Gå til indhold
Portugal

Radiobotics fik tryktestet sin go-to-market strategi

SMV-program gav start-up virksomheden Radiobotics en troværdig videnplatform, som baggrund for beslutning om markedsadgangsstrategi i Portugal. 
Radiobotics er en nichevirksomhed fra 2017 (SMV med 18 medarbejdere), som har udviklet kunstig intelligens (AI) til automatisk diagnosticering ud fra røntgenbilleder af knogler og led; Deres første produkt RBknee identificerer slidgigt i knæ. I Danmark bliver der årligt foretaget næsten 10.000 knæoperationer og tallet er stødt stigende. Radiobotics’ løsninger taler derfor godt ind i en presset sundhedssektor, som begynder at kunne se fordelen ved brug af AI og automatisering af processer ved ikke-kritisk diagnosticering. 

Healthtech virksomheden Radiobotics, som blev nomineret til prisen ”Future Unicorns 2021” samt var finalist i ”Nordic Startup Awards 2020”, har øjnene skarpt rettet mod udlandet, hvor de allerede har partnerskaber i Schweiz, Storbritannien samt forhandling med henholdsvis Tyskland, Frankrig o.a.

Forretningsudviklingschef Cathal White fra Radiobotics fik via sit nære samarbejde med The Trade Council identificeret, hvorledes The Trade Council kunne assistere på denne rejse ift. markedskendskab. Det statsfinansierede The Trade Council SMV-program 'Scope Your Business Model'-program virkede oplagt: 
quote ikon
”Internationalisering har været vigtigt hos os i Radiobotics. At få den nødvendige indsigt og viden om hvilke markeder og segmenter, indsatserne skal rettes imod, er så svært. Specielt når vi ser på kompleksiteten af nationale sundhedssystemer. Vi valgte at arbejde sammen med The Trade Council for at få den fornødne og troværdige information fra eksperter, således at vi tage de rette beslutninger for vores næste skridt.” 
Cathal White Business Development Manager, Radiobotics

Fik tryktestet den nuværende ”go-to-market”-strategi

SBM programmet afvikles i samarbejde med The Trade Councils sektorekspert i København og den lokale sektorekspert på det relevante marked. SBM har til formål at understøtte danske SMV’er mere strategisk og sikre en professionel og velafprøvet metode til at kortlægge virksomhedens ”go-to-market”-strategi i forhold til det pågældende marked, som virksomheden er interesseret i.

Programmet afvikles i tre sessioner: 

  1. En introduktionssession online, hvor The Trade Council i København og på det lokale marked lærer virksomheden at kende.
  2. En længere proces, hvor den lokale sektorekspert kortlægger markedet ud fra virksomhedens profil og ifølge det såkaldte ”Scope Your Business Model”-mapping.
  3. En session, hvor den lokale sektoreksperts vurdering af virksomhedens go-to-market-strategi og anbefalinger til næste skridt præsenteres.  

SBM programmet er et 100 pct. tilskudsberettiget og egner sig derfor godt til små- og mellemstore virksomheder med ambitioner om at indtage nye markeder, men med begrænset kapital til markedsundersøgelser. 

The Trade Council i Lissabon fik i dette tilfælde identificeret flere fordele ved Radiobotics nuværende go-to-market-strategi, som kunne anvendes på det portugisiske marked og fik samtidig givet sine anbefalinger ift. hvilke områder, der potentielt kunne indhentes mest succes hos. Både offentlige- og private hospitaler, de centrale sundhedsmyndigheder samt eksisterende leverandører af røntgenteknologi indgik i vurderingen. En mapping, som ifølge Cathal White har betydet rigtig meget for Radiobotics: 

quote ikon
”Mine forventninger blev indfriet til fulde. The Trade Counil i Lissabons team har en stor forståelse for markedet og gav os et brugbart deep-dive på specifikke ”use-cases” i Portugal. Når man tænker på, hvor nichepræget produktet er og niveauet af tilgængelig data, så må jeg sige, at jeg er imponeret […] Det unikke ved SBM-programmet, og som vil få os til at anbefale det til andre, er, at vi i samarbejde med The Trade Councils team kan indhente ekspertviden, som det ville tage måneder for en start-up at indhente.”
Cathal White Business Development Manager, Radiobotics

Investeringer fra den portugisiske EU-genopretningsplan skal rette op på års underfinansiering i sundhedssektoren 

Ifølge Cathal White er der en spændende udvikling i gang på det portugisiske marked, hvilket repræsenterer flere muligheder for Radiobotics. Dette bekræftes af handelschef Maj Tellefsen fra The Trade Council i Lissabon, som ligeledes ser andre forretningsmuligheder for danske health tech-virksomheder i Portugal. Med den økonomiske ”bazooka” – EU Genopretningsfonden - vil Portugal modtage 13,9 milliarder euro i bevillinger og 2,7 milliarder euro i lån. Af disse vil 1,38 milliarder euro gå til at styrke det portugisiske sundhedssystem og 400 millioner euro vil gå til digitalisering af sundhedssektoren.
quote ikon
”Den portugisiske sundhedssektor har i mange år været underfinansieret. Nu har portugiserne en enestående mulighed for at rette op på de lange ventelister og den manglende adgang til almindelige praktiserende læger. Med de 1,38 milliarder euro vil man investere i hospitalsudstyr, renovering- og konstruktion af hospitaler i specielt hovedstadsregionen. På den digitale omstilling vil de 400 millioner euro vil gå til specielt systemer inden for logistik, datanetværk, standardisering af kommunikation og ikke mindst bedre hjælp til kronisk syge patienter.”
Maj Tellefsen Handelschef, The Trade Council i Lissabon ved Danmarks ambassade i Portugal 

Stigende interesse for det portugisiske marked – The Trade Council byder flere danske virksomheder velkommen

Hos The Trade Council Lissabon ser man en stigende efterspørgsel fra danske health tech-virksomheder, som ønsker markedsinformation eller at finde en partner eller distributør i Portugal. Maj Tellefsen byder denne udvikling velkommen. Portugiserne vil kunne nyde godt af se mod de danske løsninger, som også vil kunne besvare udfordringer i forbindelse med for eksempel mangel på sundhedspersonale: 
quote ikon
”Den reform, som skal effektivisere den primære sundhedspleje i Portugal, vil have fokus på bedre tilgang til læger, bedre generel folkesundhed og forebyggelse af kroniske sygdomme. Dette kommer også til at betyde investeringer i udstyr inden for specielt ældre- og neonatalområdet såvel som bedre procedurer for kræft- og diabetesscreening. Områder, hvor Danmark er foran de fleste af sine europæiske fæller. Vi arbejder derfor målrettet på at få eksponeret de portugisiske beslutningstagere over for så mange relevante danske virksomheder, som muligt.” 
Maj Tellefsen Handelschef, The Trade Council i Lissabon ved Danmarks ambassade i Portugal
Baseret på resultatet af The Trade Councils samarbejde med Radiobotics har Cathal White og hans kolleger nu mulighed for at planlægge næste års markedsstrategi på et velfunderet grundlag, og der er aftalt et opfølgende møde i januar 2022. 

Vil du vide mere?

Er du interesseret i at høre, om din SMV kan drage fordel af en SBM-mapping af det portugisiske marked, eller leder du efter kunder/partner/distributør? Kontakt handelschef for The Trade Council i Lissabon Maj Tellefsen 
Loading...