Gå til indhold
Italien

Situationsrapport fra eksportmarkedet Italien

Italien er igen åbnet helt op for at gøre forretninger, og landets økonomiske genopretningsplan på samlet ca. EUR 222 mia. giver nye muligheder for danske virksomheder. Hovedprioriteterne er grøn omstilling og digitalisering. I alt udgør danske styrkeområder 60 pct. af den italienske genopretningsplan. 

Den italienske regering har givet støtte til virksomheder under COVID-19 gennem bevillinger, lån på op til EUR 30.000 og andre økonomiske hjælpepakker. Læs mere på den italienske regerings hjemmeside her.

Italiens økonomiske genopretning skrider godt frem og giver positive fremtidsudsigter, hvilket bl.a. afspejles i en stigning i italienske forbrugertillid og af virksomhedernes forventninger i løbet af 2022. Krigen i Ukraine påvirker imidlertid Italiens vækstperspektiver – dels på grund af forværringen af allerede eksisterende udfordringer i form af høje energipriser, forsyningsproblemer for råvarer og komponenter, dels på grund af dalende tillid blandt forbrugere og investorer, der er en særlig risikofaktor i Italien, idet den indenlandske efterspørgsel er meget følsom over for negative fremtidsudsigter.

Således var Italiens vækst i 2021 bedre end forventet med 6,6 pct. af BNP. Regeringens vækstskøn for 2022 er på 3,1 pct. (nedjusteret fra 4,7 pct. i september).

Kan danske virksomheder søge støtte i Italien?

Danske datterselskaber vil kunne søge om økonomisk støtte på lige fod med italienske virksomheder.

covid-19 i italien

Sundhedssituation

Du kan orientere dig om situationen i Italien her

Lokale restriktioner og indrejserestriktioner for erhvervsrejsende

Væsentligste lokale restriktioner:

Coronapas (Green Pass)

For alle personer over 12 år er der krav om at fremvise det europæiske coronapas (i Italien kaldet ”Green Pass”) i en række situationer. Der skelnes mellem ”Green Pass Base” og ”Super Green Pass”. Et europæisk coronapas er et Green Pass Base, hvis man er fuldt vaccineret, tidligere smittet eller har en negativ test (kviktest 48 timer / PCR 72 timer). Et europæisk coronapas er et Super Green Pass, hvis man er fuldt vaccineret eller tidligere smittet (se forklaring nedenfor). 

Green Pass Base kræves i følgende situationer:
Indendørs restaurantbesøg (hotelrestauranter undtaget for indlogerende gæster), indendørs bar- og cafébesøg, cafeteria og catering, rejser mellem regioner med fly, tog, bus eller færge.

Super Green Pass kræves i følgende situationer:
Biografer, teatre, koncerter, indendørs sportsbegivenheder, messer og konferencecentre, trænings- og fitnesscentre, svømmehaller, kurbade, skønhedssaloner, bingohaller og kasinoer, dansehaller og diskoteker, indendørs bryllupper og lignende fester. 

Et europæisk coronapas udstedt i Danmark gælder som et Super Green Pass i Italien hvis:

 • du er vaccineret med første stik for mindst 15 dage siden (og afventer 2. stik);
 • du er vaccineret med to stik for under 6 måneder siden
 • du er vaccineret med to stik for over 6 måneder siden men mindre end 9 siden og dit coronapas er stadig gyldigt og du kan også fremvise en negativ test (PCR 72 timer eller kviktest 48 timer). Dette vil være relevant for gruppen fra 12 til 17-årige, som ikke kan få boosterstik i Danmark (*);
 • du er vaccineret med booster-stik;
 • du har været smittet med COVID-19 efter dit andet stik;
 • du har været smittet med COVID-19 inden for de sidste 180 dage uanset vaccinationsstatus.

