Gå til indhold
Australien

Situationsrapport fra eksportmarkedet Australien

Den australske økonomi er fortsat stærk og voksende. Beskæftigelsen er stigende og virksomhederne investerer mere. Samtidig er inflationen er på det højeste niveau i 30 år og renten er stigende, hvilket resulterer i, at den australske forbrugertillid er dalende.

COVID-19 restriktionerne er stort set alle blevet fjernet, og erhvervslivet er vendt tilbage til normal funktion.

Arbejdsløsheden er faldet til 3,5 pct. i juni, hvor der er kommet 54.000 flere i beskæftigelse. Det er den laveste arbejdsløshed i næsten 50 år.

Den årlige consumer price index-inflation er steget til 6,1 pct., det højeste i 30 år.  Stigninger er primært drevet af højere boligbyggeriomkostninger, brændstof priser og møbelomkostninger. Inflationen afspejles i forbrugerstemningen. Westpac-Melbourne Instituttets australske forbrugertillidsindeks er faldt til 81,2 i august fra 83,8 i juli, hvilket markerer den laveste læsning siden august 2020.

I erhvervslivet er tilliden modsat stigende – i juni steg den fra 2 til 7 på indekset udarbejdet af National Australia Bank. Det er især inden for byggeri, detailhandel, engroshandel, fremstilling og minedrift, erhvervstilliden er steget, selvom problemer i forsyningskæden fortsat påvirker de fleste sektorer.

Den Internationale Valutafond har forudsagt en vækst for Australien på 3,8 pct. i 2022, hvilket placerer landet i en bedre position end andre sammenlignelige økonomier i regionen (Japan på 1,7 pct. og Sydkorea på 2,3 pct.)

Kan danske virksomheder søge om støtte i Australien?

Der har været finansielle støtteforanstaltninger for virksomheder, der opererer i Australien, men disse bliver løbende afviklet, og betingelserne ændres ofte.

Du kan læse mere om den australske regerings hjælpepakker til erhvervslivet via dette link, og du kan læse mere om de enkelte delstaters hjælpepakker via dette link.

Covid-19 i australien

Sundhedssituation

Australske sundhedsmyndigheder mener, at Australien har ramt sit højdepunkt af Omikron-bølgen.

Klik her for regelmæssigt opdaterede smittetal i Australien. Regeringen begyndte at udrulle vacciner i februar 2021. Klik her for opdateringer om Australiens vaccineudrulning.

Krav til erhvervsrejsende

Australien har åbnet grænser for internationale ankomster igen. Denne politik er landsdækkende. Rejsende skal vaccineres og bevis for vaccination er påkrævet.

I Danmark betragtes forretningsrejser som et anerkendeligt formål. For forretningsrejsende har UM udarbejdet særlige rejsevejledninger. Klik her for at lære mere om rejsetips.

Du kan også finde mere information på den australske regerings hjemmeside.

Restriktioner

Australien har fjernet de fleste COVID-restriktioner. Klik for for yderligere og løbende opdateret information om eventuelle indrejserestriktioner.

Flyforbindelser

Det er muligt at flyve mellem Danmark og Australien med en enkelt mellemlanding i f.eks. Doha.  Fly afgår flere gange om ugen.

Australien i lyset af COVID-19

Erhvervsklima

Den australske økonomi er stærk, og økonomer forventer, at den vil vokse i løbet af 2022. Det skyldes et højt erhvervstillidsniveau kombineret med en høj efterspørgsel på markedet. 

Internationalt pres på brændstofomkostningerne medfører stigninger i fragt- og rejseomkostningerne, hvilket igen påvirker prisniveauet.  Samlet set er Australiens minedrift, energiressourcer og landbrugsprodukter i høj efterspørgsel på grund af krisen i Ukraine, hvilket holder den australske handelsbalance stærk.

Økonomiske nøgletal

Indkøbschefens indeks (PMI)

 • 52,1 (November 2020)
 • 58,8 (april 2021)
 • 61,8 (maj 2021)
 • 63,2 (juni 2021)
 • 60,8 (juli 2021)
 • 51,2 (august 2021)
 • 56,8 (september 2021)
 • 58,2 (oktober 2021)
 • 54,8 (november 2021)
 • 55,1 (december 2021)
 • 46,7 (januar 2022)
 • 56,6 (februar 2022)
 • 55,7 (marts 2022)
 • 58,4 (april 2022)
 • 52,4 (maj 2022)
 • 54,0 (juni 2022)
 • 52,5 (juli 2022)

Arbejdsløshedssituation

Arbejdsløsheden i Australien ligger på 3,5 pct. I løbet af 2022 forventes arbejdsløsheden at forblive lav.

Dansk eksport til Australien

Danske virksomheder kan opleve udfordringer med at sende varer til landet.  På trods af dette er der gode muligheder for danske virksomheder inden for en række sektorer, herunder:

 • Power-to-X
 • Sundhedspleje
 • Minedrift
 • Mad og drikke.

handelssituationen

Handelssituation

Effekt af COVID-19 på sektorniveau

Den australske økonomi er begyndt at komme på fode igen selvom både landbrugs-, mine- og detailsektoren stadig oplever problemer omkring tiltrækning af personale. Forsyningskædeproblemer fortsætter med at påvirke de fleste sektorer i økonomien.

