Gå til indhold
Sydafrika

Situationsrapport fra eksportmarkedet Sydafrika

Sydafrika er fortsat stærkt påvirket af både den globale sundhedskrise og den medfølgende økonomiske krise. 2021 startede dog positivt, da Sydafrika i februar måned åbnede hovedparten af samfundet op igen efter at have været ramt af den anden bølge. Regeringen står foran en større genopretning af økonomien, hvilket kan åbne nye muligheder for danske virksomheder.

Sydafrika har det siden august været lukket ned i mindre omgang end mange andre lande, men er fortsat stærkt påvirket af både en globale sundhedskrise og den medfølgende økonomiske krise, hvorfor det ikke forventes at Sydafrika lukker hårdt ned når den forventelige 3. bølge rammer Sydafrika inden for de næste måneder. Sydafrika oplevede den højeste officielle arbejdsløshed under COVID-19 pandemien. Sydafrika står foran en større genopretning af økonomien, hvilket kan åbne nye muligheder for danske virksomheder. Lige nu vurderer Trade Council i Pretoria, at de bedste muligheder for eksport ligger inden for vand- og energisektoren samt tech-sektoren.

Samlet set er der altså gunstige muligheder for danske virksomheder og kompetencer på det Sydafrikanske marked i de kommende år. TC i Pretoria oplever en markant stigning i antallet af henvendelser om rådgivning fra danske virksomheder på det Sydafrikanske marked.

covid-19 i sydafrika

Sundhedssituation

Sydafrika har rundet 1,6 mio. smittetilfælde og 55.000 registrerede dødsfald relateret til COVID-19. Derved er Sydafrika det land på det afrikanske kontinent, der er hårdest ramt af COVID-19 i officielle tal.

Tallene skal dog også ses i lyset af, at Sydafrika har den højeste testkapacitet i Afrika. Totalt er der foretaget over 11,3 mio. tests i landet siden COVID-19 krisens begyndelse. Andelen af positive tests er på omkring 8 pct. af de testede, og smittetrykket er let stigende og indikerer begyndelsen på en eventuel tredje COVID-19 bølge.

Regeringen har endnu ikke genindført restriktioner som svar på den lette stigning, man har set i smittetallene. Det betyder, at landet fortsat har forholdsvis lette restriktioner, som blev indført efter udgangen af 2. bølge i februar. De tidligere omfattende restriktioner har haft store økonomiske omkostninger for Sydafrika og har især ramt urbane fattige og resulteret i mange lukkede forretninger og en stigende arbejdsløshed.

Vaccinationsprocessen i Sydafrika, der skulle være påbegyndt i start februar med modtagelsen af 1 mio. doser af AstraZeneca-vaccinen, blev forsinket efter kliniske studier viste, at AstraZeneca-vaccinen har en markant nedsat effekt på coronavarianten 501Y.V2, der er den dominerende variant i Sydafrika.

Regeringen har dog nu genoptaget vaccinationen af befolkningen – i første omgang landets sundhedsmedarbejdere – efter modtagelse af 160.000 Johnson & Johnson vaccinedoser. Sydafrika har indtil videre sikret sig 20 mio. vaccinedoser fra Pfizer, 11 mio. vaccinedoser fra Johnson & Johnson samt 12 mio. fra COVAX-faciliteten.

Aktuelt er 0,8 pct. af befolkning færdigvaccinerede, mens 1,1 pct. af befolkningen har fået første stik.

Klik her for mere information om COVID-19 data.

Klik her for mere information om Sydafrikas strategier og tiltag.

Vilkår for erhvervsrejsende

Sydafrika har indført visse restriktioner på alle indrejsende, inkl. erhvervsrejsende. Ved indrejse skal man kunne fremvise en negativ PCR-test, som er maksimalt 72 timer gammel. Der er i udgangspunktet ikke krav om anerkendelsesværdigt formål for indrejse eller krav om isolation ved ankomst, såfremt man kan fremvise en negativ test.