(*) Et coronapas udstedt i Danmark for over 6 måneder siden er ikke gyldigt i Italien. Hvis du har en negativ COVID-19-test (PCR 72 timer eller kviktest 48 timer) kan du fremvise den sammen med dit europæiske coronapas for at få adgang til aktiviteter, som kræver et Super Green Pass. 

For at blive anerkendt i Italien, skal corona-passet have en QR-kode. Du kan bruge den danske coronapas-app, MinSundhed-appen eller printe dit coronapas fra sundhed.dk. 

Børn under 12 år er undtaget krav om fremvisning af coronapas internt i Italien. Overtrædelse af Green Pass-reglerne vil kunne medføre bøder fra € 400-1000.

Du kan finde en oversigt over de lokale restriktioner og fremvisning af coronapas Italiens officielle turisthjemmeside.

Også på den italienske regerings hjemmeside findes en oversigt over, hvornår der skal fremvises henholdsvis Green Pass og Super Green Pass i Italien (kun på italiensk).

Læs mere om det europæiske coronapas på coronasmitte.dk.

Udgangsforbud

Der er ikke generelt udgangsforbud i Italien.

Du må ikke forlade dit opholdssted/hjem, såfremt du har en temperatur på 37,5 eller derover. I dette tilfælde skal du kontakte de lokale sundhedsmyndigheder og blive testet, hvis du har symptomer på COVID-19.

Mundbind

Til og med den 30. april er det obligatorisk at bære mundbind (hvilken som helst slags) i alle indendørs, offentlige rum, samt holde en meters afstand til mennesker, som man ikke bor sammen med. Masken kan tages af, når man danser eller udøver sport.

Indtil 30. april er det desuden obligatorisk at bære mundbind af typen FFP2 i teatre og biografer (både indendørs og udendørs), koncerter og sportsbegivenheder (både indendørs og udendørs) samt i kollektive transportmidler (inklusiv skilifter).

Hvis man bliver syg, mens man opholder sig i Italien

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i Italien, skal du selvisolere og kontakte de lokale sundhedsmyndigheder og følge deres anvisninger. Tag også hurtigst muligt kontakt til din rejseforsikring.

Du bør altid følge de lokale sundhedsmyndigheders anvisninger, såfremt du tester positiv for COVID-19 i Italien.

De italienske myndigheder anbefaler følgende:

 • Hvis du får symptomer, som kunne tyde på COVID-19, skal du holde dig hjemme og straks kontakte de lokale sundhedsmyndigheder. Bed hotellets reception eller din vært hjælpe med kontakten eller kontakt de regionale hotlines.
 • Ring til 112 og 118 ved livstruende sygdom eller skade.

Læs om de italienske karantæneregler ved nær kontakt til smittede med COVID-19 på det italienske sundhedsministeriums hjemmeside (kun på italiensk). Du kan læse om de italienske karantæneregler i afsnittet "Ofte stillede spørgsmål" nederst på denne side.

Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne, bør du følge deres anvisninger. Du bør også samarbejde med de lokale myndigheder om kontaktopsporing, hvis det bliver relevant.

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger. Der kan være forskel på restriktionerne i de enkelte regioner og kommuner i Italien.

Læs mere på Italiens officielle 
turisthjemmeside og på det italienske sundhedsministeriums hjemmeside.

I Danmark anser man erhvervsrejser som anerkendelsesværdige formål. For erhvervsrejsende har UM udarbejdet særlige rejseråd. Du kan orientere dig om rejserådene 
her.

 

Flyforbindelser

Der er igen direkte fly mellem en lang række destinationer i Italien og Danmark.