Situationen i forhold til Danmarks største import- og eksportsektor

Der foreligger på nuværende tidspunkt ingen data om situationen i forhold til Danmarks største import- og eksportsektor. Australiens Handelsråd kan se en stor efterspørgsel efter:

 • Design: Arkitektoniske tjenester, møbler og husholdningsartikler.
 • Grøn energi: Vind, sol, brint, brændselsceller, batterier.
 • Sundhedssektoren: Herunder alt det, der optimerer medarbejdernes tid, ressourcer eller andet på hygiejneområdet.

Derudover har delstatsregeringen i Victoria annonceret en vision om at genere energi fra havvind. Det omfatter en indledende etablering af 2GW inden 2028, med mål om hhv. 4GW i 2035 og 9GW i 2040.

Frihandelsaftale med EU

Frihandelsforhandlingerne mellem EU og Australien er i gang, med håb fra begge parter om at afslutte aftalen inden udgangen af 2022.

Økonomisk Genstart

Hjælpepakker

Hjælpepakker bliver løbende afviklet, men der kan være pakker til rådighed afhængigt af virksomheden.  Læs mere her.

Bæredygtig genstart

Regeringen har bebudet en række større projekter, herunder:

 • 20 mia. AUD til at fremskynde dekarboniseringen af elnettet.
 • 300 millioner AUD til at levere samfundsbatterier og opbevaring af solenergi i hele Australien.
 • 3 mia. AUD til støtte af produktion af vedvarende energi og lavemissionsteknologier.
 • 500 millioner AUD til ladestationer til elbiler og brinttankningsinfrastruktur.

Digitalisering

Australien er rangeret som nr. 15 af IMD Digital Competitiveness Ranking. Regeringen har annonceret, at der vil blive investeret AUD 4,5 mia. i "The National Broadbank Network"-udbyder, samt at der vil blive brugt yderligere AUD 29,2 mio. på udrulningen af 5G-netværket.

 

Handelsmuligheder i dag

Strategiske alliancer

Power-to-X

Australien har nogle af de største Power-to-X projekter i verden med over 20 projekter i gigawatt-skala. The Trade Council vil i samarbejde med Dansk Industri drive en handelsdelegation til Australien i oktober 2022. Den kan du læse mere om her.

Sundhedspleje

COVID-19, en aldrende befolkning, kronisk sygdom og en fortsat indsats for at bremse sundhedsudgifterne er udfordringerne i den australske sundhedssektor. Nylige regeringsforespørgsler og erklæringer fokuseret på et behov for lighed og levering af tjenester inden for ældrepleje og handicaptjenester giver muligheder i sektoren for danske virksomheder.

For yderligere information, kontakt venligst Senior Commercial Advisor, Michelle Carden på [email protected]

Minedrift-alliance

Australien er den næststørste eksportør af mineraler og metaller i verden. Fordi mange af disse ressourcer er afgørende elementer i den grønne energiomstilling, f.eks. indgår de i konstruktion af vindmøller, solpaneler, batterier o.l., skønnes efterspørgslen efter kritiske mineraler at stige med 300-900 pct. inden for de næste 20 år.

Bæredygtighed står øverst på dagsordenen for de australske mineselskaber, og de investerer store beløb for at nå deres mål. The Trade Council har igangsat en Sustainable Mining Alliance, der skal koble de danske kompetencer inden for grøn omstilling til den australske minesektor. Alliancen fokuserer i øjeblikket på vedvarende energi, vandforvaltning og produktionsoptimering, men vi byder andre konkurrencemæssige kompetencer velkommen.

For yderligere information, kontakt seniorrådgiver Ronnie Dalsgaard, [email protected]

Mad og drikke

Føde- og drikkevareforarbejdning er Australiens største fremstillingsindustri, og den tegner sig for 27,9 pct. af den samlede produktionsomsætning. Den australske regering har skabt Modern Manufacturing Strategy (MMS) for at hjælpe producenterne med at blive mere konkurrencedygtige og udvikle stærkere forsyningskæder.

The Trade Council udviklede "Food & Beverage Sustainable Alliance Program", der supplerer den australske regerings initiativ til at øge bæredygtigheden og ressourceoptimeringen inden for sektoren. Disse initiativer sammen med sektorerne udfordrer åbne muligheder for bæredygtige grønne danske teknologier og ydelser.

For yderligere information, kontakt venligst Senior Advisor, Dorothy Dellosa, [email protected].

Handelsmuligheder i morgen

Strategiske alliancer under udvikling

Havvind

I 2021 introducerede den føderale regering ”Offshore Electricity Infrastructure Bill” der fjernede en vigtig barriere for udviklingen af store havvindenergiprojekter. Det har skabt mulighed for danske havvindløsninger.