Rejsende uden test skal forvente at få taget en antigen-test ved ankomst. I tilfælde af en positiv test bliver man sat i selvbetalt karantæne i et af regeringens karantænefaciliteter.

Ved returrejse fra Sydafrika til Danmark skal man gå i selvisolation ved hjemkomst. For nærmere og opdateret information ved hjemrejse til Danmark henvises der til www.coronasmitte.dk.

Sydafrika anerkender endnu ikke det danske COVID-19 test- eller vaccinepas. Hold øje med ambassadens hjemmeside for eventuelle opdateringer.

Restriktioner

Det er obligatorisk at bære mundbind i Sydafrika i alle offentlige rum, inklusiv offentlig transport, butikker mv. Desuden er der udgangsforbud fra 24:00 - 04:00.

Restauranter, frisører, butikker etc. har åbent, og det er muligt at rejse med indenrigsfly i landet. For de seneste opdateringer om lokale restriktioner i Sydafrika henvises der til ambassadens hjemmeside.

Flyforbindelser

Der er ingen direkte flyruter mellem Danmark og Sydafrika, og flere flyselskaber har midlertidigt indstillet flyvninger til og fra Sydafrika. Der er dog stadig flyselskaber, som flyver til landet.

sydafrika i lyset af covid-19

Erhvervsklima

Sydafrika er blevet hårdt ramt af den globale pandemi, både på sundhedsområdet, hvor knap 51.000 (per d. 7. marts) mennesker har mistet livet som følge af pandemien, og på økonomien, som har lidt et historisk fald i BNP.

Sydafrika lukkede landet hårdt ned under 1. bølge og påbegyndte stille den økonomiske genåbning i november 2020. Da nedlukningen havde taget hårdt på den sydafrikanske økonomi, var restriktionerne mildere under 2. bølge i december/februar end 1. bølge. FocusEconomics Consensus Forecast panelist estimerer den Sydafrikanske BNP til at vokse med 3,6 pct. i 2021 og 2,5 pct. i 2022.

Sydafrikas økonomi ser ud til at forbedre sig de kommende år, der kan sikre dansk eksport til landet, og den sydafrikanske præsident, Cyril Ramaphosa, tilskynder udenlandske investeringer, da de er med til at understøtte arbejdsmarkedet og den sydafrikanske økonomi.

Sydafrika rangerer som 84 ud af 190 lande i World Bank’s 2020 Doing Business rapport. Landet har mange attraktive muligheder for danske virksomheder, da landet besidder mange naturressourcer, en stor økonomi, transparent juridisk system og et relativt stabilt politisk system. Ikke kun er Sydafrika et vigtigt land blandt udviklingslandende, men også en god indgang til de sydlige lande i Afrika på grund af deres gode infrastruktur. Sydafrika er endvidere et godt sted at etablere virksomheder, og mange virksomheder ekspandere deres aktiviteter fra Sydafrika til resten af regionen. Dog er der i Sydafrika en høj kriminalitetsrate, øget social uro, højt korruptionsniveau og strukturelle problemer inden for elforsyning. Sydafrika er derfor et yderst interessant marked for danske virksomheder, både hvad angår eksport til det lokale marked, men samtidig som en indgang til resten af Afrika.

Økonomiske nøgletal

Purchasing Manager's Index (PMI)

  • 50,3 (december 2020)
  • 50,9 (januar 2021)
  • 53,0 (februar 2021)
  • 57,4 (marts 2021)
  • 56,2 (april 2021)

Under pandemien faldt PMI til et historisk lavt niveau men har siden april 2020 oplevet en kraftig stigning. Læs mere om forbrugertillid i Sydafrika her.

