Gå til indhold
Forenede Arabiske Emirater og Saudi-Arabien

Store muligheder i sigte i Golfens  vandsektorer

I både de Forenede Arabiske Emirater (FAE) og Saudi-Arabien tørster man efter effektive løsninger til opgradering og vedligeholdelse af vandnetværket. Læs mere og find blandt andet de to landes strategier på vandområdet i denne artikel. Du kan også blive klogere på en lang række kommende konkrete projekter og muligheder for din virksomhed.

Som følge af regeringernes store ambitioner og tilhørende proportionale investeringer har The Trade Council i både Riyadh og Dubai siden 2017 haft et stigende fokus på løsninger og teknologier i vandsektoren. Her er især non-revenue-water (NRW) og spildevandshåndtering vigtige emner i en region, hvor drikkevand er en dyrebar ressource.

Mellemøsten og Nordafrika (MENA) er en region, der udgøres af 20 lande og flere end 450 millioner indbyggere, hvor mange af regionens lande gennemgår en udvikling præget af øget befolkningsvækst, urbanisering og en betydelig økonomisk fremgang. På samme tid er vandsektorerne præget af ineffektivitet; vandrørene er gamle og meget vand går til spilde på turen fra vandværket til -hanerne. Data for vandspildet varierer meget landene imellem, og eksempelvis i Saudi-Arabien er det svært at foretage nøjagtige målinger af NRW. Dog estimeres spildet til at ligge i omegnen af 40 pct. I det hele taget er MENA-regionens infrastruktur udfordret og så forældet, at mellem 30-50 pct. af alt behandlet vand går tabt.

I både de Forenede Arabiske Emirater (FAE) og Saudi-Arabien tørster man derfor efter effektive løsninger til opgradering og vedligeholdelse af vandnetværket. Man har i Saudi-Arabien formuleret The Saudi National Water Strategy og ligeledes i de FAE formuleret The UAE Water Security Strategy 2036, der begge har til formål at imødekomme de afgørende udfordringer, som landenes vandsektorer dagligt møder. Du kan finde begge strategipapirer via links herunder.

Med regionens ambitiøse mål følger samtidig en stor og fortsat voksende investeringsvillighed i en række af de pågældende lande. MENA-regionen anvender verdens højeste andel af nationalt BNP (2 pct.) på offentlige vandtilskud, ligesom der er igangsat konkrete vandprojekter for over DKK 317 mia. samlet set. 

For at indfri de ambitiøse målsætninger er der et stigende behov for veldokumenterede og helhedsorienterede løsninger på vandområdet. Danmark er et af verdens førende lande, når det kommer til udvikling og levering af løsninger, teknologier og viden på vandområdet. En erfaring, som landene på tværs af MENA-regionen allerede i dag anerkender de danske virksomheder for.

Forældede systemer kræver nye løsninger

Vandsektorernes udfordringer er mangesidede, men kan opsummeres i følgende eksempler:

- Ringe måleudstyr.
- Ineffektive vandfordelingssystemer.
- Lækager på rør og ventiler.
- Dårligt håndværk eller forkert håndtering ved anlægning.
- Ineffektiv styring af vandtrykket.

Storslåede mega-projekter i Saudi Arabien skaber muligheder.

I Saudi-Arabien er mulighederne ikke begrænset til opgraderingen af det eksisterende netværk. Også i de såkaldte mega-projekter, som er en del af regeringens reformprogram, Vision 2030, bliver der behov for danske kompetencer. Reformprogrammet har bl.a. afkastet fire store projekter, der skal gøre Saudi-Arabien til et teknologisk epicenter og et turistmål i milliardklassen. Disse fire projekter har ambitioner om at tiltrække en enorm aktivitet fra både arbejdstagere og turister, der overstiger hvad det nuværende netværk har kapacitet til at understøtte. De fire projekter kan opsummeres som følger:

Formålet med NEOM er at skabe en futuristisk smart city i et håb om at etablere en regional tech-hub i Saudi-Arabien. Ligesom sine tre søsterprojekter skal NEOM bygges op fra grunden, hvorfor innovative og ikke mindst effektive løsninger efterspørges fra første spadestik. Der regnes efter en befolkning på omtrent 1,5 mio. indbyggere, for hvem man sigter at minimere vandforbruget.  