økonomien i Italien i lyset af COVID-19 og krisen i Ukraine

Økonomiske effekter i Italien af krigen i Ukraine og sanktioner mod Rusland

Italiens økonomi er ramt af krisen i Ukraine og de afledte konsekvenser samt fortsatte udfordringer med forsyningslinjerne. Den seneste sanktionspakke, der også inkluderer luksusvarer, vil ramme en række italienske virksomheders eksport. Der forventes et betydeligt fald i den forudsete vækst for 2022 forhold til udsigterne for få måneder siden, hvilket særligt skyldes prisstigningerne på energi og inflationen. Premierminister Draghi forventer dog, at økonomien i den nuværende situation godt kan håndtere det chok, som den er ramt af, og regeringen arbejder ufortrødent videre med implementering af genopretningsplanen. 

Italien er det 5. største marked for russiske produkter, med en import på EUR 13 mia. i de første 11 måneder af 2021. Rusland er det 14. største marked for italienske produkter, og eksporten var på EUR 7 mia. i de første 11 måneder af 2021. 

Italien importerede i samme periode naturgas og olie for ca. EUR 12 mia. Selv om leverancerne pt. fortsætter, er Italiens industri, der er den næststørste fremstillingsindustri i EU efter Tyskland, allerede hårdt ramt af de høje energipriser, og i nogle af de energitunge sektorer har man allerede observeret en nedgang i produktionen. Italien forventer også at blive ramt af Ruslands eksportrestriktioner for råvarer, da Italien normalt importerer metaller (bl.a. aluminium, jern og stål) og ler fra Rusland i størrelsesordenen EUR 1 mia.

De vigtigste eksportområder for Italien er industrimaskiner (herunder til udvinding af energi), der i 2021 udgjorde ca. EUR 2 mia., modeindustrien med en eksport på ca. EUR 1,3 mia. (ca. 2 pct. af branchens samlede omsætning), kemiske produkter og lægemidler. 

Støtteforanstaltninger til økonomien generelt, virksomheder og husholdninger

Den italienske regering har iværksat forskellige tiltag for afværge den negative effekt af sanktioner og modsanktioner på de italienske virksomheder. Den italienske minister for økonomisk udvikling Giancarlo Giorgetti overvejer bl.a. eksporttold på og krav om eksporttilladelser for essentielle råstoffer, herunder jernskrot, kobber, ler og nikkel. Derudover har Italien oprettet en taskforce under ministeriet for økonomisk udvikling med deltagelse af brancheorganisationer, der mødtes første gang den 7. marts.

Endelig har ministeriet oprettet et one-stop-kontaktpunkt, hvortil man kan sende oplysninger om sanktionerne konsekvenser for virksomhederne, herunder analyser og skøn over nedgang i indtægter.

Fsva. specifikke økonomiske støttepakker har regeringen i alt til dato afsat EUR 16 mia. til at afbøde konsekvenserne for husholdninger og virksomheder af navnlig de historisk høje energipriser. Regeringen har annonceret, at yderligere hjælpetiltag er på vej og ventes vedtaget inden påske. Således vil regeringen efter påske vedtage en ny hjælpepakke på EUR 5 mia., der skal understøtte købekraften, sikre virksomhedsstøtte i form af blandt andet kreditgarantier og yderligere midler til at dække de stigende omkostninger for offentlige anlægsprojekter, idet der er problemer med at tiltrække bud.

Erhvervsklima

I februar 2022 faldt den italienske forbrugertillid til 112,4 fra 114,2 i januar 2022 – faldet er dermed fortsat, sammenlignet med forbruger tilliden i december 2021 på 117,7. Virksomhedernes forventninger er steget fra 105,3 i januar 2022 til 108,2 i februar 2022.

Læs mere her.

De seneste arbejdsløshedstal viser, at arbejdsløsheden i april 2022 ligger på 8,5 pct., hvilket er en nedgang fra tallene i december 2021 som var på 9,2 pct.. Arbejdsløsheden i Italien er dermed stadig i nedgang.

Læs mere her.

Økonomiske nøgletal

Purchasing Manager's Index (PMI)

Den italienske fremstillingsindustri fortsætter på samme niveau i Purchasing Manufacturing Index på 58,3 i februar 2022, hvilket var det samme for januar 2022. Dette er lavere end Italiens PMI i december 2021, hvor den lå på 62,0. Læs mere her.

