Gå til indhold
finland/Estland

Øgede forsvarsbudgetter giver nye muligheder i Finland og Estland

Både den finske og den estiske regering har valgt at øge deres forsvarsbudgetter for de kommende år. Ambassaderne i Finland og Estland har arrangeret en netværkstur for danske forsvars-, teknologi- og sikkerhedsvirksomheder, der vil ind på det estiske og finske marked. Læs her, hvordan din virksomhed kan komme med.

Forsvarsbudgetterne i Den Finske Bugt står til at få et nøk opad i løbet af de kommende år. Finlands forsvarsbudget øges fra DKK 21,6 milliarder i 2017 til DKK 33,5 milliarder frem til 2022, mens Estlands forsvarsbudget øges fra DKK 3,9 milliarder i 2018 til DKK 4,4 milliarder i 2019.

Den finske regering har dertil fremsat en udenrigs- og sikkerhedspolitik, der skal styrke Finland og forbedre den finske befolknings sikkerhed og levestandard. Og på den anden side af Østersøens østligste bugt har det estiske forsvarsministerium i sin udviklingsplan for 2020-2023 godkendt større investeringer til estiske forsvarskredses kommando-, kommunikations- og bekæmpelsesstøttekapacitet.  

De stigende forsvarsbudgetter viser, at de finske og estiske forsvar vil have behov for at ekspandere i ønsket om at styrke deres militære position de kommende år – et behov som danske virksomheder kan være med til at dække.

"Der er en rigtig god mulighed for, at danske virksomheder kan komme på banen i forbindelse med to historisk store stigninger i forsvarsbudgetterne. Fra finsk og estisk side vil man meget gerne samarbejde med danske virksomheder”, fortæller handelsrådgiver på den danske ambassade i Helsingfors, Troels Jakobsen. 

Sikkerhed på alle forsvarets fronter

De øgede forsvarsbudgetter i både Finland og Estland er en oplagt mulighed for, at danske virksomheder kan øge deres eksport. Både finske og estiske forsvarsvirksomheder og forsvarsindustriorganisationer er meget interesserede i at samarbejde med danske virksomheder. Et øget samarbejde kan bidrage til ny viden parterne imellem og et styrket samarbejde mellem landene. Et samarbejde vil således ikke kun være til gavn for den enkelte virksomhed, men er også en mulighed for yderligere samarbejde på tværs af landegrænserne og måske i andre tredjelande.

Både Finland og Estland har brede forsvarsbehov, som skal dækkes, og det er derfor muligt for en bred vifte af danske virksomheder at byde ind. Den danske industri dækker nemlig over et bredt spektrum af virksomheder inden for forsvarsindustrien, hvorfor der er rig mulighed for at kunne indgå fordelagtige samarbejdsaftaler inden for både forsvars-, teknologi- og sikkerhedsindustrien.

Der er fra finsk side fokus på en række funktioner i forbindelse med forsvarets budgetforøgelse – blandt andet inden for cyber sikkerhed, efterretningsudstyr, kampsystemer samt opgradering af eksisterende faciliteter.

I Estland er der ligeledes et bredt fokus på samarbejde fra forsvarsministeriet. De skal således have dækket behov inden for kommando- og kommunikationsevner, kampstøtteevne, software og hardware til cyber sikkerhed, nattesynsudstyr, skud- samt splintersikkert udstyr, skydevåben, maskingeværer og ammunition.

Hvad så nu?

For at udnytte mulighederne på det finske og estiske marked har ambassaderne i Helsinki og Tallinn samt CenSec (Center for Defence, Space & Security) arrangeret en 3 dages tur til de to markeder. Dette sker med hjælp fra alle relevante partnere: Det finske forsvar, det finske forsvarsministerium, den finske forsvarsindustri (AFDA), det estiske forsvarsministerium, estisk strategisk indkøbskontor og den estiske forsvarsindustri. Fra dansk side vil forsvarsattachéen i Vilnius og Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse deltage i fremstødet og understøtte de danske virksomheder, mens CenSec er strategisk dansk partner for fremstødet.

Forsvarsbesøget finder sted fra d. 6. til d. 9. maj. For mere information, pris og tilmelding se fact sheet her. Tilmeldingen sker via følgende registreringsformular.

forsvarsbudgettet i estland

  • Forsvarsbudgettet øges fra DKK 3,9 milliarder i 2018 til DKK 4,4 milliarder i 2019
  • Forsvarsbudgettet øges fra 2,14 procent af BNP i 2018 til 2,16 procent af BNP i 2019
  • Overgår NATO’s målsætning om at bruge minimum 20 procent af forsvarsbudget på investeringer i militær materiel
  • Vil være blandt de fire lande i NATO, der bruger den største andel af BNP på forsvarsbudgettet

forsvarsbudgettet i finland

  • Forsvarsbudgettet øges fra 2,9 milliarder EUR i 2017 til 4,5 EUR milliarder i 2022
  • Forsvarsbudgettet øges fra 1,3 procent af BNP i 2017 til 1,6/1,7 procent af BNP i 2022, og Finland vil dermed være blandt de 70 lande i verden, der bruger den største andel af BNP på forsvarsbudgettet
  • Forsvarsbudgettet vil have en årlig vækstrate på 11,25 procent

vil du høre mere om netværksturen til finland og estland?

Så kontakt os og hør nærmere.

Loading...
    Loading...