Gå til indhold
Italien

Situationsrapport fra eksportmarkedet Italien

Italien er nu igen åbnet helt op for at gøre forretninger. Italiens nationale statistikbureau ISTAT estimerer, at Italiens import kommer til at falde med 14,4 pct. i 2020 og vil stige med 7,8 pct. i 2021. Ambassaden har modtaget flere nye henvendelser fra danske virksomheder, der ser muligheder i at bygge forretning op i Italien i de kommende måneder, specielt inden for sundhed og grøn energi men også på områder som f.eks. fødevarer.

Den italienske regering har givet støtte til virksomheder under COVID-19 gennem bevillinger, lån på op til EUR 30.000 og andre økonomiske hjælpepakker. 

Læs mere på den italienske regerings hjemmeside her.

Kan danske virksomheder søge støtte i Italien?

Danske datterselskaber vil kunne søge om økonomisk støtte på lige fod med italienske virksomheder.

covid-19 i italien

Sundhedssituation

Du kan orientere dig om situationen i Italien her

Lokale restriktioner og indrejserestriktioner for erhvervsrejsende

Væsentligste lokale restriktioner:
Coronapas (Green Pass)
Der er krav om at fremvise det europæiske coronapas (i Italien kaldet ”Green Pass”) i en række situationer. Dette gælder først og fremmest i forbindelse med indendørs restaurantbesøg, udendørs forestillinger, events, sportsbegivenheder, museer, kulturinstitutter, svømmehaller, sportshaller, fitnesscentre, messer, konferencer, tema- og forlystelsesparker, spillehaller mv.

Der er ikke krav om at fremvise coronapas ved hotelophold. Der er ikke krav om at fremvise coronapas ved adgang til lufthavne i Italien.

Fra 1. september vil der være krav om at fremvise coronapas i offentlig transport samt på fly og færger, når man rejser mellem regioner i Italien.

Det europæiske coronapas anerkendes lokalt i Italien, hvis du er vaccineret med første stik, har været smittet med COVID-19 (fra udstedelsen af immunitetscertifikatet og op til 180 dage efter første positive PCR-test) eller har en negativ PCR- eller kviktest, der højst må være 48 timer gammel. Alternativt til det europæiske coronapas kan du fremvise et certifikat fra MinSundhed digitalt eller i papirform.

Børn under 12 år er undtaget krav om fremvisning af det europæiske coronapas lokalt i Italien.

Overtrædelse af Green Pass-reglerne vil kunne medføre bøder fra € 400-1000.

For nærmere beskrivelse af de aktuelle restriktioner samt generel rejse-vejledning og rejseråd til erhvervsrejser henvises til ambassadens hjemmeside og afsnittet Coronavirus/COVID-19 Italien.

Læs mere om anvendelsen af det europæiske coronapas lokalt i Italien på det italienske udenrigsministeriums hjemmeside.

Læs mere om det europæiske coronapas her.

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger. Der kan være forskel på restriktionerne i de enkelte regioner og kommuner i Italien.

Læs mere på Italiens officielle turisthjemmeside og på det italienske sundhedsministeriums hjemmeside.

I Danmark anser man erhvervsrejser som anerkendelsesværdige formål. For erhvervsrejsende har UM udarbejdet særlige rejseråd. Du kan orientere dig om rejserådene her.
 

Flyforbindelser

Der er igen direkte fly mellem en lang række destinationer i Italien og Danmark.

økonomien i Italien i lyset af COVID-19

Erhvervsklima

I august 2021 var italienernes forbrugertillid 116,2, hvilket er en betydelig forbedring ift. december 2020, hvor italienske forbrugeres tillid var på 102,4. I august oplevede forbrugertilliden imidlertid et mindre fald i sammenligning med den foregående måned. Dertil faldt virksomheders forventninger fra 115,9,3 til 114,2 i august. Erhvervslivets nuværende tillid er under alle omstændigheder væsentligt højere end i december 2020, hvor den var på 87,7. Læs mere her.

