Gå til indhold
Kina

Dugfrisk analyse af den kinesiske femårsplan 2021-2025

Den danske ambassade i Beijing har lavet en tværsektoranalyse af den helt nye femårsplan og dykker ned i nogle af de vigtigste områder af betydning for dansk erhvervsliv.

En ny femårsplan fra den kinesiske Folkekongres lyder måske ikke som en vigtig nyhed for dansk erhvervsliv. Men det er det.

Femårsplanen er ’planen over dem alle’ og den, der skeles til i enhver sammenhæng og på alle niveauer af det kinesiske samfund. Det er med andre ord et konkret styringsinstrument, som giver et indblik i, hvad kinesiske embedsmænd og myndigheder vil blive målt på i de kommende fem år– og kan man hjælpe dem med at indfri målene, er man godt startet.

Den 11. marts vedtog Kinas øverste besluttende organ, Folkekongressen, Kinas nye femårsplan for perioden frem til 2025. Femårsplanen er en ordentlig moppedreng, der udspecificerer planer og målsætninger for de næste fem års udvikling af Kina. For danske virksomheder giver femårsplaner et sjældent indblik i de kinesiske prioriteter, og hvor landet er på vej hen – ikke mindst fordi Kina har gjort det til en vane at opfylde sine egne mål. 

Ambassaden i Beijing har lavet en tværsektoranalyse af femårsplanen, der dykker ned i nogle af de vigtigste områder af betydning for dansk erhvervsliv: Fødevarer, landbrug, miljø, vand, byudvikling, energi, det maritime samt sundhed og life science. Den samlede analyse kan downloades via nedenstående link.

Helt overordnet kan man sige, at planen er en reaktion på pandemien og de tiltagende spændinger, der har kendetegnet Kinas forhold til en række vestlige demokratier, særligt USA. Planen bekræfter, at Kina vil kigge mere indad og fokusere på økonomisk og teknologisk selvforsyning.

Her spiller den fortsatte omlægning af Kinas vækstmodel en central rolle. Hjemmemarkedet skal styrkes og væksten i stigende grad drives af indenlandsk forbrug. Hvor det tidligere var planøkonomisk praksis at have øjnene stift rettet mod høje vækstrater – og der blev sat deciderede økonomiske vækstmål – så har beslutningstagerne i Beijing i stedet rettet fokus mod en mere bæredygtig økonomisk udvikling og såkaldt ”kvalitativ vækst” inden for alle sektorer.

Målsætningen om større selvforsyning forhindrer dog ikke udenlandske virksomheder i at forfølge de mange muligheder, som femårsplanen åbner op for eller har givet fornyet styrke. Tværtimod er der ingen tvivl om, at Kinas ambitiøse målsætninger på bl.a. klima- og miljødagsorden kun kan nås hvis der trækkes på eksisterende viden og løsninger.

Med en dugfrisk femårsplan i ryggen vil kinesiske myndigheder på tværs af landet nu sætte alle sejl til. Centralregeringen har udstukket de brede linjer. Nu er det op til myndigheder, provinsregeringer og byer – partisekretærer og embedsmænd – at vise, at de kan omsætte dem til konkret handling.

Analysen peger på øget efterspørgsel efter kompetencer og løsninger inden for alle danske styrkeområder som energi, sundhed, fødevarer, bæredygtig byudvikling samt miljø og vand. 

Vil du vide mere?

For yderligere information og opfølgning på mulighederne er du velkommen til at kontakte the Trade Council China’s sektorteams.
Loading...