Situationsrapport fra eksportmarkedet Australien
I slutningen af 2021 blev de restriktioner, der var indført i forbindelse med udbruddet af Delta-varianten af COVID-19 fjernet, og forretningslivet begyndte at vende tilbage til det normale.
Mellem november og december 2021 blev der tilføjet 64.800 jobs til den australske økonomi. Arbejdsløsheden i februar 2022 er faldet til 4 pct., et det laveste punkt de sidste 13 år. Derudover viste NAB Business Confidence Survey, at tilliden til forretning i Australien er vokset fra fire i januar 2022 til 13 i februar.
Mens genoptagelsen af internationale rejser til Australien og de positive økonomisk trends peger på en tilbagevenden til business as usual, ligger den russisk-ukrainske krise, der har skabet et inflationspres fra stigende brændstofomkostninger, og i mindre grad regionale oversvømmelser i det østlige Australien en lille dæmper på fremtidsudsigterne.
Det overordnede billede er dog optimisme for de australske økonomiske udsigter og fortsættelsen af en stærk indenlandsk efterspørgsel i 2022. En rapport fra Oxford Economics placerer den australske økonomi i en stærk position sammenlignet med andre avancerede økonomier, hvor Australiens samlede økonomiske risiko ligger på 2,4/10, dvs. under gennemsnittet på 3,0. Det forventes at finans-, landbrugs-, sundheds og den offentlige sektor på industriniveau vil forblive stærke.
Ifølge IMF vil Australiens sunde makroøkonomiske fundament før krisen og betydelige finanspolitiske støtte i forbindelse med pandemien sikre, at den australske økonomi fortsætter med at vokse ind i 2022.
Kan danske virksomheder søge om støtte i Australien?
Der har været finansielle støtteforanstaltninger for virksomheder, der opererer i Australien, men disse bliver løbende afviklet, og betingelserne ændres ofte.
Du kan læse mere om den australske regerings hjælpepakker til erhvervslivet via dette link, og du kan læse mere om de enkelte delstaters hjælpepakker via dette link.
Covid-19 i australien
Sundhedssituation
I øjeblikket er Omikron den mest udbredte variant af COVID-19, og den har medført en væsentlig stigning i antallet af tilfælde og hospitalsindlæggelser. Men det australske sundhedssystem har med succes håndteret hospitalsindlæggelserne, set i forhold til Delta-udbruddet sidste år. På grund af variantens mindre alvorlige konsekvenser forventes det ikke, at man vil se nye landsdækkende lockdowns og strammere restriktioner.
Klik her for regelmæssigt opdaterede infektionsrater i Australien. Regeringen begyndte at udrulle vacciner i februar 2021. Klik her for opdateringer om Australiens vaccineudrulning.
Krav til erhvervsrejsende
Der har været finansielle støtteforanstaltninger for virksomheder, der opererer i Australien, men disse bliver løbende afviklet, og betingelserne ændres ofte.
Du kan læse mere om den australske regerings hjælpepakker til erhvervslivet via dette link, og du kan læse mere om de enkelte delstaters hjælpepakker via dette link.
Restriktioner
Australien har fjernet de fleste COVID-restriktioner. Klik her for yderligere og løbende opdateret information om eventuelle indrejserestriktioner.
Flyforbindelser
Det er muligt at flyve mellem Danmark og Australien med en enkelt mellemlanding i f.eks Doha. Fly afgår flere gange om ugen.
økonomien i Australien i lyset af COVID-19
Erhvervsklima
Den australske økonomi er stærk, og økonomer forventer, at den vil vokse i løbet af 2022. Dette skyldes et højt erhvervs- og forbrugertillidsniveau kombineret med en høj efterspørgsel på markedet. Internationalt pres på brændstofomkostningerne medfører stigninger i fragt- og rejseomkostningerne, hvilket igen påvirker priserne. Samlet set er Australiens minedrift og energiressourcer sammen med dets landbrugsprodukter i høj efterspørgsel på grund af krisen mellem Rusland og Ukraine, hvilket holder handelsbalancen stærk.