Økonomiske nøgletal

Purchasing Manager's Index (PMI)

Den italienske fremstillingsindustri oplevede en formindskning af sit purchasing manufacturing index til 60,3 pct. i juli 2021 fra 62,2 i juni 2021. Læs mere her.

Læs mere om PMI i Italien her

Dansk eksport til Italien det kommende år

Italiens import (af goder og servicejob) forventes af det nationale statistikbureau ISTAT at stige med 10,4 pct. i 2021. Danske virksomheder vurderes til at opleve mellem 1,5-3 pct. eksportstigning. Dette er baseret på DI´s prognose for dansk eksport generelt

EU genopretning

EU’s genopretningsmidler under NextGenerationEU beløber sig til EUR 192 mia. til Italien, heraf ca. EUR 69 mia. i direkte støtte og resten som lån. Italien supplerer EU-midlerne med nationale midler, så den samlede genopretningsplan vil være på EUR 248 mia. Italien vil fokusere investeringer på følgende områder: digitalisering, grøn omstilling, infrastruktur, sundhedsområdet, uddannelse og social sammenhængskraft.

Læs mere her

Nationale italienske virksomhedsstøtteordninger vil typisk ikke være direkte relevante for danske virksomheder, da de ofte fokuserer på lønkompensation, som er rettet mod italiensk domicilerede virksomheder og ansatte.

handelssituation og eksportmuligheder

Handelssituation

Effekt af COVID-19 på sektorniveau

Data fra april 2020 viser, at COVID-19 har og vil få stor indflydelse på Italiens økonomi. I 3. kvartal 2020 faldt omsætning inden for hotel og turisme med 37,5 pct. Ikke alle sektorer er imidlertid ramt lige hårdt. For eksempel steg E-handel for føde-og dagligvarer med 56 pct. i 2020. Inden for fremstillingsindustrien faldt tekstil og tøjproduktion med 17 pct. og er dermed den hårdest ramte branche inden for sin industrisektor. Hotel, turisme, catering og transport oplever det største fald, hvorimod fødevare- og sundhedsindustrien er mindre ramt og forventes at ville opleve det største opsving i 2021.  Læs mere her. Således bidrog fødevaresektoren til den økonomiske genopretning i 1. kvartal med en kvartalvis vækst på 3,9 pct. Den økonomiske genopretning er desuden hjulpet godt på vej af en boomende vareeksport, som er drevet af en markant stigning i virksomheder, der benytter sig af digital teknologi til onlinesalg.

Hjælpepakker

EU’s genopretningsmidler under NextGenerationEU beløber sig til EUR 192 mia. til Italien, heraf ca. EUR 69 mia. i direkte støtte og resten som lån. Italien supplerer EU-midlerne med nationale midler, så den samlede genopretningsplan vil være på EUR 248 mia. Italien vil fokusere investeringer på følgende områder: digitalisering, grøn omstilling, infrastruktur, sundhedsområdet, uddannelse og social sammenhængskraft.

Nationale italienske virksomhedsstøtteordninger vil typisk ikke være direkte relevante for danske virksomheder, da de ofte fokuserer på lønkompensation som er rettet mod italiensk domicilerede virksomheder og ansatte. Læs mere her

Bæredygtighedsfokus og grønne muligheder

EU's genopretningsfond vil byde på øgede eksportmuligheder for danske virksomheder. På linje med ambassaderne i Paris og Madrid mv. arbejder ambassaden i Rom med en plan for, hvordan man kan hjælpe danske virksomheder med at positionere sig ift. at få andel i de italienske investeringer fra EU's genopretningsfond – primært med fokus på grøn omstilling.

Klimafrontpost

Dertil kommer tiltag under overskriften Rom som klimafrontpost - Green Front Line Embassy.

Digitalisering

Italien rangeres som nr. 25 i EU's Digital Economy and Socitey Index (DESI). Italien scorer højt på 5G-parathed og meget lavt på digitalisering og human skills. 

