Gå til indhold
spanien 

Spanien vinker farvel til sin "solskat"

Spanien forsøger at sætte tempo i landets grønne energiomstilling. Det sker med afskaffelsen af den såkaldte ”solskat” samt en række andre tiltag og giver danske producenter af vedvarende energi nye muligheder på det spanske marked.

Det spanske parlament vedtog i oktober måned en ny lov, som sløjfer den omstridte ”solskat” og samtidig fjerner andre begrænsninger på egenproduktion af el med vedvarende energikilder. Den nye lov gør det ydermere lovligt at deles om egenproduceret energi, hvilket betyder, at fx beboere i et lejlighedskompleks nu kan drage nytte af den samme energikilde.    

 

Den såkaldte ”solskat,” der pålagde selvproducenter en afgift på 7 procent for opkobling og brug af elnettet, betød, at det ikke var rentabelt for mindre producenter at egenproducere el.

”Vores land frigør endelig sig selv fra den store absurditet, der er blevet hånet af de fleste internationale observatører, nemlig solskatten,” sagde den spanske minister for økologisk transition Terese Ribera på en pressekonference i forbindelse med vedtagelsen af loven.


Bortfaldet af den såkaldte solskat er en virkelig god nyhed for danske producenter af vedvarende energiløsninger til egenproduktion. Behovet for disse løsninger vil stige meget hernede de kommende år, og The Trade Council i Spanien står klar til at hjælpe de danske producenter med at gribe de nye muligheder på det spanske marked.

Lars Gade Holm, Handelschef Den danske Ambassade i Madrid

God nyhed for dansk eksport

Det ventes, at den nye lov vil åbne op for en stor stigning i antallet af både privatpersoner, virksomheder og boligforeninger, der satser på egenproduktion i de kommende år. Dette kan i den grad også komme danske energivirksomheder til gavn, vurderer handelschefen på den danske ambassade i Madrid, Lars Gade Holm.

 

”Bortfaldet af den såkaldte solskat er en virkelig god nyhed for danske producenter af vedvarende energiløsninger til egenproduktion. Behovet for disse løsninger vil stige meget hernede de kommende år, og The Trade Council i Spanien står klar til at hjælpe de danske producenter med at gribe de nye muligheder på det spanske marked,” siger Lars Gade Holm, handelschef på den danske ambassade i Madrid.

 

Forbedret konkurrenceevne

Med den nye lov har de spanske parlamentarikere desuden fjernet en række bureaukratiske begrænsninger såsom kravet om registrering af egenproducenter på lige fod med en hvilken som helst anden energiproducent. Fra nu af skal kun installationer med kapacitet på over 100 kW indskrives i registret for elproducenter.

Den spanske regering vurderer, at loven vil betyde, at elpriserne falder, og at den vil forbedre konkurrenceevnen i flere sektorer såsom landbruget, hvor egenproduktion kan være med til at nedbringe energiomkostningerne.

Restriktionerne i den hidtidige lov begrænsede antallet af personer og virksomheder, der kastede sig ud i egenproduktion af elektricitet. Der var ved den nye lovs vedtagelse således kun 1.196 MW egenproduktionsinstallationer i Spanien, hvoraf 170 MW brugte vedvarende energikilder til produktionen.


Fakta

Der var ved den nye lovs vedtagelse kun 1.196 MW selvproduktionsinstallationer i Spanien, hvoraf 170 MW brugte vedvarende energikilder til produktionen

Der fandtes kun lige under 1.000 egenproducenter i det solrige Spanien, sammenlignet med over 1 mio. i Tyskland.

Vil du vide mere om din virksomheds muligheder i Spanien?

Så kontakt os og hør nærmere.

Loading...

    Vil du vide mEre? Læs vores relaterede indhold

    Loading...