Forbrugertillidsindekset (CCI) var i december 2020 på 98,2, hvilket var det højeste niveau siden pandemiens start men stadigvæk et godt stykke under niveauet før pandemiens begyndelse. Efter et stort fald i starten af pandemien har forbrugertillidsindekset set en langsom stigning de seneste måneder siden august. Læs mere om forbrugertillid i Sydafrika her.

Dansk eksport til Sydafrika

Sydafrika var i 2019 Danmarks 41. største eksportmarked for varer, hvor den samlede eksport udgjorde DKK 2,6 mia. Det var en stigning på 35,3 pct. ift. året før.

Konsekvenserne af COVID-19 kan også ses i handlen mellem Danmark og Sydafrika. I 2020 har vareeksporten til Sydafrika i de første 11 måneder af året været 38 pct. lavere end i samme periode året før.

Dog forventes den indenlandske efterspørgsel i Sydafrika at stige med 4,8 pct. i 2021 og 3,0 pct. i 2022. Begge år er målt i forhold til året forinden.

Arbejdsløshedssituation

Sydafrikas officielle arbejdsløshed steg fra 30,8 pct. i tredje kvartal af 2020 til 32,5 pct. i fjerde kvartal, hvilket udgør den højeste arbejdsløshed registreret i landet.

Frihandelsaftaler

Den Europæiske Union er Sydafrikas største handels- og investeringspartner. Sydafrika er sammen med Botswana, Lesotho, Mozambique, Namibia og Swaziland en del af Southern African Economic Partnership Agreement (SADC EPA), som er en frihandelsaftale med EU. Denne aftale har helt eller delvist fjernet told på 98,7 pct. af al import fra Sydafrika til EU.

Handel mellem Sydafrika og EU har i de senere år været stigende og er samtidig blevet mere varieret. Læs mere her

Derudover er Sydafrika også en del af African Continental Free Trade Area (ACFTA), som er en frihandelsaftale blandt medlemslandene i African Union (AU). Dette kan være en potentiel mulighed for danske virksomheder, som eksporter til Sydafrika og dermed åbner op for direkte eksport til alle afrikanske lande.

Handelssituation

Vandsektoren har hørt under kritiske sektorer, så virksomheder inden for vandsektoren har haft rettigheden til at være åbne, mens landet var nedlukket. Leverandører i vandsektoren har stadig haft mulighed for at levere produkter og løsninger til sektoren, hvor kun et minimalt antal medarbejdere har været på arbejde for at holde produktionen i gang. Regeringen har planlagt at investere ZAR 30 mia. (DKK 12 mia.) i vandsektoren hvert år over de næste ti år, hvilket åbner potentielle muligheder for danske virksomheder.

Inden for landbrug og fødevarer har man ikke mærket meget til COVID-19 – på nær inden for vinindustrien, som har været hårdt ramt af perioder med forbud mod salg af alkohol i Sydafrika. På de fleste andre områder inden for sektoren har produktionen været stigende, og resultaterne det sidste år har været højere end forventet. Sektoren er derfor fortsat en oplagt mulighed for danske virksomheder at investere i.

På trods af at energi og strøm er i konstant efterspørgsel har energisektoren mærket effekterne af COVID-19, eftersom meget af konstruktionsarbejdet har været sat på pause. Det arbejde er dog genoptaget og sektoren igen i fremgang. En af de større muligheder for danske virksomheder inden for energisektoren er den sydafrikanske regerings offentlige udbudsrunde, Bid Window 5, som bl.a. indeholder udbud af biomasse samt vind- og solenergi. Læs mere om dette under fanen Handelsmuligheder i dag.

Sydafrika har ikke haft indført handelshindringer som følge af COVID-19.

Sydafrika har dog haft en del af deres landegrænser lukket under COVID-19, hvoraf flere af dem er åbnet op igen efterfølgende.

