Gå til indhold
USA

Dansk bioteknologi på det amerikanske marked

Danske biotek-virksomheder bør kigge mod USA for nye markedsmuligheder, hvor politisk fokus og en stærk innovationskultur skaber gode vilkår for biotek i fødevare- og landbrugsindustrien.

Med præsident Joe Bidens Executive Order på Biomanufacturing fra september 2022 samt Inflation Reduction Act fra august 2022 er der lagt i støbeskeen til gode muligheder for moderne løsninger til fødevare- og landbrugssektoren.

Senest har USA’s Food and Drug Administration (FDA) taget det første skridt på vejen til en godkendelse af celle-kultiverede animalske produkter. En afgørelse som kommer oven på et år med stort politisk fokus på højteknologisk udvikling og etablering af arbejdspladser inden for bioteknologi i fødevarer og landbrug.

I tillæg til udmeldingerne og de politiske udskiftninger som følge af midtvejsvalget, er der lagt op til et spændende 2023 for sektoren. Her står udarbejdelse af den nye Farm Bill, en 5-årig landbrugspakke som forventes at indeholde funding for omkring USD 600 milliarder, øverst på ’to-do’ listen hos Kongressens nye landbrugs komité.

Tre gode grunde til at afsøge markedet

  1. Det amerikanske marked er bredt og indeholder mange segmenter. Særligt i de store metropoler er der gode muligheder for at efterprøve nye typer af fødevarer og tendenser i en innovation forbruger gruppe.

  2. Nye politiske tiltag fra 2022 giver incitamenter både politisk og økonomisk, samme forhåbning er der til den nye Farm Bill for 2023.

  3. USA er hjemland for nogle af verdens allerstørste fødevarevirksomheder. Som leverandør til fødevareindustrien bør USA være på radaren over for disse mastodonter.

    Kilde: Maria Jørgensen, kommerciel seniorrådgiver for fødevarer og landbrug.

Virksomheder har fordele på vores største eksportmarked 

Danmark har en stolt landbrugstradition, som er formet af traditionelt landbrug, andelsforeninger og en høj udnyttelse af et relativt lille landareal. Derfor har vi i Danmark været nødt til at tænke ud af boksen i landbruget, hvilket der er kommet en række banebrydende højtteknologiske løsninger ud af.

Mange af disse løsninger baserer sig på bioteknologi, et område hvor der er gode eksportmuligheder. Bioteknologi kan generelt anvendes i mange forskellige værdikæder på tværs af fødevare- og landbrugssektorerne, og derfor kan specifikke konkurrencefordele og markedsværdier være svære at estimere. 

Alligevel er der flere indikationer på, at danske leverandører har en konkurrencefordel på området. Og det er noget, Jesper Packert Pedersen, Head of public Affairs ved Chr. Hansen kan nikke genkendende til. Han fortæller: 

 

"USA er et interessant marked for Chr. Hansen, fordi det amerikanske marked for fødevarer er stort og dynamisk; amerikanske fødevareproducenter er enormt innovative, og amerikanske forbrugere er åbne over for at prøve nye ting. Det er en fantastisk kombination i forhold til at spotte tendenser og afprøve nye løsninger. Samtidig er de amerikanske myndigheder åbne over for innovation og nye teknologier, hvilket er en stor fordel for biosolutions sektoren."

Derudover var enzymer i 2020, målt på økonomi, Danmarks største eksportvare til USA inden for fødevarer, hvor markedet for alternative proteiner til både drikke- og fødevarer er i stærk udvikling. Alene markedet for plantebaserede protein-alternativer estimeres at vokse fra USD 7 mia. USD i 2020 til USD 46,5 mia. i 2035. 

USA har førertrøjen, når der skal godkendes nye typer fødevarer

I november 2022 tog the U.S. Food and Drug Administration (FDA) det første skridt til en godkendelse af et celle-kultiveret kyllingeprodukt i deres ’pre-market consultation’. Kultiverede kødprodukter producers ved at udtage celler fra levende dyr, hvorefter kødet ’dyrkes’ i et laboratorium – der er altså ikke behov for at slagte dyrene. Metoden bliver af nogle eksperter spået som værende løsningen på et af sektorens helt store udfordringer med den grønne omstilling, men der er endnu givet meget få godkendelser til proceduren. 

Indtil FDA’s afgørelse af celle-kultiveret kyllingekød har man kun i Singapore kunne producere og sælge denne type produkter til forbrugerne. Det er et stærkt signal om, at USA ønsker at gå med forrest på denne agenda i fremtiden. 
Afgørelsen betyder i praksis, at den pågældende virksomhed kan påbegynde den videreproces med at få fødevaregodkendelse af deres produktionsfaciliteter, labelling mm. med henblik på deres cellekultiverede kylling og skaber hermed præcedens for andre virksomheder, der eksperimenterer med samme produktionsmetode.
 

Danske og amerikanske patenter inden for biotek 

Dansk Teknologisk Institut (DTI) kortlægger i en ny analyse den globale patentudtagning inden for Biosolutions segmentet. Analysen viser tydeligt, at Danmark er langt fremme, når det kommer til patentudtagning af bioteknologiske løsninger til landbrug og fødevarer.

Det fremgår det også, at danske virksomheder udtager patenter inden for kategorier, som er komplimentære med amerikansk patentudtagning. Hvor de danske biotek patenter fokuserer på fødevare- og råvareproduktioner, hører de amerikanske patenter til i life-og medical science sektorerne. Du kan downloade den fulde rapport og blive klogere på analysen her.

The Trade Council i Nordamerika lancerer nyt forum, der skal bane vejen for dansk-amerikansk samarbejde 

I 2023 lancerer The Trade Council i Nordamerika The Food & Bio Forum. Forummet, som er opstået i samarbejde med Dansk Erhverv, Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer, skal blandt andet bidrage til at realisere det store potential for bioteknologi ved at italesætte de problemstillinger, som industrien møder. Gennem videndeling skal initiativet desuden bidrage til udviklingen af sektoren både i Danmark og USA. 

Ifølge Marie Jørgensen har måden vi italesætter bioteknologi i sektoren stor indflydelse på, om og hvordan nye fødevarer og processer vinder indpas. Derfor spiller The Food & Bio Forum en vigtig rolle i forhold til at starte samtalen og supportere udviklingen.Marie Jørgensen uddyber:

”I den amerikanske fødevare- og landbrugssektor er der nogle strukturelle udfordringer i forbindelse med implementering af bioteknologi. Det sagt har Danmark og danske virksomheder et rigtig godt ry blandt de amerikanske producenter. Derfor ser vi i The Trade Council en oplagt mulighed for at åbne nogle døre, og italesætte og præge nogle af de udfordringerne i sektoren. Jeg glæder mig enormt meget til at tage hul på det arbejde."

Foruden de tre erhvervsorganisationer er Chr. Hansen, Novozymes og Novo Nordisk Foundation virksomhedspartnere i forummet. 

 

USA Din kontakt i USA

Vil du vide mere om, hvordan The Trade Council kan hjælpe din virksomhed med at vinde markedsandele eller kick-starte eksporten til USA's fødevare- og landbrugssektor?

Kontakt: Marie Østergaard Jørgensen

[email protected]

USA DIN KONTAKT I USA

Vil du vide mere om, hvordan The Trade Council kan hjælpe din virksomhed med at vinde markedsandele eller kick-starte eksporten til USA's fødevare- og landbrugssektor?

Kontakt: Marie Østergaard Jørgensen

[email protected]

Loading...