Læs mere om PMI i Italien her

Dansk eksport til Italien det kommende år

Oven på nedgang i den italienske økonomi som følge af COVID-19, er der nu markant vækst i Italien. Der efterspørgers typisk teknisk viden og know-how ligesom dele af den italienske økonomi oplever kapacitetsudfordringer inden for visse områder. I lyset af genopretningsplanen er der særligt forretningspotentiale inden for grønomstilling, digitalisering, modernisering af sundhedssektoren og modernisering af både primær landbrug og fødevareindustrien. 

handelssituation og eksportmuligheder

Italiens genopretningsplan og nationale hjælpepakker

Den italienske genopretningsplan er på ca. EUR 222 mia., hvoraf EUR 69 mia. er EU-støtte, EUR 123 mia. er EU-genopretningslån og EUR 31 mia. kommer fra national finansiering. Italien vil fokusere investeringer på følgende seks områder: digitalisering, grøn omstilling, infrastruktur, sundhedsområdet, uddannelse og social sammenhængskraft.

Nationale italienske virksomhedsstøtteordninger vil typisk ikke være direkte relevante for danske virksomheder, da de ofte fokuserer på lønkompensation som er rettet mod italiensk domicilerede virksomheder og ansatte. Læs mere her.

Bæredygtighedsfokus og grønne muligheder

EU's genopretningsfond vil byde på øgede eksportmuligheder for danske virksomheder. På linje med ambassaderne i Paris og Madrid mv. arbejder ambassaden i Rom med en plan for, hvordan man kan hjælpe danske virksomheder med at positionere sig ift. at få andel i de italienske investeringer fra EU's genopretningsfond – primært med fokus på grøn omstilling.

Den italienske regering har et mål om at have en energiproduktion på 60 GW fra bæredygtige energikilder i 2030, hvoraf 12 GW vil være fra vind og 3 GW af dette vil være specifikt fra havvindmøller.

Regeringen ser nogle ændringer ift. rammebetingelserne og styringsmodellen hvad angår energi. Ministeriet for den Grønne Omstilling og en ny teknisk kommission er blevet implementeret for bedre at sikre, at de nationale mål er på linje med de forskellige aktionsplaner. Derudover er der også et nyt dekret, som vil understøtte vigtigheden af at udvikle og udforske vindenergi.

Disse ændringer og den overordnede strategi bliver tæt fulgt af ambassaden, hvor der et samspil med myndigheder og relevante ministerier i de forskellige regioner. Dette er f.eks. gældende for Sicilien, hvor der ses et stort potentiale i havvindmøller.

Samtidigt ses der stadig et stort potentiale i Power-to-X sektoren, især for produktionen og benyttelsen af grøn hydrogen, som komplimenterer Italiens måle om større produktion af elektricitet fra vedvarende energikilder.

Digitalisering

Italien er den tredje største økonomi i EU og modtager den største genopretningspakke af alle EU-medlemslandene. Især digitalisering spiller en central rolle i den italienske genopretningsplan. Med EUR 40,7 mia. allokeret til digitalisering er digitaliseringsområdet den næststørste post i den italienske genopretningsplan, hvilket indikerer at Italien er opsat på at fremme netop den dagsorden.

Hovedmålene er at effektivisere den offentlige administration, samtidigt med at motivere en stigning i digital omstilling, samt innovation inden for området. Allerede nu ser man en stigning i digitaliseringen, hvor markedet er i udvikling.

Dette fremgår også som en stor mulighed for danske virksomheder, grundet det danske samfund anses som det mest digitaliserede af alle EU-medlemslande i 2021, hvilket generelt afspejler sig i de løsninger, danske virksomheder kan tilbyde.