EU holder løbende øje med og opdaterer eventuelle sager om handelshindringer. Læs mere her

økonomisk genstart

Hjælpepakker

Under COVID-19 har Sydafrika udvidet sin tidligere Temporary Employee/Employer Relief Scheme (TERS) program, som blev præsenteret tilbage i 2018 for at minimere arbejdsløsheden i landet. COVID19-TERS er indtil videre bekræftet til at fortsætte frem til slutningen af april 2021 for specifikke sektorer, der har været ramt af nedlukningen. Denne ekstra støtteordning kræver, at ansøger møder forskellige kriterier samt at arbejdsgiveren er registreret hos Unemployment Insurance Fund (UIF). Læs mere om det sydafrikanske TERS program.

Bæredygtig genstart

Den sydafrikanske regering har gennem de seneste år drastisk øget sin andel af vedvarende energi i deres samlede energiforbrug. Siden 2011 er der anskaffet i alt 6.422 MW under Renewable Energy Independent Power Producers Procurement Programmet (REIPPPP). Sydafrika vil frem mod 2030 købe yderligere 20.400 MW vedvarende energi (14.400 MW fra vindkraft og 6.000 MW fra solenergi), men også inden for naturgas, batterilagring og kul. I september 2020 tog ministeren for Mineral Resource and Energy en beslutning om at inkludere 6.800 MW (4.800 MW vind og 2.000 MW solenergi) i det kommende Bid Window 5 udbud i REIPPPP. Den sydafrikanske præsident udtalte i sin State of The Nation-tale i februar 2021, at den sydafrikanske regering arbejder hårdt for at opfylde deres forpligtelser over for FN’s Framework Convention på climate change samt Paris-aftalen, som inkluderer reduktion af CO2-emissionerne.

Klimafrontpost

Den danske ambassade i Pretoria er udnævnt som en af Udenrigsministeriets klimafrontposter og er med sine kompetencer inden for grøn teknologi og sit strategiske samarbejde med vigtige sydafrikanske offentlige og private partnere således godt rustet til at vejlede danske virksomheder med grønne ambitioner for eksport i Sydafrika.

Digitalisering

E-commerce er en af de digitale trends, som er kraftigt stigende i Sydafrika, hvilket skyldes en meget høj penetrationsrate af smartphones, samt at 94 pct. af sydafrikanere bruger internettet. Dette er blevet yderligere accelereret af COVID-19.

Sydafrikas finansielle sektor er internationalt anerkendt. En anden digitaliseringstrend i Sydafrika er den stigende vækst indenfor FinTech.

Sydafrika er det land på det afrikanske kontinent med flest FinTech start-up virksomheder, og den siddende præsident har proklameret planer om, at Sydafrika skal åbne op for deres økonomiske potentiale og bygge et techhub i Sydafrika på linje med Silicon Valley.

Handelsmuligheder i dag

Strategiske alliancer

Den danske ambassade i Sydafrika har stærke myndighedssamarbejder inden for både vand, energi og bæredygtig byudvikling. Ambassaden samarbejder med både den sydafrikanske regering, en række provinser og kommuner samt den private sektor i Sydafrika. Det strategiske sektorsamarbejde er en essentiel og unik platform til at positionere danske styrkepositioner og være med til at skabe bæredygtige og vigtige samarbejder mellem danske og sydafrikanske aktører, både på regerings- og kommunalt niveau, såvel som blandt private virksomheder, ngo’er, internationale organisationer og andre institutioner og tænketanke. Vores partnerskabsprogrammer og tilknyttede sektorrådgivere giver ambassaden en dybdegående sektorforståelse, gode relationer og netværk, som via Trade Councils ydelser kommer danske firmaer og investorer til gode.

Nye muligheder på sektorniveau

Sydafrika fortsætter sine grønne prioriteter under COVID-19, hvilket den sydafrikanske præsident slog fast i sin seneste State of The Nation-tale, hvor han fremhævede, at det statslige elselskab, ESKOM, sigtede mod klimaneutralitet i 2050. Regeringen arbejder på at opfylde deres forpligtelser til United Nations Framework Convention on Climate Change samt Parisaftalen.