For yderligere information kontakt Mads Prange Kristiansen, [email protected].

Affaldshåndtering

Den australske affaldshåndteringssektor har været helt afhængig af deponering og var tidligere også stærk afhængig af eksport til Kina. Det kinesiske affaldsforbud vil sammen med stigende affaldsafgifter give muligheder for danske bæredygtige affaldshåndteringsløsninger.

For yderligere information kontakt Mads Prange Kristiansen, [email protected].

Erhvervsstøtteforanstaltninger

Tilskud til medarbejdere

Der er finansiel bistand og støtte til australske virksomheder og SMV'er, som dog gradvist er ved at blive udfaset.

Læs mere om Pandemic Leave Disaster Payment her.

Læs mere om statsstøtte til erhvervslivet" og "stats- og arealtilskud og bistand her.

Kompensation for faste udgifter

Der er ikke mulighed for støtte eller kompensation for virksomhedernes faste udgifter.

Skatteregler

Det australske skattekontor (ATO) tilbyder en række foranstaltninger til at hjælpe virksomheder under COVID-19-pandemien.

Læs mere støtte til virksomheder og arbejdsgivere her.

Regler for afskedigelser

Der er ingen ændringer i reglerne for afskedigelse af medarbejdere.

Betalingsbetingelser og kredit

Det australske skattevæsen har annonceret en række administrative foranstaltninger for at hjælpe virksomheder, der oplever vanskeligheder med at overholde skattefritagelserne på grund af konsekvenserne af COVID-19.

Læs mere her.

The Trade Council i Australien

The Trade Council i Australien kan hjælpe danske virksomheder med at komme ind på markedet, ligesom de også kan være med til at udvide en virksomheds tilstedeværelse på markedet.

I lyset af de fortsatte rejserestriktioner er ambassaden en oplagt samarbejdspartner i forhold til lokal partnerdialog, netværksopbygning, regeringssamarbejde, facilitering af kontakten med lokale samarbejdspartnere, teknisk bistand og andre aktiviteter, der normalt kræver fysisk tilstedeværelse.

Erhvervsstøtteforanstaltninger

Tilskud til medarbejdere

Der er finansiel bistand og støtte til australske virksomheder og SMV'er, som dog gradvist er ved at blive udfaset.


Læs mere her om Pandemic Leave Disaster Payment

Læs mere om "Statsstøtte til erhvervslivet" og "stats- og arealtilskud og bistand"

Kompensation for faste udgifter

Der er ikke mulighed for støtte eller kompensation for virksomhedernes faste udgifter.

Skatteregler

Det australske skattekontor (ATO) tilbyder en række foranstaltninger til at hjælpe virksomheder under COVID-19-pandemien.

Læs mere her Support til virksomheder og arbejdsgivere

Regler for afskedigelser

Der er ingen ændringer i reglerne for afskedigelse af medarbejdere.

Betalingsbetingelser og kredit

Det australske skattevæsen har annonceret en række administrative foranstaltninger for at hjælpe virksomheder, der oplever vanskeligheder med at overholde skattefritagelserne på grund af konsekvenserne af COVID-19.

Læs mere her

The Trade Council i Australien

The Trade Council i Australien kan hjælpe danske virksomheder med at komme ind på markedet, ligesom de også kan være med til at udvide en virksomheds tilstedeværelse på markedet.

I lyset af de fortsatte rejserestriktioner er ambassaden en oplagt samarbejdspartner i forhold til lokal partnerdialog, netværksopbygning, regeringssamarbejde, facilitering af kontakten med lokale samarbejdspartnere, teknisk bistand og andre aktiviteter, der normalt kræver fysisk tilstedeværelse.

Oplysningerne giver et øjebliksbillede og er ikke udtømmende, da landene – ligesom Danmark – løbende tilpasser indsatsen i lyset af situationen. Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret på de links der er indsat. Det fremgår her på siden, hvornår oplysningerne senest er opdaterede.

Har du brug for yderligere rådgivning, kan du kontakte vores handelschef.

KONTAKT har du brug for Eksportrådgivning i australien?

Som følge af den danske regerings Eksport- og Investeringspakke 19. april 2020 er priserne for eksportrådgivning hos The Trade Council reduceret signifikant. Samtidigt er der introduceret en fordobling af tilskuddet til fonde for fælles eksportfremme og en stigning i TC-finansieret støtte fra 50 pct. til 75 pct. i 2021.

Kontakt vores leder af handelsafdelingen for at mere herom.

Loading...

  Eksporthjælp COVID-19 Genstart din eksport med hjælp fra den nye eksport- og investeringspakke

  En bæredygtig genstart af dansk økonomi, eksport og udenlandske investeringer vil være en absolut hovedprioritet for Udenrigsministeriet i 2020 og 2021. 
  Læs mere her om de nye initiativer og den nyoprettede hotline, der skal hjælpe danske eksportvirksomheder med at få ordrebøgerne fyldt.  

  Eksport nyheder Vil du have seneste nyt fra The Trade Council direkte i din indbakke?

  Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så hører du fra os snart.