvfølgelig er der visse udfordringer i Tyrkiet, men der er også en positiv udvikling fordi samhandel med det europæiske marked er helt centralt for Tyrkiet. Derfor er de tyrkiske virksomheder nødt til at leve op til den samme lovgivning, som de europæiske virksomheder.”
Rikke Agerholm Therkildsen, regional bæredygtighedsrådgiver, Generalkonsulatet i Istanbul 

Hvorfor tyrkiet?

Tyrkiet har en stor fremstillingsindustri, der er leveringdygtig på områder af relevans for dansk erhvervsliv. Sidste år importerede Danmark for fem mia. kr. tøj og tekstil, mineraler, industrimaskiner og metalvarer fra Tyrkiet. Det er ikke så lidt, men ifølge Thierry Hoppe, generalkonsul og chef for The Trade Council i Istanbul, kunne det tal være betydeligt højere: 
quote ikon
”EU importerer for mere end 700 mia. danske kroner fra Tyrkiet, svarende til omkring halvdelen af Tyrkiets eksport, når man medtager Storbritannien. Tyskland alene aftager en tiendedel af Tyrkiets eksport. Det siger noget om, hvor tilpasset den tyrkiske fremstillingssektor er til europæiske krav og forventninger”.
Thierry Hoppe, Generalkonsul og chef for The Trade Council i Istanbul

Han peger på flere årsager til at se på Tyrkiet og tyrkiske underleverandører. For det første grænser Tyrkiet direkte op til EU's Indre Marked, og med god logistikforbindelser giver det både hurtige, fleksible og bæredygtige transportløsninger. Dertil kommer, at en toldunion mellem EU og Tyrkiet stort set fritager alle fremstillede varer for told og afgifter. 

Tyrkiske leverandører er generelt kendetegnet ved at være fleksible i forhold til ordrestørrelser og til at være omstillingsparate. Det er også en klar fordel for samarbejdet, at Istanbul befinder sig i næsten samme tidszone som Danmark og kan nås på bare tre timer.

Fra et bæredygtighedsperspektiv kan leverancer fra Tyrkiet også være en fordel, hvis man griber mulighederne an på den rigtige måde. Det gælder ikke kun i forhold til transport, men også fordi de rette tyrkiske leverandører kan være langt fremme i forhold til at imødekomme europæiske bæredygtighedskrav.

quote ikon
De risici der er på det tyrkiske marked kan vi hjælpe virksomhederne med at imødegå. Vi sikrer, at virksomhederne tager fat i dialogen om alle 3 bundlinjer og deres bæredygtighedskrav, vi hjælper dem med at evaluere potentielle leverandører på alle parametre, men vi kan også identificere lokale ressourcer og/eller partnere, hvis de har brug for specifik hjælp eller dokumentation eller hvis de skulle løbe ind i uforudsete udfordringer.”
Rikke Agerholm Therkildsen, regional bæredygtighedsrådgiver, Generalkonsulatet i Istanbul
Således kan der være et stort potentiale for danske virksomheder på det tyrkiske marked og især lige nu hvor den tyrkiske valuta er lav, kan det være fordelagtigt at lede efter underleverandører i Tyrkiet – og sætte fokus på bæredygtigheden.

Din kontakt i tyrkiet

Loading...