Siden COVID-19 eskalerede i marts 2020 har man set et skifte mod online-shopping, der er blevet accelereret af pandemien.

Vand- og energisektoren
Det sydafrikanske marked giver gode muligheder for øget eksport af dansk energiteknologi og serviceydelser. Den grønne udvikling i Sydafrika har en høj prioritet, og mange af de problemstillinger, der er i landet, har danske virksomheder gode muligheder for at løse med deres teknologier. Den sydafrikanske regering har en ambition om at investere ZAR 30 mia. (DKK 12 mia.) i vandsektoren hvert år over de næste ti år, som danske virksomheder vil kunne have gavn af.

Danske virksomheder er allerede førende på dette marked, hvor de leverer løsninger til at mindske vandforbrug og energieffektivisering.

Tech-sektoren
Sydafrika har store ambitioner indenfor tech-sektoren, hvor Sydafrikas præsident, Cyril Ramaphosa, har nævnt, at han ønsker at udnytte landets fulde potentiale og bygge et techhub i Sydafrika på linje med Silicon Valley for at understøtte den teknologiske udvikling.

Projekter i udbud

Sydafrika er i underskud af energi. Efterspørgslen efter strøm er højere end det offentlige udbud. Derfor er det en af regeringens højeste prioriteter at øge udbuddet af energi. Regeringen kommer derfor løbende til at have udbudsrunder for at udbygge energinettet. I den aktuelle udbudsrunde, Bid Window 5, vil en del af det samlede udbud indeholde 6.800 MW fra vindenergi og solenergi og 3.000 MW fra naturgas. Det er en oplagt mulighed for danske energivirksomheder til at byde ind på det offentlige udbud i Sydafrika. Ønsker du yderligere information om dette, er man velkommen til at henvende sig til handelsafdelingen på ambassaden i Sydafrika.

Handelsmuligheder i morgen

Strategiske alliancer under udvikling

Der er i Sydafrika et stort potentiale inden for både vand- og energisektoren, særligt fremadrettet i forhold til den grønne omstilling. Der er bl.a. et stort fokus på vindenergi og andre bæredygtige energikilder, hvilket har stort potentiale for at kunne bidrage til Sydafrikas hårdt pressede elektricitetsforsyning. Der er udbygningsplaner under implementering for bl.a. 14 GW vind og 4 GW sol, der skal være i produktion inden 2030. Der arbejdes fortsat på at styrke vandsektoren med fokus på drikkevand og spildevand, herunder udvikling af grundvandsressourcen, reduktion af vandtab samt rensning og genbrug af vand i industrien. Der er et estimeret investeringsefterslæb på DKK 150 mia., hvis Sydafrika skal leve op til sine mål. Dette er naturligvis en stor udfordring men også en kæmpe forretningsmulighed for danske firmaer. Ambassaden har et tæt og løbende strategisk samarbejde med den sydafrikanske regering, en række vigtige provinser og kommuner, privatsektoren og mange danske virksomheder. Sydafrikas vigtige og markante regionale rolle gør landet til en meget betydningsfuld aktør på det afrikanske kontinent.

Myndighedssamarbejde

Danmark har tre forskellige myndighedssamarbejder med Sydafrika inden for hhv. vand, energi og bæredygtig byudvikling:

Ambassaden i Sydafrika og Miljøstyrelsen i Danmark er sammen med det sydafrikanske vandministerium i gang med at forhandle en tredje fase af det strategiske myndighedssamarbejde i vandsektoren på plads. Samarbejdet forventes forlænget med yderligere fem år. Samarbejdet fokuserer på at dele danske løsninger og erfaringer inden for vandsektoren, f.eks. hvordan man kan minimere spildevandsomkostninger, udnyttelsen og håndteringen af grundvand og effektivisering af vandforbruget i industrien. Samarbejdet har et overordnet mål om at skabe en bæredygtig vandindustri i hele værdikæden til forbrugeren i Sydafrika. Ambassaden har en udsendt sektorrådgiver inden for vandsektoren.

