Gå til indhold
ITALIEN

Dansk energiprojekt hjælper Italien med den grønne omstilling

Den danske energiteknologivirksomhed European Energy lancerer banebrydende projekt på Sardinien til gavn for både den grønne omstilling og landbrugssektoren. Det er lykkedes virksomheden at etablere de første solcelleparker kombineret med aktivt landbrug i Italien. 

Gennem lancering af et pilotprojekt i Italien, der har til formål at udvikle og teste solcelleparker kombineret med landbrug på den italienske ø Sardinien, forventer European Energys både at skabe en masse nye arbejdspladser i en presset landbrugssektor og bidrage til øens energi uafhængighed og grønne omstilling. Det vurderes, at Sardinien ved en fuldstændig udbredelse af kombinationen af solcelleparker og landbrug vil kunne dække 75 pct af øens samlede energiforbrug og dermed også bidrage signifikant til Italiens nationale mål for vedvarende energi. 

European Energy, der ledes af administrerende direktør Knud Erik Andersen, udvikler, opfører og driver vind- og solcelleparker flere forskellige steder i verden.

quote ikon
”De nuværende mål om omstilling fra fossile brændsler i 2030 kan nås nemmere ved at kombinere landbrugsproduktion med energiproduktion. Det giver mulighed for, at de, der arbejder i landbrugssektoren, kan finde nye ressourcer til at udvikle afgrøder og investeringer.”
Alessandro Migliorini, landechef for European Energy Italy
Ved at kombinere solcelleparker med landbrug bliver det eksempelvis muligt, at flere afgrøder kan anvendes på Sardinien. For eksempel vil det være muligt at dyrke pistacienødder, en afgrøde som har stor efterspørgsel, men som i øjeblikket næsten udelukkende importeres til Italien.
quote ikon
"Det er det første projekt fra European Energy på Sardinien i Italien, der kombinerer solcelleparker med landbrug. Det er et klart eksempel på synergieffekter mellem landbrug- og energiproduktion. Det vil sætte skub i den lokale landbrugsproduktion og skabe arbejdspladser både i og uden for landbruget og udvikle nye muligheder for næste generation af italienere på øen." 
Rino Resti, rågiver på den danske ambassade i Rom

lokale partnerskaber sikrer lanvarig success 

Det kan være svært at træde ind på det italienske marked, hvor lokal forankring vægtes højt, især inden for landbrugssektoren. Derfor har det været essentielt for European Energy at inddrage den danske ambassade i Rom til at indgå i et proaktivt samarbejde med offentlige myndigheder, lokale virksomheder og landbrugsfødevareorganisationer. Ved lanceringen af deres koncept for kombination af solceller og landbrug har European Energy aktivt forfulgt en ”nedefra og op” tilgang, hvor den værdi der ydes til lokalsamfundet er en væsentlig del af fremdriftsmodellen. Den tilgang der også skal sikre projektet en større udbredelse og langvarig succes.

European Energy og Den Danske Ambassade i Rom har sammen udarbejdet en markedsstrategi, der hjælper virksomheden med bedre at navigere i de mange lokale interesser, der findes på Sardinien. Gennem ambassadens netværk er det lykkedes at finde relevante aktører på markedet, der har været nødvendige for at realisere pilotprojektet. Ambassaden har også hjulpet European Energy med at kommunikere med relevante interessenter og har bidraget til at identificere partnere, distributører og andre aktører, der har været afgørende for projektets tilblivelse. Blandt andet har ambassaden gennem partnerskab med det lokale universitet i Cagliari kunne tydeliggøre, hvilke udfordringer kombinationen af solceller og landbrug skal overkomme for rentabelt at kunne udbredes på tværs af landbrugssektoren. Forventningen er, at erfaringerne fra pilotprojektet kan anvendes fremadrettet til at sikre videre udbredelse af løsningen på tværs af bedrifter på Sardinien og andre steder i Italien.

Hør mere om energiprojektet her

Play video

få kontakt til din rådgiver i italien

Hvis du ønsker at høre mere om udviklingen og dine muligheder i Italien, så kontakt ambassadens energiteam Enrico Carloni på [email protected], Rino Festi på [email protected] eller Mathias Albiero Guldborg på [email protected] eller Fødevare/Landbrugsteamet ved Francesca Zaccarelli på [email protected] og hør nærmere.