Gå til indhold
Sverige

Vil du bygge børnehaver i Sverige?

Sverige planlægger at bygge hele 500 nye børnehaver over de næste fem år. Opgaver for mere end 9 mia. kr. udbydes i 2019 over hele Sverige, og der er stor interesse for danske løsninger. Ambassaden i Stockholm kan hjælpe dig ind på markedet.

Arkitekter, ingeniører, entreprenører og rådgivere med ekspertise i børnehavebyggeri skal kigge over Øresund for eksportmuligheder. De svenske kommuner har nemlig søsat en lavine af børnehavebyggerier de kommende år, hvor der skal bygges 500 nye børneinstitutioner over hele Sverige.

Danske virksomheder er førende i at levere innovativt, billigt og integreret børnehavebyggeri, og disse kompetencer kan med stor fordel vises frem i Sverige. Men virksomhederne skal rykke nu, for rammeaftalerne lander næste år og inden da skal man have et konsortie på plads. Og erfaringerne viser, at det tager tid at finde de rette svenske partnere med lokalkendskab.

Det er altafgørende at finde de rette samarbejdspartnere for at lande svenske ordrer. Derfor er timingen vigtig lige nu for at have tid til at sætte det rigtige team. Her kan vi hos The Trade Council på ambassaden i Stockholm byde ind med gode kontakter og råd til at angribe denne spændende mulighed bedst muligt.

Stéphane Barbou Des Places, sektorekspert for byggeri og byudvikling Den Danske Ambassade i Stockholm

Svenskerne kigger mod Danmark

”Danmark har en helhedsorienteret tilgang til at skabe et stimulerende miljø for børnene, mens man i Sverige typisk har mange totalentrepriser. Vi har besøgt Danmark og er i dialog med svenske kommuner og indkøbscentralen SKL Kommentus, hvor man skeler til de danske børnehaver som inspiration til kommende rammeaftaler og projekter. Danske arkitekter, ingeniører og entreprenører med erfaring fra børnehaver er dermed opfordret til at byde ind på de svenske børnehaver,” siger Stéphane Barbou des Places, sektorekspert for byggeri og byudvikling på Den Danske Ambassade i Stockholm.

De svenske myndigheder har blandt andet studeret en række børneinstitutioner i Danmark som Landsbyen, Forfatterhuset, Grøndalen og Børnebyen i København. Sverige oplever i disse år et byggeboom og kapaciteten for nybyggeri er næsten nået, hvilket sammen med stærke børnehavekompetencer er endnu en grund til at tage på eksporteventyr for danske eksperter. Det er nemlig alle led i byggebranchen, der efterspørges: arkitekter, landskabsarkitekter, bygherrerådgivere, rådgivende ingeniører, pædagogiske rådgivere, entreprenører, underentreprenører inden for ventilation, varme, el, etc. samt leverandører inden for legepladsinteriør, akustik, isolering, vinduer m.m.

Men inden eksporteventyret for alvor kan begynde, skal forarbejdet være på plads.

”Det er altafgørende at finde de rette samarbejdspartnere for at lande svenske ordrer. Derfor er timingen vigtig lige nu for at have tid til at sætte det rigtige team. Her kan vi hos The Trade Council på ambassaden i Stockholm byde ind med gode kontakter og råd til at angribe denne spændende mulighed bedst muligt,” siger Stéphane Barbou Des Places.

Danske styrker inden for børnehaver

 • Innovative byggerier
 • Leg og pædagogik i fokus
 • Stærkt integreret byggesamarbejde

De mange børnehaveprojekter vil dels blive udbudt i en fælles rammeaftale igennem SKL (Sveriges Kommuner och Landsting), hvor primært små kommuner går sammen om at udbyde byggeri af børnehaver. Her forventes der at ligge op mod 80 projekter.

Resten af byggerierne vil primært foregå i de større byer, hvor de kommunale byggevirksomheder, for eksempel SISAB (Skolfastigheter i Stockholm AB), kommer til at være drivkraft i udbuddene.

De svenske udfordringer

 • Hvordan kan man bygge 500 børnehaver på fem år, der samtidig lever op til nye miljøkrav og sætter en ny arkitektonisk standard i Sverige?
 • Hvordan kan flere kommuner gå sammen om at udbyde børnehavebyggeri?
 • Hvordan skal pædagogisk vision og byggeri forenes?
 • Hvordan kan modulbyggeri kombineres med kravene til de forskellige byggetomter?
 • Hvordan bygger man børneinstitutioner med mere end 250 børn?

vil du vide mere om din virksomheds muligheder på det svenske marked?

Så kontakt os og hør nærmere.

Loading...

  vil du vide mere? se vores relaterede indholD

  Loading...