Handelsmuligheder

Eksisterende danske strategiske alliancer

Ambassaden er ved at etablere alliancer inden for vand, fødevare- og landbrug, energieffektivisering, vindenergi og grøn omstilling bredt betragtet. Ambassaden arbejder endvidere med at etablere rundbordssamtaler mellem danske og førende italienske virksomheder omkring, hvordan der kan arbejdes sammen om projekter finansieret under genopretningsplanen.

Handelsmuligheder i morgen

Nye muligheder som følge af COVID-19

Grøn teknologi

Der er nye muligheder generelt inden for den grønne omstilling, bl.a. har den italienske genopretningsplan et stort fokus på vedvarende energi som f.eks. indebærer sol, geotermisk, biomasse og vind på land og offshore. Derudover er der et stort fokus på energieffektivisering af private og offentlige bygninger, hvortil der er afsat EUR 14 mia. til forbedringer af private bygninger og 1 EUR mia. til offentlige bygninger. 

Der er etableret en ”superbonus”, som giver et skattefradrag på 110 pct. for energibesparende tiltag mv. Der søges derfor løsninger inden for den grønne omstilling, især også i de italienske byer, hvor der er fokus på energieffektivitet i bygninger, generelle bæredygtige løsninger samt smartcityløsninger. Det efterlader danske virksomheder med en bred vifte af muligheder for at bidrage til vedvarende energi, energieffektivisering i bygninger og industrier samt bidrage med løsninger inden for vand- og affaldshåndtering. 

Vand

Der er afsat EUR 15,06 mia. med henblik på at investere i italienske vandsystemers modstandsdygtighed over for klimaændringerne. Formålet er at reducere vandspredningen drastisk. Inden for vandsektoren er der bl.a. et mål om at påbegynde 75 vedligeholdelses-, udvidelses- og færdiggørelsesprojekter vedr. vandforsyning.

I takt med at The Trade Council Italy har fået styrket deres sektorekspertise inden for vandsektoren, er der opstået rig mulighed for at forstærke samhandlen mellem Italien og Danmark. 

Sundhed

Som følge af den nationale genopretningsplan er der afsat EUR 15,6 mia. til sundhedsområdet samt national finansiering på 4,6 mia. og dermed en samlet investeringspulje på 20,2 mia. til modernisering af offentlige sundhedsydelser samt en bedre behandling og effektivitet, især for at reducere adgangen til hospitalerne, muliggøre overvågning af patienter i hjemmet og fremme sygdomsforebyggelse.

Disse tiltag omfatter digitalisering af offentlige sundhedsydelser, øget brug af sundhedsdata samt indkøb af højteknologisk udstyr og tjenester.

Fødevare og landbrug

Af de samlet EUR 222 mia. i reperationsplanen, er der afsat EUR 4,88 mia. til investeringer i udviklingen af bæredygtigt landbrug og fødevareproduktion – hvor hovedmålet er at reformere sektoren og samtidigt reducere mængden af drivhusgasser. Dette medfører eksportmuligheder for moderne løsninger, såsom agri-tech løsninger, bioløsninger, maskineri og generelt udstyr som kan modernisere sektoren. 

Dette er især et område hvor dansk ekspertise og erfaring er meget eftertragtet, hvorfor den danske ambassade lægger et stort fokus på sektoren. Dette gøres bl.a. i samarbejde med lokale myndigheder og organisationer, for at danne det bedste indblik i hvor danske løsninger potentielt passer ind. Målet er at kunne danne en dansk-italiensk alliance, med virksomheder og stakeholders. 

Transport og logistik

Øget elektrificering og brug af vedvarende energikilder er essentielle aspekter i den grønne omstilling af transportsektoren. Gennem finansiering fra EU’s genopretningsmidler er der fokus på at skabe mere moderne og bæredygtige veje, jernbaner, havne og lufthavne inden for 5 år. 