Handelsmuligheder

Eksisterende danske strategiske alliancer

Alliancer er ved at blive etableret inden for vand, energieffektivisering, vindenergi og grøn omstilling bredt betragtet. Ambassaden arbejder endvidere med at etablere rundbordssamtaler mellem danske og førende italienske virksomheder omkring, hvordan der kan arbejdes sammen om projekter finansieret under genopretningsplanen.

Handelsmuligheder i morgen

Nye muligheder som følge af COVID-19

Der er nye muligheder generelt inden for den grønne omstilling f.eks. renovering af bygninger, grøn energi og digitalisering.

 • Renovering af bygninger med dansk know-how
 • Grøn energi (f.eks. sol, geotermisk, bioanlæg, vind på land land og offshore)
 • Energieffektivisering
 • Dekarbonisering af industrien
 • Grøn mode og design
 • Fødevarer (inkl. madspild og emballage)
 • Digitaliseret sundhedssystem

Større projekter i udbud

Italien har vedtaget lov om implementering af auktioner for investeringer i sol og grøn energi, som er godkendt af EU-Kommissionen. Samlet vil der komme 2-3 udbudsrunder i 2021, og i alt skal der investeres i 4.8 GW. Vestas har f.eks. i oktober 2020 vundet udbud til værdi af DKK 3,5 mia. Og generelt gælder EU's indre marked for udbud og auktioner.

Trade Council i Italien

TC Italy har flere større enkeltstående projekter med danske virksomheder inden for energi, miljø, sundhed og design. Projekterne fokuserer generelt på at øge markedsandele eller komme ind på det italienske marked som ny aktør.

TC Italy har i løbet af efterår og vinter 2020, på trods af COVID-19, hjulpet en række danske virksomheder med aktiviteter på det italienske marked. En større opgave er for en stor dansk virksomhed, der vil ind på markedet for sol, vind og bioenergi. En anden kontrakt er med en dansk SMV inden for opbevaring af grøn energi. Et tredje eksempel er en dansk SMV inden for design, som vil diversificere sin nuværende leverandørkæde til at omfatte ”nearsourcing” fra Italien.

Derudover er der gjort flittig brug af instrumenter så som uofficielle eksportfremstød som grundlag for senere eksport af dansk, grøn know-how. Derudover har TC Italy et større projekt til evaluering inden for cirkulær økonomi i samarbejde mellem Danmark og Italien. Endelig er der projekter inden for grøn mode og leverandørkæder mellem Danmark og Italien.

Ambassaden er og har ifm. COVID-19-restriktionerne været en oplagt samarbejdspartner ift. lokal partnerdialog, netværksopbygning, myndighedssamarbejde, facilitering af kontakt til lokale partnere, teknisk bistand og andre aktiviteter, som normalt kræver fysisk tilstedeværelse.

Oplysningerne giver et øjebliksbillede og er ikke udtømmende, da landene – ligesom Danmark – løbende tilpasser indsatsen i lyset af situationen. Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret på de links der er indsat. Det fremgår her på siden, hvornår oplysningerne senest er opdaterede.

Kontakt Har du brug for eksportrådgivning i Italien?

Som følge af den danske regerings Eksport- og Investeringspakke 19. april 2020 er priserne for eksportrådgivning hos The Trade Council reduceret signifikant. Samtidigt er der introduceret en fordobling af tilskuddet til fonde for fælles eksportfremme og en stigning i TC-finansieret støtte fra 50 pct. til 75 pct. i 2021.

Kontakt vores leder af handelsafdelingen for yderligere rådgivning.

Loading...

  Eksporthjælp COVID-19 Genstart din eksport med hjælp fra den nye eksport- og investeringspakke

  En bæredygtig genstart af dansk økonomi, eksport og udenlandske investeringer vil være en absolut hovedprioritet for Udenrigsministeriet i 2020 og 2021. 
  Læs mere her om de nye initiativer og den nyoprettede hotline, der skal hjælpe danske eksportvirksomheder med at få ordrebøgerne fyldt.  

  Vil du have seneste nyt fra the trade council direkte i din indbakke?

  Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så hører du fra os snart!