Økonomiske nøgletal
Purchasing Manager's Index (PMI)
- 52,1 (marts 2020)
- 58,8 (april 2021)
- 61,8 (maj 2021)
- 63,2 (juni 2021)
- 60,8 (juli 2021)
- 51,2 (marts 2021)
- 56,8 (oktober 2021)
- 58,2 (Oktober 2021)
- 54,8 (Oktober 2021)
- 55,1 (marts 2021)
- 46,7(januar 2022)
- 56,6(februar 2022)
Arbejdsløshedssituation
Arbejdsløshedsprocenten i Australien ligger på 4 pct., det laveste niveau siden 2008. I løbet af 2022 forventes arbejdsløsheden at forblive lav, og nogle prognoser forudser et fald på under 4 pct.
Dansk eksport til Australien
Danske virksomheder kan opleve udfordringer med at sende varer til Australien. På trods af dette er der gode muligheder for danske virksomheder inden for en række sektorer.
handelssituation og eksportmuligheder
Handelssituation
Effekt af COVID-19 på sektorniveau
Den australske økonomi er begyndt at komme tilbage efter en afmatning i hele 2021 på grund af Delta-udbruddet. Deloitte har forudsagt, at landbrug, finans, sundhed og den offentlige sektor på brancheniveau fortsat vil stå stærkt.
Situation ift. Danmarks største import- og eksportsektorer
Der foreligger på nuværende tidspunkt ingen data om situationen i forhold til Danmarks største import- og eksportsektor. The Trade Council i Australien identificerer efterspørgsel efter:
- Design: arkitektoniske tjenester, møbler og husholdningsartikler.
- Ren energi: vind, sol, brint, brændselsceller, batterier.
- Sundhedssektoren: herunder alt det, der optimerer medarbejdernes tid, ressourcer eller andet på hygiejneområdet.
Derudover har den victorianske regering nu færdiggjort sin havvindstrategi. I følge denne skal der etableres 2GW inden 2028, 4GW i 2035 og 9GW i 2040.
Frihandelsaftale med EU
Frihandelsforhandlingerne mellem EU og Australien er i gang.Økonomisk genstart
Hjælpepakker
De australske hjælpepakker bliver generelt afviklet, men der kan være pakker til rådighed afhængigt af virksomhed eller sektor. Læs mere her.
Erhvervsstøtteforanstaltninger
Kompensation for faste udgifter
Der er ikke mulighed for støtte eller kompensation for virksomhedernes faste udgifter.
Skatteregler
Det australske skattekontor (Australian Taxation Office, ATO).
Regler for afskedigelser
Der er ingen ændringer i reglerne for afskedigelse af medarbejdere.Bæredygtighedsfokus og grønne muligheder
Regeringen har bebudet en række store projekter, herunder:
- Gasinfrastruktur (52 mio.)
- Early Stage Green Investments (AUD 1,4 mia.)
- Affald og genbrug (AUD 249 mio.)
- CO2-opsamling og -lagring (AUD 50 mio.)
- Oceaner og marine-økosystemer (AUD 67,4 mio.)
- Brint (AUD 70,4 mio.)
Digitalisering
Australien er rangeret som nr. 15 af IMD Digital Competitiveness Ranking. Regeringen har annonceret, at der vil blive investeret AUD 4,5 mia. i "The National Broadbank Network" og yderligere AUD 29,2 mio. på udrulningen af 5G-netværket.
Handelsmuligheder
Strategiske alliancer
Sundhedspleje
COVID-19-udfordringen, en aldrende befolkning, kronisk sygdom og en fortsat indsats for at begrænse sundhedsudgifterne er drivkræfterne i sundhedssektoren i Australien. Nylige regeringsundersøgelser og udtalelser fokuserer på et behov for lighed og levering af tjenester i ældreplejen og handicaptjenesterne. Det giver muligheder i sektoren for danske virksomheder.
