Gå til indhold
vandteknologi

Amerikanerne tørster efter danske løsninger

Det går godt for dansk vandteknologi. Faktisk strømmer danske løsninger over Atlanten, og eksporten af vandteknologi til det amerikanske marked er steget med 12,3 procent fra 2016 til 2017 og ligger nu på 1.26 mia. kroner.

USA er nu det tredjestørste marked for eksport af dansk vandteknologi, kun overgået af Sverige og Tyskland. Det skal endda ses i lyset af et fald i den samlede vareeksport til netop det amerikanske marked. Det viser nye tal fra Miljøstyrelsen.

”Det amerikanske markeds potentiale udgør mere end 150 mia. dollars, og der er udsigt til yderligere investeringer for over 700 mia. dollars i de kommende årtier. Det er derfor virkelig gode nyheder, at danske virksomheder i stigende grad realiserer det enorme potentiale, vi ser på det amerikanske vandmarked,” siger Jacob Vind, leder af Trade Councils Water Technology Alliance (WTA).

Vigtige nye partnerskabsaftaler

En del af forklaringen på den markante stigning i eksporten tillægges den model, som WTA arbejder efter – den såkaldte WTA-model. WTA-modellen søger at forbinde danske vandvirksomheder til nordamerikanske kunder og fagfolk, med målet om at øge dansk eksport samt fostre international vidensdeling i vandsektoren.

Gennem den senere tid er der blevet underskrevet flere vigtige eksportaftaler mellem WTA og amerikanske samarbejdspartnere:

I slutningen af april underskrev danske spildevandsvirksomheder fra WTA et fyrtårnsprojekt med spildevandsanlægget Downers Grove Sanitary District, der servicerer spildevand fra mere end 60.000 personer i Chicago-området. Projektet er søsat for at renovere spildevandsanlægget efter dansk forbillede, ligesom de danske virksomheders erfaring skal optimere anlægget. Samtidig vil de danske virksomheder opnå ny værdifuld indsigt i den amerikanske spildevandsindustri.

Den nyeste aftale indgået er et samarbejde med det anerkendte Stanford University og danske grundvandsvirksomheder fra WTA. Sammen skal de videreudvikle danske vandteknologiske løsninger og bringe dem i anvendelse i Californiens nye grundvandsprogram.

”Det danske hjemmemarked er i mange tilfælde 10-20 år foran det amerikanske, hvilket betyder at danske løsninger både tilbyder høj kvalitet og ofte udfordrer de amerikanske samarbejdspartnere til at tænke ud af boksen,” siger Jacob Vind.

Kina og USA har byttet plads

 Det amerikanske og kinesiske marked har byttet plads mellem 2016 og 2017, og vareeksporten af vandteknologi til det amerikanske marked har således sidste år overhalet det kinesiske marked sammenlignet med 2016.

”Den flotte vækst i eksporten til det amerikanske marked tyder klart på, at WTA’ens særlige model fungerer. Vi kan virkelig se, at danske vandforsyninger og virksomheders tilstedeværelse på markedet koordineret med Udenrigsministeriets og Miljøstyrelsens indsats kan skabe stor opmærksomhed omkring danske løsninger. Modellen kan afgjort styrke dansk vandteknologieksport - både i USA og på andre attraktive markeder”, siger Mikkel Hall, kontorchef i Miljøstyrelsen.

Yderligere information:

Miljøstyrelsen: Mikkel Hall, kontorchef i Vandforsyning, tlf: +45 25528569, e-mail:
[email protected]

Kontakt os, hvis du vil høre mere

Loading...

    Fakta

    • Den danske vandbranches Vandvision har et mål om fordobling af eksporten af vandteknologi fra 15 mia. i 2013 til 30 mia. kr. inden 2025.
    • En fordobling af vareeksporten på vandteknologiområdet fra 2013 frem mod 2025 ville kræve en gennemsnitlig årlig stigning i vareeksporten på 5,9 procent. Den gennemsnitlige årlige vækst fra 2013-2017 har imidlertid været på 3,0 procent. Det betyder, at eksporten fra 2018 og frem skal stige med minimum 7,5 procent, hvis vandvisionens mål om en fordobling af vareeksporten skal nås.
    • WTA-modellen er en best-practice model, hvormed Trade Councils Water Technology Alliance forbinder danske vandvirksomheder til nordamerikanske kunder og fagfolk, med målet om at øge dansk eksport, dele viden og fostre samarbejde i vandsektoren via en alliancebaseret struktur.
    • WTA består af forsyningsselskaber i 3Vand samarbejdet (Aarhus Vand, BIOFOS, HOFOR og VCS), samt virksomhederne Applied Biomimetic, AVK, Danfoss, DHI, Grundfos, I-GIS, Kamstrup, Landia, Leif Koch A/S, LINAK, NISSEN Energiteknik, Rambøll, SkyTEM Surveys, Smith Innovation, and Stjernholm A/S. WTA er blevet til med støtte fra Industriens Fond.