Større projekter i udbud

Italien har vedtaget lov om implementering af auktioner for investeringer i sol og grøn energi, som er godkendt af EU-Kommissionen. Vestas har f.eks. i oktober 2020 vundet udbud til værdi af DKK 3,5 mia. En nøglefaktor i Italiens genopretningsplan er fokus på teknologier til nedbringelse af kulstofemissioner. Der er især planlagt investeringer inden for sol- og landvindkraft.
Der vil også være fokus på at støtte energisamfund med produktion af vedvarende energi. Dette omfatter installation af 2000 MW ny elproduktionskapacitet til kollektive selvforbrugskonfigurationer og fællesskaber for vedvarende energi, især i kommuner med under 5000 indbyggere.

The Trade Council i Italien

The Trade Council Italy har i løbet af efterår og vinter 2021, på trods af COVID-19, hjulpet en række danske virksomheder med aktiviteter på det italienske marked. Dette fortsætter ind i 2022, med endnu mere fokus på de danske virksomheders muligheder, i takt med den løbende genåbning i Italien. 

The Trade Council Italy har bidraget til flere større enkeltstående projekter med danske virksomheder inden for bl.a. sektorerne energi, miljø, digitalisering, fødevare- og landbrug, vand, sundhed og design, hvor der er fokus på sektorfaglig rådgivning. For at fremme dansk eksport i Italien tilbydes der bl.a. løsninger inden for markedsrapporter, markedsføring, strategisk rådgivning, market entry, partnerdialog, netværksopbygning, go-to-market strategies, promotion-events, etablering af virksomheder samt andre aktiviteter. 

Derudover er der gjort flittig brug af instrumenter så som uofficielle eksportfremstød som grundlag for senere eksport af dansk, grøn know-how.  The Trade Council Italy har også et større projekt til evaluering inden for cirkulær økonomi i samarbejde mellem Danmark og Italien. Endelig er der projekter inden for grøn mode og leverandørkæder mellem Danmark og Italien.

Ambassaden er og har ifm. COVID-19-restriktionerne været en oplagt samarbejdspartner ift. lokal partnerdialog, netværksopbygning, myndighedssamarbejde, facilitering af kontakt til lokale partnere, teknisk bistand og andre aktiviteter, som normalt kræver fysisk tilstedeværelse.

Oplysningerne giver et øjebliksbillede og er ikke udtømmende, da landene – ligesom Danmark – løbende tilpasser indsatsen i lyset af situationen. Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret på de links der er indsat. Det fremgår her på siden, hvornår oplysningerne senest er opdaterede.

Oplysningerne giver et øjebliksbillede og er ikke udtømmende, da landene – ligesom Danmark – løbende tilpasser indsatsen i lyset af situationen. Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret på de links der er indsat. Det fremgår her på siden, hvornår oplysningerne senest er opdaterede.

Kontakt Har du brug for eksportrådgivning i Italien?

Som følge af den danske regerings Eksport- og Investeringspakke 19. april 2020 er priserne for eksportrådgivning hos The Trade Council reduceret signifikant. Samtidigt er der introduceret en fordobling af tilskuddet til fonde for fælles eksportfremme og en stigning i TC-finansieret støtte fra 50 pct. til 75 pct. i 2021.

Kontakt vores leder af handelsafdelingen for yderligere rådgivning.

Loading...

  Eksporthjælp COVID-19 Genstart din eksport med hjælp fra den nye eksport- og investeringspakke

  En bæredygtig genstart af dansk økonomi, eksport og udenlandske investeringer vil være en absolut hovedprioritet for Udenrigsministeriet i 2020 og 2021. 
  Læs mere her om de nye initiativer og den nyoprettede hotline, der skal hjælpe danske eksportvirksomheder med at få ordrebøgerne fyldt.  

  Eksport nyheder Vil du have seneste nyt fra The Trade Council direkte i din indbakke?

  Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så hører du fra os snart.