Gå til indhold
USA

Danske markrobotter i nordamerikanske landbrug

Med sin CO2-neutrale, automatiserede markrobot vil danske FarmDroid gøre landbruget lidt grønnere. Med hjælp fra The Trade Council er de ved at få landmænd fra Californien til Canada med på vognen.

En CO2-neutral så- og lugerobot drevet af solenergi kører op og ned af økologiske marker. Ved første øjekast syner det måske som en scene fra fremtidens landbrug, men for flere og flere landmænd er det dagens Danmark. Den danske virksomhed FarmDroid har nemlig udviklet en innovativ markrobot, som hjælper landmænd og planteavlere med at reducere omkostninger til såning og renholdelse af afgrøder på en CO2 neutral og økologisk måde.  

Og det er der brug for. For i takt med at arealerne til økologisk landbrug stiger stødt, øges efterspørgslen for mekanisk ukrudtsbekæmpelse – det gælder blandt andet i Californien, hvor andelen af økologisk produktion er steget med 40 pct på fem år. 
Derfor plantedes der i april 2020 et frø hos den sydjyske virksomhed om at indtage det nordamerikanske marked. Og efter et hurtigt salg til en Canadisk landmand tog den spirende ambition til. 

 

En mand i marken

Ifølge Eddie Pedersen, Head of Sales and Marketing i FarmDroid, stod det hurtigt klart for FarmDroid, at hvis drømmen om Nordamerika skulle blive en realitet, var der brug for en person med lokalt kendskab til markedet og netværk – og det er her The Trade Council kommer ind i billedet. 

quote ikon

Vi har haft rigtig gode oplevelser med The Trade Council i Spanien og Tyrkiet, og så havde vi hørt rygter om, at der i USA er helt særlige regler, når man vil eksportere. Og derfor tænkte vi, at vi skulle have fat i USA-kontoret.

Eddie Pedersen Head of Sales and Marketing FarmDroid

For at kunne fokusere indsatsen på det amerikanske marked bedst muligt har The Trade Councils Food and Agriculture team, som en del af partnerskabet udarbejdet en markedsundersøgelse for USA og Canada.

Undersøgelsen viste blandt andet, at der i både i USA og Canada er store mulighed for økologisk landbrug, hvor markedet er i vækst. I den forbindelse er der særligt brug for nye løsninger, som FarmDroid tilbyder.

Robotten har nemlig potentialet til at løse flere af de udfordringer, som nordamerikanske landmænd står overfor. For det første er det svært at rekruttere folk, arbejdskraften er dyr, og så er der tale om nedslidende fysisk arbejde. Sidst men ikke mindst kører robotten på solpaneler og er CO2 neutral, hvilket er et stort plus for landbrugssektoren, som ifølge den amerikanske miljøstyrelse udledte 11.2 pct af USA's samlede drivhusgasser i 2020.

Fra Vejen til den nordamerikanske vestkyst

Med udsigt til et stort uudnyttet potentiale, er ambitionerne for eksporteventyret i Nordamerika skruet helt til vejrs. Eddie Pedersen fortæller dog, at det ikke helt uden udfordringer at bringe et innovativt produkt som en markrobot til nye markeder. 

quote ikon

Afstanden og tidsforskellen er en stor udfordring. Vi er stadig en lille salgsafdeling, så i en travl hverdag med begrænsede ressourcer kan det være vanskeligt at udvikle både eksisterende og nye markeder på tværs af tidszoner. Derudover er den personlige kontakt stadig vigtig ved etablering af nye partnerskaber, hvorfor det er vigtigt at være fysisk tilstede på nye markeder.

Eddie Pedersen Head of Sales and Marketing hos FarmDroid

I tillæg til tidsforskellen er der også væsentlige forskelle på afgrøder og dyrkningsmetoder fra Europa til USA og Canada. Det har derfor været vigtigt for FarmDroid at få etableret et lokalt distributørnetværk for på den måde at kunne tilegne sig viden og know-how om det lokale marked.

The Trade Council har derfor i løbet af året hjulpet FarmDroid med at afsøge markedet for potentielle distributører og senere også hjulpet med at skubbe en aftale med en distributør i Canada over målstregen. Opgaver der ellers kan være svære at varetage fra Danmark.

Det har resulteret i, at de første robotter blev leveret til landmænd i Ontario og Quebec Canada i foråret 2022. Ambitionen er nu at videreudvikle det nordamerikanske marked baseret på samarbejdet mellem FarmDroid og The Trade Council. 

VIL DU VIDE MERE OM, HVORDAN THE TRADE COUNCIL KAN HJÆLPE DIN VIRKSOMHED?

Så kontakt Jonas Nielsen Ladefoged. 
Kommerciel juniorrådgiver, Chicago

[email protected]