Gå til indhold
tyrkiet

Fjernvarme hitter på et af Europas hurtigst voksende energimarkeder

Tyrkiet er et af de hurtigst voksende energimarkeder i Europa og søger lige nu særligt bæredygtige fjernvarmeløsninger. The Trade Council i Tyrkiet har derfor oprettet en strategisk forretningsalliance inden for fjernvarme- og køling, der skal give danske virksomheder market entry.

Tyrkiet er udfordret af både stigende migration og urbanisering. Med den hastigt voksende befolkning følger et stærkt stigende behov for nye energiløsninger. Tyrkiet forventer, at energiforbruget kommer til at vokse 4,4 procent om året fra 2018-2026, hvilket gør landet til et af de hurtigst voksende energimarkeder i Europa.

Tyrkiet er i dag dybt afhængig af import af fossile brændstoffer, da hele 75 procent importeres fra udlandet. Selv med planen om at overgå fuldstændig til naturgas, er det fortsat nødvendigt at importere udefra. Tyrkiet har derudover stort fokus på en grøn dagsorden, og vil derfor udnytte lokale energikilder som eksempelvis biomasse samt sol- og geotermiskenergi. Det giver gode muligheder for, at danske virksomheder kan byde ind med bæredygtige løsninger.

Pilotprojekt baner vejen for danske virksomheder

Danske virksomheder med speciale indenfor fjernvarme bør kigge mod Tyrkiet, hvor der lige nu findes en række konkrete markedsmuligheder. Den tyrkiske almene boligorganisation TOKi har netop annonceret, at de vil gennemføre et pilotprojekt i området Antep i Tyrkiet. Her vil de indlægge fjernvarme i 1.500 nye boliger, som bygges netop nu. Boligerne er meget attraktive, blandt andet fordi TOKi forventer, at de nye beboere får halveret deres varmeregning ved dette initiativ.

Parallelt med pilotprojektet gennemføres et større ’pre-feasibility’ studie, hvor man undersøger mulighederne for bedre varme-køleløsninger i et planlagt nyt boligområde med 40.000 nye boliger og plads til flere end 750.000 indbyggere. Projektet skal blandt andet kortlægge, hvordan et produktionssystem for det nye område skal se ud med fokus på fjernvarme. Studiet vil sammenligne leveringsomkostninger for fjernvarme med individuelle varmeløsninger. Der er ydermere gode muligheder for at kombinere fjernvarmeløsninger med bæredygtige energikilder fra affaldsforbrænding og solenergi, som vil styrke bæredygtigheden af projektet markant.

Bliv en del af den nye strategiske forretningsalliance

For at sikre, at danske virksomheder kan få mest muligt ud af den spændende udvikling, har The Trade Council i Tyrkiet netop etableret den første strategiske forretningsalliance inden for fjernvarme- og køling. Formålet med alliancen er, at danske leverandører af fjernvarmekomponenter og energiløsninger skal få glæde af den tyrkiske markedsudvikling. Alliancen får derfor mulighed for at mødes med den tyrkiske regering og relevante tyrkiske byer. De får desuden et tilbud om at deltage i workshops med entreprenører og boligudbydere. Samarbejdet løber i hele 2019 og The Trade Council opfordrer derfor danske energivirksomheder til at udnytte denne eksportmulighed.

Danske erfaringer med fjernvarme i Tyrkiet

De sidste fem år har The Trade Council i Tyrkiet arbejdet intenst med at fremme fjernvarme som et alternativ til bedre udnyttelse af varmekilder og for at skabe besparelser på energiområdet. Der er stor interesse for de danske virksomheder, som allerede har fået deres første ordrer.

The Trade Councils arbejde er suppleret af et velfungerende strategisk sektorsamarbejde mellem Energistyrelsen i Danmark og det tyrkiske energiministerium under overskriften ”Effektive leverancer af bæredygtig varme- og køleløsninger”. Siden 2017 har The Trade Councils sektorekspert siddet i Ankara og sammen med kollegaer fra Energistyrelsen bidraget til Tyrkiets første energiforsyningslov. Samarbejdet har desuden åbnet de første døre for danske virksomheder, og indtil videre har blandt andet Danfoss haft succes med market entry:

“Fjernvarmemarkedet i Tyrkiet vokser, og jeg er overbevist om, at der er et stort potentiale for danske virksomheder. Danfoss har over de sidste fem år haft succes med at hjælpe et antal tyrkiske byer implementere bæredygtige energiløsninger gennem vores fjernvarmeteknologi. Det har betydet vigtige besparelser for den tyrkiske befolkning. Vi har haft stor glæde af The Trade Council i Tyrkiet samt det strategiske sektorsamarbejde mellem Energistyrelsen og det tyrkiske energiministerium – et fint eksempel på et succesfuldt offentligt-privat samarbejde!”
Fortæller Emre Gören, General Manager, Danfoss Tyrkiet.

skal din virksomhed bidrage med bæredygtige energiløsninger?

Så hjælper teamet i Tyrkiet dig gerne på vej.

Loading...

    vil du vide mere? se vores relateret indhold

    Loading...