Red Sea Project er selvudnævnt et af de mest ambitiøse turismeprojekter nogensinde. Spredt ud over 200 km kystlinje, 90 øer og et samlet areal på omtrent 28.000 km2 når det er fuldendt, vil Red Sea Project huse 1 mio. besøgende hvert år. Projektet har desuden et mål om 100 pct. genbrug af spildevand og en særlig opmærksomhed på fuldstændigt begrænsning af udløb til den omkringliggende lagune. 

Qidiyyah er en planlagt underholdningsby i Riyadh hvis første fase allerede ventes åbnet i 2023. I sin helhed skal Qidiyyah udgøres af både parker, resorter og luksushoteller – alle bebyggelser med et betydeligt vandforbrug, hvorfor et omfattende og effektivt netværk skal anlægges. 

Slutteligt er Amaala endnu et luksus-turismeprojekt rettet mod verdens top 2,5 mio. net-worth rejsende. Ligesom NEOM og Red Sea Project skal Amaala udgøre sin egen metropole enhed med kystlinje til Det Røde Hav. Projektet har støbt målsætninger om bæredygtighed, miljøbeskyttelse og bevarelse af havlivet i sit fundament. 

Samlet antages disse fire projekter at forøge det årlige besøgstal til 100 mio. mennesker. Det bliver derfor nødvendigt at søge kompetencer ude fra – hvad end det er til den direkte installering af netværket, digitalisering af sektoren eller innovative løsninger til spildevandshåndtering.

Vandalliancen i de Forenede Arabiske Emirater

Østpå i FAE foregår der også målrettede indsatser for at opgradere landets infrastruktur. FAE er i gang med at bygge verdens største afsaltningsanlæg, der skal stå færdig i 2022. Derudover har den føderale regering igangsat planer for øget vandsikkerhed i 2036, der har til formål at reducere det gennemsnitlige forbrug pr. indbygger med halvdelen, øge vandproduktivitets-indekset til USD 110 pr. kubikmeter, reducere vandknaphedsindekset, øge genbruget af behandlet vand til 95 pct., øge national vandlagerkapaciteten, etc. Der skal yderligere investeres betydelige summer i at reducere NRW og sørges for at rørene til vandet og måleenhederne opgraderes i hele landet. 

Både Dubai og Sharjah forventes at investere i kraftigt i at udbygge vandinfrastrukturen de næste år. Dubai har præsenteret investeringer for op mod DKK 22 mia. til ny kloakering, som skal overtage tjansen for 21 mindre rensningsanlæg. Der investeres desuden også med henblik på at fordoble kapaciteten ved rensningsanlægget i Jebel Ali, så det kan facilitere rensning af 1.350.000 m3. Sharjah, landets tredjestørste by, planlægger en investering på DKK 363 mio. i et rensningsanlæg, som skal producere 5000m3 kvalitetsvand til indbyggerne .

I 2018 blev vandalliancen ’WEMA UAE’ etableret i FAE. Dette er en alliance, som planlægger besøg, tekniske diskussioner samt arrangementer og workshops for at fremme danske løsninger og teknologier. Der følges desuden op på arbejdet via fact-finding ture til Danmark samt projektudvikling. I denne alliance har WEMA de seneste år haft succes med at fremhæve de danske højborge over for kommunerne, som har været muligt gennem samarbejde med de danske myndigheder, forsyningsselskaber, tekniske eksperter (heriblandt Aarhus Vand) og vidensinstitutter og ved at invitere dem på besøg til regionen. Kontakt os for at høre mere om disse mange muligheder.

Kontakt vores handelsrådgivere i Riyadh eller Dubai Kan din virksomhed bidrage til opgraderingen af vandnetværket?

Loading...