Gå til indhold
FRANKRIG

Ny fransk energi- og klimaplan skaber muligheder inden for offshore vind

Med Frankrigs energi- og klimaplan for 2030 forventes det, at landet bliver en af Europas fire største producenter af vindenergi. Det er en udvikling, som skaber efterspørgsel hos danske producenter inden for vindmølleindustrien.
I april 2020 indgav Frankrig sin nationale energi- og klimaplan til Europa-Kommission. Planen sigter efter 33 procent bæredygtig energi i landets energimix i 2030. Vindenergi har potentiale til at kunne levere halvdelen. 
 
Den franske regering har ambitioner om, at 5,2-6,2 GW vind skal produceres af offshore vindmøller før 2028. Som led i dette sigter regeringen efter betydelige investeringer i flydende havvindmølleparker inden 2021. 
 
Planen tegner et ambitiøst, men realistisk, billede af energitransformationen i Frankrig, hvor man allerede i 2023 sigter efter en operationel vindkapacitet på 2,4 GW – et mål, som forventes nået gennem færdiggørelsen af allerede tildelte projekter. 

Den franske regering udbyder adskillige projekter frem mod 2030

Som led i udviklingen af produktion af offshore vindenergi i Frankrig ønsker regeringen at vedligeholde en stabil og simpel procedure for godkendelse af nye projekter. Det omfatter forkortelse af behandlingstiden for godkendelse, så der under udviklingen vil være tid til at arbejde på at begrænse vindmølleparkernes miljøpåvirkning. Det er en positiv udvikling, der minder en del om den danske tilgang til udbud af projekter. 
 
Der er allerede nu planlagt udbud af både bundfaste og flydende havvindmølleparker frem mod 2028. 
 

Udbud på offshore vindmølleparker

Som en del af Frankrigs energi- og klimaplan for 2030 vil der i år iværksættes et udbud på 1 GW offshore vindkapacitet i de franske dele af den engelske kanal ud for Normandiet – i et udviklingsområde kaldet Manche Est Mer du Nord. 

I 2021 til 2022 vil yderligere 0,5 til 1 GW vindkapacitet blive udbudt i et område navngivet Sud-Atlantique, som ligger ud for Frankrigs sydvestlige kyst. Dog kan en del af dette udbud tilskrives det forestående offshore vindprojekt på 0,5 til 1 GW ud for Île d’Oléron, en ø i Nouvelle-Aquitaine-regionen. 

Herefter planlægger den franske regering at arrangere tre separate udbud på flydende havvindmølleparker i 2021-2022, hver med en vindkapacitet på 250 MW. Den første budrunde i 2021 vil være i de sydlige farvande i Bretagne (Bretagne Sud), mens de to andre i 2022 er planlagt til områder i Middelhavet. Yderligere 1 GW offshore vind, som skal produceres af bundfaste vindmølleparker, vil blive udbudt i 2023. Her er den geografiske placering endnu ikke bestemt.

Fra 2024 til 2028 planlægger den franske regering at udbyde 1 GW kapacitet om året, der kan tildeles både bundfaste og flydende vindmølleparker.

Er man en dansk virksomhed i vindindustrien, er det nu, man skal springe ombord

Den nye franske energi- og klimaplan skaber en øget efterspørgsel på offshore vindmølleparker og kan gøre Frankrig til en af Europas fire største producenter af vindenergi. Det er et momentum, som danske virksomheder har ventet på det seneste årti, og som de nu har mulighed for at gribe i takt med, at projekterne udbydes. 

Dette momentum har Siemens Gamesa allerede grebet, og med 2,5 GW projekter i ordrebogen på det franske marked er de positivt stemt over for udviklingen. Kasper Yttesen, Head of New Markets hos Siemens Gamesa, forstår dog godt, at man som dansk virksomhed kan være skeptisk over for udviklingen.

”Den globale vindindustri har ventet i 10 år på, at der skulle ske noget på det franske marked, og nu kan vi se, at der faktisk sker noget. Projekter i Frankrig opnår finansiel godkendelse, og der er politisk vilje i landet til at understøtte den langsigtede udvikling inden for vedvarende energi. Det ser ud til, at man har fundet nøglen til at få lukket op for markedet, og det giver os en god fornemmelse omkring det franske marked,” siger Kasper Yttesen. 

I forbindelse med udviklingen vil der være behov for virksomheder, der beskæftiger sig med hele havvindsektorens værdikæde. 

Vil du vide mere om offshore vind i Frankrig?

Så kontakt den danske ambassade i Paris:

Loading...

    Er du interesseret i at læse mere om markedet for vindenergi? Se relateret indhold

    Loading...