Gå til indhold
Houston, texas

Klimatilpasning åbner marked for dansk vandteknologi i USA

Danske løsninger og ekspertise skal være med til lette presset på den eksisterende infrastruktur, som håndterer stigende vandmængder i Houston, Texas. I marts 2019 indleder Danmark og Houston et strategisk samarbejde om byudvikling og modstandsdygtighed med særligt fokus på vand. Startskuddet blev det royale besøg, da H.K.H. Kronprinsesse Mary gæstede Houston den 12. marts.

Storbyen Houston blev i 2017 ramt af orkanen Harvey, som er blevet skrevet ind i amerikansk historie som en af de dyreste naturkatastrofer. Kraftige oversvømmelser i metropolområdet samt en manglende evne til at håndtere og aflede store vandmængder, resulterede i skadesomkostninger på 825 milliarder kroner.

Blot 8 måneder efter Harvey ramte, allokerede Houston 16,5 milliarder kroner til styring og forebyggelse af oversvømmelser. Nu er byen igen klar til at investere yderligere 200 milliarder kroner i klimatilpasning, og søger i den forbindelse nye samarbejdspartnere.

“For danske virksomheder, der gerne vil være en del af vandmarkedet i USA, er Houston en upoleret diamant. Vi ser, at dansk vandekspertise er efterspurgt og i høj kurs mange steder i Nordamerika - Houston inkluderet. Derfor er det en gylden mulighed for danske vandvirksomheder at få ordentligt fodfæste her”
Mathilde Wiedemann Handelsrådgiver for The Trade Councils Water Technology Alliance i USA

Grønne løsninger baner vejen frem

Blå og grønne løsninger har vundet indpas på det amerikanske marked, da disse løsninger kontrollerer og afleder store vandmængder på en velintegreret måde i det eksisterende bymiljø. De kan eksempelvis sikre opbevaring og kontrol af overskudsvand i søer eller vandbassiner eller afledning via vandboulevarder langs kørebaner.

I USA bliver klimatilpasning, i en hvis udstrækning, stadig set på som en betydelig udgift, hvorfor efterspørgslen på bottom up- og integrerede løsningsinitiativer er stor. Og det er på dette område, at Danmark i særdeleshed brillerer.

“Danmark har formået at vende udfordringerne ved klimaforandringerne til muligheder ved at sikre, at investeringer i klimatilpasning også sigter mod at udvikle mere bæredygtige og attraktive samfund. Det spreder sig som ringe i vandet, når man bringer de rigtige interessenter og kompetencer sammen på det rigtige tidspunkt, og giver dem mulighed for at udvikle samfundet sammen.”
Christian Nyerup Nielsen Senior Director, Climate Adaption and Landscape, Rambøll

En af de udfordringer Houston står overfor, er byens infrastrukturelle evne til at aflede de store mængder regnvand, der forventes at falde i fremtiden.

“Det særlige ved Houston er, at vi ser et akut behov. Harvey var et ‘wake-up-call’ for Houston og de er derfor klar til at investere i løsninger, så de i fremtiden er bedre klædt på til at kontrollere både stigende vandstande og nedbør. Nu er de klar til at investere i klimatilpasning,” siger Mathilde Wiedemann.

Houston som investering

Med næsten 7 millioner indbyggere er Houston meget mere end bare olie, trucks og cowboys. Byen er den fjerde største i USA, og med en massiv vækst i befolkningen forventes det, at indbyggertallet stiger til det dobbelte inden 2050. Med en voksende befolkning stiger kravet for mere plads, og indtil videre har byudviklingen krævet 1/4 af den naturlige prærie som omkranser Houston.

Den rivende udvikling har tiltrukket mange virksomheder, hvor regionen er det trejde største handelsområde i USA.

“De økonomiske forhold i Houston tillader massive investeringer i projekter, som er en del af klimatilpasningen. Den massive vækst i både befolkningen og byudviklingen gør, at det også på længere sigt er fordelagtig at satse på Houston forretningsmæssigt. Projekter i den pågældende størrelsesordnen, kræver tværdisciplinært samarbejde, en opgave Houston er sig meget bevidst om. Den slags projekter tager tid at realisere, men høsten er også dét sødere,” siger Mathilde Wiedemann.

Det nye samarbejde mellem Houston og Danmark blev sparket i gang, da H.K.H Kronprinsesse Mary gæstede Houston, i midten af marts, hvor hun deltog i en række begivenheder og oplæg fra bland andre City of Houston og Københavns Kommune.

Kan din virksomhed hjælpe med den rette ekspertise eller løsning?

Så vil vi meget gerne høre fra dig.

Loading...

    vil du vide mere om teknologi og innovation? se vores relateret indhold

    Loading...