Det strategiske samarbejde inden for energisektoren fokuserer på at dele danske erfaringer og udforme politikker og strategier inden for bæredygtig energi og energieffektivisering. Fokus er bl.a. på geografisk at udvide brugen af vind- og solressourcer i Sydafrika, som skal bidrage til at effektivisere og styrke Sydafrikas nationale elektricitetsforsyning. Målet heraf er at bidrage til at skabe en mindre CO2-omkostningsfuld energisektor i Sydafrika. Ambassaden ansætter i 2021 en sektorrådgiver inden for energisektoren.

Gennem det strategiske sektorsamarbejde inden for bæredygtige og smarte byer er ambassaden i Sydafrika i samarbejde med Aarhus kommune, aarhusianske institutioner og virksomheder med til at kapacitetsopbygge og vidensdele i forhold til at adressere udfordringerne ift. byplanlægning og implementeringen af bæredygtig byudvikling i Tshwane (Pretoria) i Sydafrika. Danmark er et af verdens førende lande, når det kommer til bæredygtig byudvikling med fokus på klimadagsordenen, almene boliger, kultur og byliv, grøn mobilitet, vand som ressource i byen, demokratiske byrum, arkitektur, design mv. Netop dette er omdrejningspunktet for ambassadens strategiske samarbejde inden for bæredygtig byudvikling i Sydafrika. Ambassaden har en udsendt sektorrådgiver inden for bæredygtig byplanlægning.

Trade Council i Sydafrika

Den danske ambassade og handelsafdeling i Sydafrika består af et hold af specialiserede handelsrådgivere inden for sektorerne energi, vand, sundhed samt fødevarer og landbrug. Ambassaden har derfor et unikt kendskab til mulighederne på markedet samt et enestående netværk til både offentlige og private beslutningstagere. Yderligere er den danske ambassade i Sydafrika blevet udpeget som en dansk klimafrontpost. Med en stærk baggrund i grøn og økonomisk diplomati er ambassaden en frontpost til at fremme dansk erhvervsliv og grønne løsninger, som skal støtte Sydafrikas grønne omstilling.

Ambassaden har allerede et tæt strategisk samarbejde med flere danske virksomheder, mange som allerede er på markedet og flere, som overvejer mulighederne i Sydafrika. Vi hjælper dem med at positionere sig over for både private sydafrikanske virksomheder, samt over for de føderale og lokale myndigheder. Vi arbejder samtidig med mange andre typer af projekter; vi hjælper med at finde den optimale lokation for at etablere produktion, vi hjælper med at finde lokale partnere og distributører, vi laver markedsanalyser og hjælper med at identificere potentielle kundesegmenter.

I lyset af de fortsatte rejseudfordringer er ambassaden og handelsafdelingen en oplagt samarbejdspartner ift. lokal partnerdialog, netværksopbygning, myndighedssamarbejde, facilitering af kontakt til lokale partnere, teknisk bistand og andre aktiviteter, som normalt kræver fysisk tilstedeværelse.

Oplysningerne giver et øjebliksbillede og er ikke udtømmende, da landene – ligesom Danmark – løbende tilpasser indsatsen i lyset af situationen. Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret på de links der er indsat. Det fremgår her på siden, hvornår oplysningerne senest er opdaterede.

Har du brug for eksportrådgivning i sydafrika?

Som følge af den danske regerings Eksport- og Investeringspakke 19. april 2020 er priserne for eksportrådgivning hos The Trade Council reduceret signifikant. Samtidigt er der introduceret en fordobling af tilskuddet til fonde for fælles eksportfremme og en stigning i TC-finansieret støtte fra 50 pct. til 75 pct. i 2021.

Kontakt vores leder af handelsafdelingen for yderligere rådgivning.

Loading...