For yderligere information, kontakt Senior Commercial Advisor, Michelle Carden på [email protected].
Minealliance
Australien er den næststørste eksportør af mineraler og metaller i verden. Da mange af disse ressourcer er afgørende for den grønne energiomstilling til at bygge vindmøller, solpaneler, batterier osv., skønnes efterspørgslen efter kritiske mineraler at stige med 300 - 900 pct. inden for de næste 20 år. Bæredygtighed er på toppen af dagsordenen for de australske mineselskaber, og de investerer store summer for at nå deres mål. Trade Council har indledt en Sustainable Mining Alliance, der skal forbinde de danske kompetencer inden for den grønne omstilling i den australske minesektor. Alliancen fokuserer i øjeblikket på vedvarende energi, vandforvaltning og produktionsoptimering, men vi ser også muligheder for andre kompetencer.
For yderligere information, kontakt seniorrådgiver Ronnie Dalsgaard på [email protected].
Mad og drikke
Forarbejdning af fødevarer og drikkevarer er Australiens største fremstillingsindustri, og den tegner sig for 27,9 pct. af den samlede produktionsomsætning. Den australske regering har skabt den moderne produktionsstrategi (MMS) for at hjælpe producenterne med at blive mere konkurrencedygtige og udvikle stærkere forsyningskæder. The Trade Council udviklede "Food & Beverage Sustainable Alliance Program", der supplerer den australske regerings initiativ til at øge bæredygtigheden og ressourceoptimeringen inden for sektoren. Disse initiativer åbner muligheder for bæredygtige grønne danske teknologier og services inden for disse sektorer.
For yderligere information, kontakt Senior Advisor, Dorothy Dellosa på [email protected].
Handelsmuligheder i morgen
Strategiske alliancer under udvikling
Havvind
I 2021 vedtog den føderale regering Offshore Electricity Infrastructure Bill, som vil fjerne en vigtig barriere for udviklingen af store havvindprojekter. Det har skabt en mulighed for danske havvindløsninger.
For yderligere information, kontakt Mads Prange Kristiansen på [email protected].
Affaldshåndtering
Den australske affaldshåndteringssektor har været helt afhængig af deponering og var tidligere afhængig af eksport til Kina. Det kinesiske forbud mod affaldsimport vil sammen med stigende affaldsafgifter give muligheder for danske bæredygtige affaldshåndteringsløsninger.
For yderligere information, kontakt Mads Prange Kristiansen på [email protected].
The Trade Council i Australien
The Trade Council kan hjælpe danske virksomheder med at komme ind på markedet, ligesom de også kan være med til at udvide en virksomheds tilstedeværelse på markedet. I lyset af de fortsatte rejserestriktioner er ambassaden/generalkonsulatet en oplagt samarbejdspartner i forhold til lokal partnerdialog, netværksopbygning, regeringssamarbejde, facilitering af kontakten med lokale samarbejdspartnere, teknisk bistand og andre aktiviteter, der normalt kræver fysisk tilstedeværelse.
The Trade Council i Australien har været i stand til at hjælpe med udfordringer med markedsadgang som følge af COVID-19. På trods af pandemien er en række virksomheder med bistand fra The Trade Council med succes kommet ind på det australske marked.
Har du brug for yderligere rådgivning, kan du kontakte vores handelschef.
KONTAKT har du brug for Eksportrådgivning i australien?
Som følge af den danske regerings Eksport- og Investeringspakke 19. april 2020 er priserne for eksportrådgivning hos The Trade Council reduceret signifikant. Samtidigt er der introduceret en fordobling af tilskuddet til fonde for fælles eksportfremme og en stigning i TC-finansieret støtte fra 50 pct. til 75 pct. i 2021.
Kontakt vores leder af handelsafdelingen for at mere herom.